GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić

Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2022 / 21:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispitat će činjenično stanje u slučaju stana predstojnika Ureda predsjednika vlade Zvonimira Frke-Petešića, te odlučiti o daljnjem postupanju, kazala je u četvrtak predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Odgovarajući u Dnevniku NoveTV na novinarsku tvrdnju kako premijer Plenković ne vidi ništa sporno vezano uz slučaj državnog stana u kojem živi Frka-Petešić, Novaković je rekla kako Plenković "može smatrati da to nije relevantno pitanje", ali da "Povjerenstvo danima prati što se dešava i koje informacije izlaze".

"Neke su relevantne za nas, neke nisu. Povjerenstvo je danas ponovo imalo radni sastanak i preispitat će činjenično stanje u navedenom predmetu, a onda ćemo nakon toga vidjeti što ćemo", rekla je.

Na novinarsko pitanje znači li to da "postoji slučaj", Novaković je objasnila kako prema novom zakonu više ne postoji otvaranje predmeta nakon kojega slijedi vođenje postupka, ali da može reći da će "Povjerenstvo istražiti i utvrditi činjenice pa eventualno nakon toga odlučiti o drugom dijelu postupka".

Napomenula je i kako predmet Frka-Petešić nije ni prvi ni jedini na temu državnih stanova i prava njihova korištenja koji dolazi pred Povjerenstvo, navodeći kao primjer i predmet ministra obrane Marija Banožića na sličnu temu koji bi, po njezinim riječima, za dva do tri tjedna trebao biti predmetom sjednice Povjerenstva.

Na 4.000 imovinskih kartica radit će četiri osobe, to je "apsolutno nemoguće"

Novaković se dotaknula i novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI), koji je stupio na snagu 25. prosinca 2021. i značajno proširio popis dužnosnika čije imovinske kartice dolaze pod nadležnost Povjerenstva. Do konca siječnja svoje imovinske kartice Povjerenstvu će prvi puta podnijeti oko 1.500 državnih dužnosnika koji to dosad nisu morali, a to će također morati učiniti i oko 2.400 dosadašnjih državnih dužnosnika koji dosad nisu imali obavezu svoje imovinske kartice podnositi svake godine, već samo na početku i na kraju mandata.

Rok za predaju imovinskih kartica je 30 dana, rekla je, a Povjerenstvo već dobiva jako velik broj upita dužnosnika, kao i drugih obveznika toga zakona, čelnika komunalnih društava, ustanova, agencija, zaklada, lučkih uprava i drugih tijela, koji sad moraju urediti svoje odnose.

Novi zakon je ocijenila dobrim jer smatra da je trebalo povećati kontrolu lokalne samouprave s obzirom na ranije brojne prigovore o velikoj korupciji na toj razini, ali je upozorila na vrlo ograničene kapacitete Povjerenstva, koje bi tako trebalo zaprimiti i obraditi ukupno 4.000 imovinskih kartica, na čemu rade ukupno četiri osobe, što je nazvala "apsolutno nemogućim".

Upitana za slučajeve članova Uprave HEP-a i Hrvatske lutrije koji su sebi isplaćivali bonuse, a prema novim ograničenjima nemaju na to pravo bez obzira imaju li to ugovoreno ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom, Novaković je odgovorila kako je Povjerenstvo ta dva postupka pokrenulo, te će o njima meritorno odlučiti i izdati sankciju ukoliko utvrdi povredu.

Naglasila je, međutim, kako Povjerenstvo ipak nema alat za nalaganje povrata novčanih sredstava.

Tagovi: Nataša Novaković, Andrej Plenković, Zvonimir Frka-Petešić
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE