GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka se djelomično otvara, pročitajte kako će to izgledati

Njemačka se djelomično otvara, pročitajte kako će to izgledati
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 20:22
Autor: Maša Breckwoldt Malus
BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je objavila novitete pravila ponašanja, kao i mjera predostrožnosti, te zabrane.

Zabrana kontakata (osim članova obitelji i jednog prijatelja/poznanika) trajat će do 3. svibnja, kao i držanje razmaka u javnosti od najmanje 1,5 metra.

Neke škole će otvoriti svoja vrata 4. svibnja, ali to jako varira od pokrajine do pokrajine. Recimo, u pokrajini Bavarskoj, koja je posebno pogođena koronavirusom, škole će tek početi naizmjenice raditi tek od 11. svibnja. Prednost u svim pokrajinama imat će zadnji razredi osnovnih, obrtničkih i srednjih škola, a i tu će se razmak morati poštivati. Sveučilišta ostaju i dalje zatvorena, uz iznimku polaganja ispita i poštivanja stroge higijene pritom.

Vrtići ostaju i dalje zatvoreni do najmanje 3. svibnja, jer je djeci nerazumljivo i teško držati određen razmak. U Njemačkoj neće biti obavezno nošenje zaštitnih maski, već iz razloga što ih nema dovoljno na zalihama i gotovo nemoguće ih je naručiti i iz inozemstva, kako zbog dugog čekanja, tako i zbog pomanjkanja pravih "Cambridge N 95" maski, koje imaju filtere i štite od virusa. Druge maske tipa kirurške su gotovo beskorisne i ipak propusne za mikro-cestice virusa.

U gastro segmentu kao i do sada sve ostaje zatvoreno: restorani (osim isporuke hrane!), kafići, barovi i klubovi ostaju zatvoreni. Mali butici, te trgovine obuće i odjeće do 800 m2 moći će opet raditi. Frizerima je dopušteno raditi od 4. svibnja, uz higijenske mjere - zaštitne maske za sebe i klijentelu. Kozmetički saloni i dalje ostaju zatvoreni.

Granice ostaju zatvorene do 4. svibnja. Tek je ljudima koji rade preko granice, vozačima, monterima, te raznim dostavljačima dopušteno preći preko njemačke granice i ući u zemlju. Tko dolazi iz rizične zemlje, mora 14 dana u karantenu, kao i povratnici s godišnjih odmora.

Hoteli su otvoreni samo za poslovna noćenja (npr. montera), dok su za turističke svrhe i dalje zatvoreni. Turistička putovanja i izleti su također dalje zabranjeni. Čak do 31. kolovoza zabranjena su sva veća događanja / priredbe / sajmovi / koncerti/ utakmice s publikom.
Sve teretane su zatvorene do svibnja. Sva javna igrališta su zatvorena do daljnjeg.

Kućna slavlja, kao i okupljanja s više od dvije osobe (osim članova obitelji) ostaju zabranjena. Većina tvrtki bi trebala raditi od kuće ("home office"). Tvornice s pokretnim trakama smiju raditi uz higijenski koncept kojeg se moraju pridržavati.

Opere, kazališta, muzeji, kina, parkovi na otvorenom: za sada sve nažalost ostaje zatvoreno.

Okupljanja u crkvama, džamijama, sinagogama i ostalim religijskim institucijama i dalje nisu dopuštena.

Dakle, za nas koji živimo ovdje - ostaje nam samo nadati se da će sve ove mjere predostrožnosti ipak biti ukinute postupno do početka ljeta.

Tagovi: Njemačka, koronavirus u Njemačkoj, Angela Merkel, škole, rad od kuće
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE