GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nogalo uz Bandića prozvao i Kujundžića: Smetamo im zbog bolnice u Blatu i žičare

Nogalo uz Bandića prozvao i Kujundžića: Smetamo im zbog bolnice u Blatu i žičare
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2020 / 16:05
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak koji je u prosincu prošle godine smijenjen nakon sumnjivog manevra zagrebačke gradske uprave koja ga je optužila za kršenje zakona i nadriliječništvo, gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 Hrvatske radiotelevizije. 

U emisiji je ponovno odbacio optužbe zagrebačkog gradonačelnika i šefice Upravnog vijeća bolnice Ane Stavljenić Rukavine, te dodao da je, uz Bandića, njegov projekt nove bolnice zasmetao i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.
Dan nakon što je RTL objavio nalaz inspekcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, njegovi dijelovi prikazani su i u emisiji Nedjeljom u 2.

- Jasno je da je jedina mjerodavna inspekcija ona Ministarstva zdravstva. Zašto ovaj dokument ne izlazi u javnost, nije mi jasno. U vremenu kad smo postali najuspješnija bolnica dolazi do ovakve smjene. Sva ova priča nije borba da se ja vratim na mjesto ravnatelja - znam s kakvim ljudima kontaktiram, znam tko je iznad mene i znam da od toga nema ništa. No konačno netko mora nešto javno reći i boriti se za djecu', rekao je Nogalo.

Upitan u kakvim je odnosima bio s gradonačelnikom Milanom Bandićem, Nogalo je rekao: 

- Ja sam postavljen za ravnatelja 1997. prije Bandićevog dolaska. Djecu nitko posebno ne šljivi, mi smo bili mala bolnica i pustili su me da radim. Nitko se nije ni javljao na natječaje za reizbor ravnatelja, gradonačelnik je išao svojim putem, ja svojim. No, onog trenutka kad se u priču umiješalo zemljište na Brestovcu kao i Blato, postali smo interesantni'.

Nogalo dodaje da podržava sve ono što se ulaže u djecu, govoreći o projektu dječje bolnice u Blatu te njegovog projekta bolnice, a za koji su odobrena sredstava EU-a u iznosu od 60 milijuna eura.

- Ono što se događa jest totalno suludo. Mi s ovim projektom dobivamo 15 tisuća kvadrata, dobivamo bolnicu četiri puta veću nego je to Srebrnjak. Ovom bolnicom riješavamo sve probleme u gradu Zagrebu, što se tiče pedijatrije. Danas se radi i preko 2 tisuće kvadrata na Rebru. Što se tiče projekta u Blatu, znam da Dječja bolnica u Klaićevoj nema primjerene uvjete. Ovo što se sada radi bez inputa, koja bolnica prelazi u Blato, koliko će biti kvadrature, što će se raditi na Srebrnjaku? Mi želimo biti bolnica za pluća, srce, imunologiju, uho-grlo-nos, i ako smo već sada centar izvrznosti, nema nikakvog razloga da se te djelatnosti rade u nekoj drugoj bolnici. U cijeloj toj priči nema komunikacije, mi nismo nikada sjeli s ministrom. Cijela je priča vrlo protuzakonita, traljava i amaterski odrađena, da meni nije jasno da su se uopće u to upustili', rekao je Nogalo te najavio da će apelirati na čelne ljude države da se taj problem pokuša riješiti.

U emisiji je nekoliko minuta govorila i Ana Stavljenić Rukavina, koja je ponovila već poznate optužbe o nadriliječništvu, kao i tvrdnje da Srebrnjak nije imao odgovarajuće uvjete za liječenje djece, pozivajući se na ranije rješenje inspekcije.

- Indikatori da se nešto događa u poslovanja bolnice, jesu rezultati poslovanja za 2019. godinu, gdje smo mi u travnju ili svibnju imali značajan minus u našem poslovanju plus obavijesti o eventualnim sudskim tužbama od strane naših dobavljača, kojima nismo plaćali dugi niz mjeseci. Drugi razlog zbog čega smo potaknuti na ocjenu rada ravnatelja bolnice jest odbijenica Ministarstva zdravstva da financira 22 specijalizacije koje su namijenjene za Centar za translacijsku medicinu. Kontrola 2015., 2016., 2018., su doista ukazale na značajan niz neprihvatljivih postupaka vezanih uz poslovanje i ugovor s HZZO-om. Dok je doktor Nogalo nama na Upravnom vijeću objašnjavao da HZZO ne plaća sve račune jer se radi o prekoračenju postupaka za dječje pacijente, iznad onog limita koje sve bolnice imaju kod ugovaranja, kontrola HZZO-a ukazala je na nešto drugo. Da se radi o postupcima u liječenju djece koji nisu odobreni od strane Ministarstva zdravstva i koju provodi, nažalost, pune četiri godine. Radi se o uslugama iz područja kirurgije, otorinolaringologije koji su se provodili četiri godine, a da bolnica za to nije imala odgovarajuće rješenje Ministarstva zdravstva. Mi smo prvi puta dobili u ruke te nalaze i izvještaje kontrolnih postupaka u vrijeme nekoliko dana nakon razrješenja doktora Nogala. I to na naše traženje prema HZZO-u', rekla je Stavljenić Rukavina.

Nogalo joj je uzvratilo da je 'prespavala 2014. i 2015. kad je osobno dovodila otorinolaringologe u bolnicu' te ponovio da je najnoviji nalaz inspekcije jedini mjerodavan.

Tagovi: Boro Nogalo, milan Bandić, milan Kujundžić, Ana Stavljenić Rukavina, dječja bolnica Srebrnjak
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE