GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ninić: Srušeni zrakoplov prošlog tjedna pregledan na redovnom održavanju

Ninić: Srušeni zrakoplov prošlog tjedna pregledan na redovnom održavanju
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 11:20
Autor: SEEbiz / H
ZADAR - Zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Željko Ninić izjavio je u petak da je na srušenom zrakoplovu ZLIN prošloga tjedna proveden povremeni pregled kao dio redovnog održavanja, a probni pilot nije imao primjedbi na ponašanje aviona.

"Na zrakoplovu je neposredno prije leta, prošlog tjedna proveden opsežan stosatni povremeni pregled kao dio redovnog održavanja, nakon čega je proveden probni let. Probni pilot nakon tog održavanja nije imao nikakvih primjedbi na ponašanje aviona", rekao je Ninić za N1.

Izvijestio je kako je jučer formirano istražno povjerenstvo na razini Ministarstva obrane, nakon što su u nesreći sportskog zrakoplova ZLIN kod mjesta Biljane Donje živote izgubili natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić.

Kazao je da ZLIN 242 kao avion generalne avijacije nema crnu kutiju u klasičnom smislu, ali ima uređaj koji bilježi opterećenja na strukturu zrakoplova, a nalazi se u pilotskoj kabini.

"U kakvome je on stanju i što je taj uređaj zabilježio, to će svakako primarno istražiti istražno povjerenstvo", istaknuo je Ninić.

Nismo imali problema s ovim tipom zrakoplova

Ako to dopusti istražno povjerenstvo i županijsko državno odvjetništvo, danas tijekom dana spremni smo olupinu zrakoplova prevesti na lokaciju vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić", rekao je Ninić.

ZLIN 242 je zrakoplov češke proizvodnje koji se u našem zrakoplovstvu nalazi od 2007. godine. Pripada u red raširenih aviona koji se koriste za početnu obuku pilota za selekciju i osnovno i akrobatsko letenje.

"Nismo imali problema s tim tipom aviona u prethodnih 12-13 godina eksploatacije, a za ovaj serijski broj aviona 403 mogu reći da je imao nimalo do jako malo primjedbi tehničke naravi od pilota”, kazao je Ninić.

Kao zapovjednik postrojbe odgovoran sam za ispravnost zrakoplova, rekao je Ninić napomenuvši da do sada nije bilo problema u kontinuiranom održavanju potrebne ispravnosti tih aviona.

Također, dodao je, svi pregledi, redovni i povremeni, kao i oni korektivni, provode se prema svim pravilima struke.

Tagovi: Željko Ninić, ZLIN 242, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Marko Novković, Luka Jagatić
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE