GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nove sporne nekretnine Milana Kujundžića

Nove sporne nekretnine Milana Kujundžića
IMOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2020 / 09:15
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Samo dva sata nakon konferencije za novinare ministra Milana Kujundžića i četiri sata nakon objave posljednje verzije njegove imovinske kartice, Jutarnji je jučer otkrio još dvije nekretnine na kojima se ministar vodi kao vlasnik, a nema ih u kartici. 

No, ministar Kujundžić popodne je u prostorijama HDZ-a rekao da u Novalji posjeduje samo jedan apartman i da mora provjeriti postoji li negdje greška u gruntovnici.- Ako je negdje greška u gruntovnici, provjerit ću. U mojoj imovinskoj kartici stoji da od 2002. godine imam apartman u Novalji, a sad ima li nešto u gruntovnici što ne štima, vidjet ću - rekao je ministar Kujundžić.

Na suprugu ministra zdravstva Kujundžića od 2018. godine u zemljišnim knjigama vodi se i oranica od 578 četvornih metara u Novom Zagrebu, koja se također ne spominje ni u jednoj ministrovoj imovinskoj kartici od 2016. do danas, piše Jutarnji list.

Ministar Kujundžić je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a objasnio da je 2008. tvrtka njegove supruge gradila nekoliko "zgradica" u Klari, a da je dio čestice pristupna cesta koja je u vlasništvu Grada Zagreba.

- Na to što uknjižba u gruntovnicu ide sporo, ja ne mogu utjecati. Bilo bi dobro da je to moje, ali nije - rekao je Kujundžić.

Ponovio je da na Pagu ima jedan apartman.

- Druga dva apartmana nisu moji, bilo bi dobro da jesu, ali nisu - rekao je Kujundžić i otišao.

U zemljišnim knjigama, naime, na tim apartmanima stoje plombe iz kolovoza 2017. godine, prema kojima je "zaprimljen prijedlog supružnika Mrkša" za uknjižbom prava vlasništva, ali koji "nije konačno riješen". No čak i ako je istina da su ti apartmani prodani 2017., kada je podnesen zahtjev za promjenu vlasnika, ostaje nejasno zašto ih ministar nije prijavio u kartici 2016. i nije jasno zašto u imovinskim karticama iz kasnijih godina nigdje nije naveden prihod od prodaje tih apartmana.

A u njegovim karticama mediji su dosad utvrdili čitav niz nelogičnosti.

U kartici je sporna bila vrijednost nekretnine za koju je ministar za kuću u Markuševcu naveo da vrijedi 900.000 kuna, dok su je banke procijenile na, kako je otkrio portal Telegram, više od 2 milijuna kuna

Upitnom se pokazala i unesena površina kuće u Ivanbegovini. Navodno je u imovinskoj bila unesena kvadratura kuće umanjena za nešto više od 80 četvornih metara. Postavlja se i pitanje stjecanja te nekretnine

U kartici nije potpuno jasna ni situacija s apartmanima na otoku Pagu jer se ministar u zemljišnim knjigama vodi kao vlasnik dvaju apartmana, a u imovinskoj piše da supruga posjeduje jedan

Prva nejasnoća bila je, podsjetimo, tko je ministru Kujundžiću posudio 40.000 eura? I zašto ta pozajmica nije bila navedena u imovinskoj kartici? Druga nedorečenost bila je zašto je ministar u imovinskoj kartici prijavio da njegova nekretnina u kojoj stanuje u zagrebačkom Markuševcu vrijedi 900.000 kuna kad su dvije bankarske procjene, prema pisanju portala Telegram, nekretninu procijenile na više od dva milijuna kuna. Zanimljivo bi bilo čuti i kako je za kredit od 750.000 kuna dobio kamatu od samo 2 posto. Nadalje, nije do kraja jasno ni jesu li apartmani na Pagu prodani i zašto ni to nije u kartici, a ni zbog čega oranica koja u zemljišnim knjigama još glasi na njegovu suprugu nije bila unesena u imovinsku karticu.

Prema zemljišnim knjigama, na Kujundžića u Novalji na otoku Pagu s jučerašnjim datumom glase dva apartmana, veličine 38,99 i 37,69 četvornih metara.
Oranica koja glasi na njegovu suprugu prenesena je, pak, u postupku likvidacije njezine tvrtke Zidni vrt d.o.o.

- U ponedjeljak ću dostaviti, kad budu dostupni, podatke iz zemljišnih knjiga grada Novalje, što će pojasniti eventualne nejasnoće - odgovorio nam je ministar Kujundžić jučer na upit o apartmanima.

U jučerašnjoj verziji njegove imovinske kartice spominje se, međutim, vlasništvo nad jednim apartmanom u Novalji, i to površine 50 četvornih metara, koji glasi na bračnog druga, to jest na suprugu.

Ta dva dvosobna stana nalaze se na drugoj etaži i upisana su kao apartmani koji se sastoje od "hodnika, sobe, kupaonice, dnevnog boravka i kuhinje te balkona". Povezani su s vlasništvom balkona veličine 27,98 četvornih metara.
Za ranije upisan suprugin paški apartman od 50 četvornih metara ministar je naveo vrijednost od 750.000 kuna te informaciju da je stečen "kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada".

No, na ova druga dva apartmana upisana je i zabilježba o kreditu od 50.000 eura iz veljače 2007. godine Privredne banke Zagreb. Zabilježba nije brisana, a taj se kredit ne spominje ni u zadnjoj verziji imovinske kartice. Postoji mogućnost da je otplaćen, ali nije provedeno brisanje. Vratimo se na postupak likvidacije tvrtke Zidni vrt, koji je pokrenut jer tvrtka nije predavala financijska izvješća. Navodi se da je "na osnivača društva prenesena imovina, i to nekretnina upisana u Novom Zagrebu ukupne površine 578 četvornih metara". Kad je postala vlasništvo ministrove supruge, ta oranica nije bila upisana u njegovu imovinsku karticu.

Riječ je o zemljištu blizu parcela na kojima je tvrtka ministrove supruge sagradila četiri zgrade sa stanovima u Klari. U postupku likvidacije tvrtke Zidni vrt utvrđene su bile i ukupne tražbine vjerovnika, koje su iznosile, što je vidljivo iz rješenja Trgovačkog suda, 1,221 milijun kuna.

"Tijekom likvidacijskog postupka isplaćen je iznos od 1,102 milijuna kuna, i to vjerovniku ministrovoj supruzi T. Kujundžić 1,011 milijun kuna i vjerovniku Ljekarni Palac 90.335 kuna", navodi se u spomenutom rješenju.

Nadalje stoji da je Ljekarna Palac u svojstvu vjerovnika prenijela preostalo potraživanje od 9665 kuna na ministrovu suprugu T. Kujundžić, a ona se, pak, "izjavom odrekla preostalog potraživanja u iznosu od 119.738 kuna" te je "izrazila spremnost za preuzimanje neunovčenog dijela likvidacijske mase", odnosno spomenutu oranicu. Inače, vlasnik Ljekarni Palac pojavio se u današnjoj imovinskoj kartici Milana Kujundžića kao prijatelj koji je njegovoj supruzi 2019. posudio 300.000 kuna bez kamata.

Tagovi: Milan Kujundžić, nekretnine, Ljekarne Palac, Miro Palac, Nevenka Kujundžić
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE