GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Obolijevaju li građani migrantskog porijekla češće od koronavirusa?

Njemačka: Obolijevaju li građani migrantskog porijekla češće od koronavirusa?
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2021 / 14:51
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Obolijevaju li građani migrantskog porijekla u Njemačkoj češće od koronavirusa? Tu tezu su nedavno iznijeli njemački mediji. No prije bi se moglo reći da se radi o socijalnom a ne migrantskom problemu.

Na početku svega stoji jedan izvještaj u dnevniku Bild koji je prije nekoliko dana objavio zastrašujuće brojke: među zaraženima koronavirusom koji su zbog težine bolesti i komplikacija morali boraviti na odjelima intenzivne njege, je natproporcionalno mnogo građana s migrantskim porijeklom, preko 90 posto.

Dnevnik se pritom poziva na vodeće klinike pa čak i na vrhovnog kontrolora pandemije u Njemačkoj, direktora državnog epidemiološkog instituta Robert Koch Lothara Wielera koji su potvrdili ove izvještaje. Postavlja se pitanje zašto politika o tomu nije do sada prozborila ni riječi. Htjelo li se nešto zataškati? Postoji li strah da ih se ne proglasi ksenofobičnima?

Kasnije je Wieler na jednoj konferenciji za tisak pokušao relativizirati svoje citate iz Bilda.

"Radilo se o osobnim razgovorima s liječnicima pojedinih klinika a ti podaci se ne mogu samo tako prenijeti na čitavu zemlju", rekao je Wieler. On je dodao kako Institut Robert Koch nema informacije o porijeklu pacijenata jer se ti podaci jednostavno ne bilježe.

U Njemačkoj otprilike 13 posto građana ne posjeduje njemačko državljanstvo. I činjenica je da je pogotovo za one koji su u jeku izbjegličkog vala 2015. stigli u Njemačku i ne vladaju jezikom, pandemija veliki izazov. Oni često žive u socijalno teškim uvjetima a njihov pristup informacijama koje se tiču borbe protiv pandemije je više nego mukotrpan.

Zato ne bi bilo nikakvo čudo kada bi postotak oboljelih od koronavirusa među migrantima bio proporcionalno veći od ostatka stanovništva.

„Mi smo uvijek iznova, zajedno s Robert Koch Institutom, ukazivali na to da jezični problemi i različit pristup zdravstvenim organizacijama vrlo važni čimbenici za zdravlje pojedinaca. Daljnji aspekti koji naravno igraju ulogu su socijalno-ekonomski, dakle kakvim poslom se pojedinci bave te u kakvim uvjetima žive", kaže glasnogovornik ministarstva zdravstva Sebastian Guelde.

Berlinski „Tagesspiegel" je tako izvještavao o natprosječno velikom broju starijih muškaraca migrantskog porijekla, često iz velikih turskih ili arapskih obitelji, s kojima je osoblje bolnica često dolazilo u sukob jer se nisu htjeli pridržavati strogih pravila posjeta na intenzivnim odjelima.

No izvor Tagesspiegela je također rekao kako su zaraza kao i informiranost o zarazi prije povezani s ekonomsko-socijalnim statusom nego s porijeklom. Kratko rečeno: tko je siromašan, tko živi u skučenim uvjetima će prije oboljeti. Prije obolijevaju i oni koji rade na loše plaćenim radnim mjestima.

Medicinski sociolog Nico Dragano sa Sveučilišne klinike u Düsseldorfu ukazuje i na još jedan aspekt.

„Moramo razlikovati između opasnosti inficiranja i opasnosti teškog tijeka bolesti. Postoje određene kronične bolesti koje povećavaju rizik komplikacije oboljenja koronavirusom. Kao npr. bolesti kardiovaskularnog sustava, povišeni krvni tlak, prekomjerna tjelesna težina, dijabetes. To su sve bolesti od kojih češće obolijevaju siromašni", rekao je za DW Dragano.

To je potvrđeno u jednoj studiji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, koja također pokazuje da i natprosječno mnogo migranata radi u zdravstvenom sektoru gdje čine 24 posto osoblja. Time su i izloženi većoj opasnosti zaraze od ostatka stanovništva.

Čak su i na vrhuncu mjera zatvaranja neke vlade, poput one u Berlinu, pri ulasku u Njemačku uvele iznimke za prijeko potrebne radnike poput onih u medicinskom sektoru ali i pomagače u berbi šparoga.

No jezična barijera ostaje. Ministarstvo zdravstva je poručilo kako materijal vezan uz pandemiju i cijepljenje u međuvremenu prevodi na deset jezika. A i glavni informativni telefonski servisi odnedavno nude i informacije na engleskom, turskom, arapskom i ruskom.

Tagovi: koronavirus u Njemačkoj, Njemačka, Instituta Robert Koch, Lothar Wieler
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE