GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka već 104 dana bez vlade: Velika koalicija kao manje zlo?

Njemačka već 104 dana bez vlade: Velika koalicija kao manje zlo?
TEŠKI PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2018 / 11:20
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Ove nedjelje (7.1.) počinju razgovori njemačkih kršćanskih demokrata i socijaldemokrata o formiranju nove "velike" koalicije. Kada je riječ o Schulzovoj izjavi kako su građani već na izborima 24. rujna glasovali protiv takvog rješenja, isprva je većina doista i bila protiv novog izdanja istog rješenja kakvo se vidjelo u protekle četiri godine.

Ali nakon propasti „Jamajke", t.j. koalicije kršćanskih demokrata sa zelenima i liberalima, podrška je nešto narasla. Ali po najnovijem ispitivanju instituta Infratest Dimap, podrška takvom rješenju je opet pala: samo 45% upitanih novu veliku koaliciju smatra „dobrim" ili „vrlo dobrim" rješenjem, 52% njih je kritično. Euforija doista izgleda drugačije: prije četiri godine je dvije trećine upitanih zagovaralo takvu opciju.

Još je manje jasno što građani misle o njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Ona je dugo vremena uvjerljivo vodila na ljestvici najpopularnijih političara, ali sada je još samo 52% od 1.006 upitanih odabranih po reprezentativnom uzorku zadovoljno njezinim radom. Pretekli su je i čelnik stranke zelenih Cem Özdemir (53%) i trenutni ministar vanjskih poslova, socijaldemokrat Sigmar Gabriel (62%).

U istom dahu će većina reći i da je "vrijeme za promjene" i da je Angela Merkel "dobra kancelarka" koja jamči stabilnost. Ali dobra polovica upitanih kaže kako "nije moguće znati što su uopće politička uvjerenja Angele Merkel" - nakon 12 godina njezine vlade!
Isto tako, građani su spremni praktično u istom dahu izreći potpuno proturječne stavove o trenutnoj kancelarki: uvjerljiva većina ih misli da je „dobra" kancelarka koja jamči stabilnost ovoj zemlji, a onda ih također uvjerljiva većina misli da je zlatno doba Angele Merkel već prošlo (gotovo dvije trećine upitanih) i tri četvrtine građana misli da bi i kršćanskim demokratima bilo krajnje vrijeme da nađu neke nove ljude. Na ključno pitanje – da li da Angela Merkel ostane kancelarka, to onda ispada gotovo „pola-pola": 53% ih misli da bi trebala, tek nešto manje od polovice ih smatra da bi se gospođa Merkel trebala, nakon 12 godina vladavine, posvetiti drugim zadaćama.

To zapravo nisu dobre vijesti za kancelarku: neposredno nakon izbora je još 61% upitanih željelo i dalje kancelarku Merkel, nakon propasti "Jamajke" je to još bilo 56%. Posve je jasno u kojem smjeru pokazuje trend.

Ni za socijaldemokrate ne vlada oduševljenje: na ljestvici popularnosti političara je Schulz pao za čitavih 9% na tek 30% podrške, što je najniža vrijednost koju je ovaj političar postigao u ovim ispitivanjima po nalogu postaje ARD. A kada je riječ o mogućnosti velike koalicije, članovi socijaldemokrata među ovim upitanima su gotovo točno „fifty-fifty": pola ih želi još jednom pokušati s CDU/CSU-om, pola bi radije u oporbu.

Ali ključno pitanje ovog ispitivanja javnog mnijenja još jednom potvrđuje kako čak niti novi izbori ne bi bili baš nikakvo rješenje. Jer upitani standardnim pitanjem „za koga biste glasovali da su ove nedjelje izbori" otkriva kako bi i nakon njih ostalo gotovo identično šarenilo kakvo i sada vlada: promjene su tek postotak ili dva, tako da bi i dalje, ako se i dalje odbija AfD kao mogući partner, ostale samo dvije iste alternative, dakle "Jamajka" ili velika koalicija.

Uoči predstojećih pregovora sa socijaldemokratima, osobito su među kršćanskim demokratima optimistični kako bi „to moglo funkcionirati". Čak i od njemačke kancelarke su se čuli neuobičajeno jasni vapaji za socijaldemokratima, jer je osobito njoj mrska već i ideja manjinske vlade. U tom slučaju bi baš kod svakog vladinog prijedloga morala strahovati ne samo kako će glasovati „mangupi u vlastitim redovima", nego uvijek iznova uvjeravati zastupnike drugih stranaka da prihvate njezine odluke. Ali i u CDU/CSU-u je jasno da će ih koalicija s SPD-om koštati, sad je pitanje da se vidi kolika bi bila cijena.

Ove subote su već prošla 104 dana otkako Njemačka traži vladu. To je još daleko od rekorda čak i unutar Europske unije, makar se teže može naći primjer gdje i nakon više od tri mjeseca još nije bio jasan niti okvir gdje bi se mogla naći nova vlada. No optimisti će reći da i u životu neki brakovi bolje funkcioniraju i duže traju kada su sklopljeni hladne glave, nego kad se otrčalo matičaru već nakon nekoliko burnih noći. A u Njemačkoj definitivno više nema niti traga od neke političke euforije – na bilo kojoj strani.

Tagovi: Njemačka, Angela Merkel, Martin Schultz, CDU, SPD
PROČITAJ I OVO
Vlada ovlastila dr. Markotić za potpisivanje ugovora za nabavu remdesivira
OVLASTI
Vlada ovlastila dr. Markotić za potpisivanje ugovora za nabavu remdesivira
ZAGREB - Vlada je zaključkom ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.
NZZJZ Dr. Andrija Štampar: Građani s pozitivnim testom na koronu neka se jave liječnicima obiteljske medicine
POZIV
NZZJZ Dr. Andrija Štampar: Građani s pozitivnim testom na koronu neka se jave liječnicima obiteljske medicine
ZAGREB – Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ poziva građane koji su se testirali na COVID-19 da obavezno ostanu kod kuće do dolaska nalaza.
Njemačka raspravlja o ograničenom lockdownu, Merkel za oštrije mjere
LOCKDOWN
Njemačka raspravlja o ograničenom lockdownu, Merkel za oštrije mjere
BERLIN - U Njemačkoj se u utorak, zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, razvila rasprava o mogućem lockdownu za pojedine javne sektore, a gospodarske udruge istodobno upozoravaju na pogubni utjecaj novog gašenja javnog života na pojedine branše poput ugostiteljsko-hotelijerske.
U Švedskoj najviše novozaraženih od početka pandemije
KORONA
U Švedskoj najviše novozaraženih od početka pandemije
STOCKHOLM - Švedska, čija je strategija borbe protv pandemije privukla globalnu pozornost, registrirala je 1870 novih slučajeva koronavirusa 23. listopada, najviši broj od početka pandemije, pokazali su podaci Švedske agencije za javno zdravstvo.
U Srbiji prvi put više od 1.000 novozaraženih
KORONA
U Srbiji prvi put više od 1.000 novozaraženih
BEOGRAD - U poslednja 24 časa u Srbiji je od koronavirusa preminulo pet osoba, zaražene su 1.053 osobe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE