GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška otvara granice sa susjedima, osim sa Švedskom

Norveška otvara granice sa susjedima, osim sa Švedskom
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveška će od ponedjeljka dopustiti putovanja u i iz Finske, Islanda i švedskog otoka Gotlanda, ali će zabrana ostati za najveći dio Švedske zbog toga što zemlja bilježi razmjerno veliki broj oboljelih od koronavirusa, izazivajući zabrinutost od novog vala zaraze.

Danska, Finska i Norveška ukinule su granične kontrole uvedene kako bi usporile širenje pandemije koronavirusa, no zadržali su ih prema Švedskoj.

Šveđani su se tako našli izolirani od drugih nordijskih država s kojima inače blisko surađuju, a ograničenja putovanja ostaju na snazi su iako Europska komisija želi da se od ponedjeljka obnovi puna sloboda kretanja među državama članicama šengenskog prostora.

Norveška je članica te zone iako nije u Europskoj uniji.

Do sada je tek nekoliko država EU-a ukinulo ograničenja za putovanja.

Gotland s kojim Norveška od idućeg tjedna uspostavlja slobodu kretanja otok je u Baltičkom moru s oko 60 tisuća stanovnika i jedina je švedska regija u koju će Norvežani zasad moću putovati i iz nje se vraćati bez obveze da po povratku provedu deset dana u karanteni.

Karantena je ukinuta i za Šveđane koji u Norvešku dolaze s Gotlanda.

Švedska se istaknula po netipičnom režimu suočavanja s koronavirusom koji je značio puno manje restrikcija nego u drugim državama.

Do 10. lipnja u Švedskoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 4717 osoba, četiri puta više nego u svim drugim nordijskim državama zajedno.

Švedska je u petak potvdila novih 1396 slučajeva COVID-19 dok ih je u Norveškoj bilo 13.

Tagovi: Norveška, Švedska, koronavirus u Švedskoj, švedski pristup
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE