GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveški stručnjaci: Cjepivo AstraZenece je dovelo do smrti

Norveški stručnjaci: Cjepivo AstraZenece je dovelo do smrti
ZNANOST I CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2021 / 14:06
Autor: SEEbiz
OSLO - Stručnjaci koji su pregledali tri hospitalizirana zdravstvena radnika u Norveškoj vjeruju da je cjepivo AstraZeneca dovelo do ozbiljnog imunološkog odgovora. Jedan od trojice je preminuo.

- Pronašli smo razlog za stanje naših pacijenata, kaže za norveški portal VG profesor Pål Andre Holme, glavni liječnik u Rikshospitalet u glavnom gradu Oslo.

Skupina u bolnici koju je predvodio Holme radila je danonoćno posljednjih dana kako bi pronašla odgovor na pitanje zašto su tri zdravstvena radnika mlađa od 50 godina hospitalizirana s jakim krvnim ugrušcima nakon uzimanja cjepiva AstraZeneca.

Stručnjaci su imali hipotezu da je cjepivo dovelo do neočekivanog imunološkog odgovora, što je pokrenulo sustav tako da su dobili kombinaciju krvnih ugrušaka i niskih trombocita. Kažu da je to teorija za koju sada vjeruju da su je potvrdili.

- Naša teorija da je ovo ozbiljan imunološki odgovor koji vrlo vjerojatno slijedi nakon pronalaska cjepiva. Zajedno s Odjelom za naprednu imunologiju trombocita pri Sveučilišnoj bolnici Sjeverne Norveške (UNN), sada smo dokazali specifična antitijela protiv trombocita, koja mogu dati ovakvu sliku, koju prepoznajemo u drugim dijelovima medicine, ali zatim s lijekovima kao okidačem , objašnjava glavni liječnik.

- Kažete «vrlo vjerojatno»?

- Imamo razlog. I ne postoji ništa drugo osim cjepiva koje može objasniti da imamo taj imunološki odgovor, kaže Holme.

- Zašto to ne može biti ništa drugo do cjepivo?

- Budući da kod ovih pacijenata nemamo drugu povijest koja bi mogla stvoriti tako ozbiljan imunološki odgovor. Uvjeren sam da su razlog tome ta antitijela i ne vidim druge razloge osim što je cjepivo koje ga pokreće.

Do sada je oko 120.000 Norvežana cijepljeno AstraZenecom. Zabilježen je vrlo mali broj slučajeva sumnje na ozbiljne nuspojave među ukupnim brojem cijepljenih osoba. Ipak je Norveška za sada zaustavila cijepljenje.

Holme naglašava da nisu protutijela u krvi općenito problem.

- Govorimo o specifičnim antitijelima.

- Što se dogodilo u tijelu od cijepljenja i dok se nisu razboljeli?

- Cjepivo uzimamo kako bismo dobili imunološki odgovor na ono protiv čega bismo trebali biti zaštićeni. Kada to učinite, vaše će tijelo između ostalog razviti antitijela. Neka antitijela mogu reagirati na način na koji aktiviraju trombocite, kao u tim slučajevima, i mogu uzrokovati krvni ugrušak. A budući da imamo ta antitijela na površini, ona se uklanjaju iz cirkulacije, pa dobivaju preniske pločice, kaže Holme.

Tagovi: Pål Andre Holme, AstraZeneca, cjepivo protiv koronavirusa, krvni ugrušci, trombociti
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE