GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova faza borbe protiv virusa: Što donosi strategija plesa?

Nova faza borbe protiv virusa: Što donosi strategija plesa?
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2020 / 11:06
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U protekla 24 sata zabilježeno je 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 368, priopćio je jučer Stožer civilne zaštite.

Navodi se da su među oboljelima 54 pacijenta na bolničkom liječenju, ali nema pacijenata na respiratoru. Najveći porast broja zaraženih i dalje je u Zagrebu gdje je jučer zabilježeno novih 39 slučajeva.

- U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 399 osoba, potvrđeno je 39 slučajeva zaraze pa je broj trenutačno aktivnih slučajeva u Zagrebu 138 - rekla je na konferenciji za novinare Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Čini se da su žarište zaraze u našem glavnom gradu postali noćni klubovi u kojima je jučer zabilježeno 16 novih slučajeva. Dvoje se ljudi zarazilo u teretanama. Dio novozaraženih su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba, a za neke se osobe još ne može utvrditi kako su se zarazile. U Zagrebu je trenutačno 838 osoba u samoizolaciji.

- Izvor novih oboljelih većinom su noćni klubovi. Kako smo detektirali da su noćni klubovi moguće potencijalno novo žarište, pozdravljamo kontrole koje su počele po noćnim klubovima, što je svakako prvi korak za suzbijanje širenja ove bolesti - rekla je Sandra Šikić.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas zabilježene su ukupno 262 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 107 preminulo, a 2152 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutačno 2363 osobe. Do danas su testirane ukupno 76.624 osobe, od kojih 1187 u posljednja 24 sata. Iako su brojke novozaraženih u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana dosegle one iz travnja kad je cijela zemlja bila na vrhuncu epidemije, iz Vlade je više puta priopćeno da nove karantene neće biti. Kako neslužbeno saznajemo, i u petak na sastanku premijera Andreja Plenkovića sa znanstvenicima i stručnjacima okupljenima u Znanstvenom savjetu za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH, rečeno je da se ne razmatra opcija novog lockdowna.

Umjesto toga, naglasak će biti na strategiji contact tracinga, odnosno brze identifikacije zaraženih i njihovih kontakata kako bi ih se stavilo u samoizolaciju. Ukratko, umjesto “strategije čekića”, koja je primijenjena proljetos kako bi se što brže suzbilo širenje koronavirusa, Hrvatska se sada odlučila za “strategiju plesa”, koju neki nazivaju “suživot s virusom”. U toj strategiji veliki je naglasak na osobnoj odgovornosti svakog pojedinca.

Ipak, u sadašnjoj fazi “suživota s koronavirusom” i dalje je u fokusu briga oko domova za starije kako bi se izbjegao talijanski scenarij masovnog prodora virusa SARS-CoV-2 u takve institucije.

- Apelirao bih na njegovatelje i općenito osoblje da ne putuju, pogotovo da ne putuju preko granice dok se sadašnja situacija oko širenja koronavirusa ne stabilizira - rekao je Jutarnjem listu epidemiolog dr. Branko Kolarić, redoviti profesor Sveučilišta u Rijeci i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

Ponovni povratak koronavirusa u naše živote rezultirao je i polemikama. Oko teme je li virus oslabio ili ne u petak je zaiskrilo između jednog od najuglednijih hrvatskih znanstvenika u svijetu prof. Ivana Đikića sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu i prof. Dragana Primorca, člana Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH. Jučer se, pak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak, “obrušio” na SDP-ova Rajka Ostojića koji se nakon druženja s pozitivnim kolegom otišao u samoizolaciju odakle je rozvao premijera Plenkovića koji to nije učinio.

- Profesor Ostojić sa svojim postupcima i onime što je rekao u medijima nipodaštava epidemiološku struku. On je gastroenterolog. Mi smo na temelju naše struke, znanja i vještina ocijenili da Plenković ne mora u samoizolaciju, isto tako ni Ostojić, a on je sam sebe stavio. Mislim da je to nedopustivo - rekao je Capak u razgovoru za N1.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Branko Kolarić, Sandra Šikić, Ivan Đikić, Krunoslav Capak, strategija plesa
PROČITAJ I OVO
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE