GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nijemci isporučili Ukrajini raketni sustav IRIS-T SLM. Zašto je ta važno?

Nijemci isporučili Ukrajini raketni sustav IRIS-T SLM. Zašto je ta važno?
NAORUŽAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2022 / 14:08
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle

BERLIN - Njemačka je Ukrajini isporučila prvi od četiri high-tech raketna sustava za protuzračnu obranu. IRIS-T SLM je namijenjen za zaštitu manjih gradova i vojske od zračnih napada.

Ukrajina je od utorka u posjedu jednog od najmodernijih sustava protuzračne obrane na svijetu. Raketni sustav IRIS-T SLM trebao bi je štititi od ruskih krstarećih projektila. Njemačka je u lipnju odgodila isporuku ovog oružja, koje je Kijevu obećao savezni kancelar Olaf Scholz.

Ukrajina je sada dobila prvi od četiri raketna sustava za kopneno lansiranje raketa. Ostali će, kako se očekuje, biti isporučeni Ukrajini do kraja sljedeće godine.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov pozdravio je prvu isporuku IRIS-T SLM (Surface Lainched Medium Range), napisavši na Twitteru da je nastupila "nova era" u protuzračnoj obrani Ukrajine. Potom je dodao da su slični sustavi iz SAD-a također "na putu" za Ukrajinu.

Stručnjak za obranu pri Europskom vijeću za vanjsko-političke odnose (ECFR) Rafael Loss smatra da će najmoderniji raketni sustavi vjerojatno značajno poboljšati obranu Ukrajine, iako nisu nužno "game changer" i da neće neizostavno promijeniti situaciju na ratištu - o čemu Ukrajinci neprestano „trube".

"Kako Ukrajinci dobivaju sve sofisticiranije oružje koje mogu integrirati u svoje postojeće sustave […] Rusima će biti teže izvoditi masivne raketne napade i zato postoji veća vjerojatnost da će manje ukrajinskih civila i manje vojnih ciljeva biti pogođeni", kaže Loss za DW.

On također dodaje da je isporuka raketnih sustava važan signal, s obzirom na dugoročne napore NATO-a da opremi Ukrajinu boljim obrambenim oružjem, proizvedenim na Zapadu.

Iako se ovi raketni sustavi razvijaju od 1990-ih i pored toga što su prošli nekoliko iteracija i modifikacija, verzija IRIS-T SLM, koja je isporučena Ukrajini, je potpuno nova. Svaki ovaj raketni sustav za protuzračnu obranu košta oko 140 milijuna eura (136 milijuna dolara). Završni testovi najnovije verzije raketnog sustava obavljeni su krajem 2021., a njemačka vojska - Bundeswehr još ih nema jer ih nije kupila. Starije verzije sustava kupile su Švedska, Norveška i Egipat.

Sustav IRIS-T SLM je proizvela tvrtka Diehl Defense sa sjedištem u Überlingenu na jugu Njemačke, a namijenjen je za pružanje protuzračne zaštite malim gradovima i vojsci: naseljima, vojnim bazama, kampovima i važnim infrastrukturnim objektima. Raketa IRIS-T SL je prikladna za sveobuhvatnu obranu od zrakoplova, helikoptera, dronova, krstarećih i balističkih projektila.

Svaki sustav sastoji se od tri vozila: lansirnog uređaja za projektile, radara i radara za upravljanje paljbom, s integriranom logistikom i podrškom. Navodi se da rakete, koje koriste infracrveno toplinsko zračenje za traženje i identifikaciju ciljeva, imaju domet od 40 kilometara i dostižu maksimalnu visinu od 20 kilometara. Sustav je opremljen radarom dometa 250 kilometara. Rakete pokrivaju ciljeve na 360 stupnjeva oko lansirnog uređaja.

Prema navodima proizvođača Diehl Defence, sustav je najučinkovitiji kao dio "slojevite protuzračne obrane" u kombinaciji, na primjer, s američkim obrambenim raketnim sustavom Patriot PAC-3, čije rakete imaju veću maksimalnu visinu.

Isporuka ovog modernog raketnog sustava za protuzračnu obranu se mnogim Ukrajincima može činiti bolno sporom, budući da dolazi nekoliko dana nakon što je više ukrajinskih gradova pogođeno desecima ruskih projektila.

Prema navodima iz članka njemačkog tjednika Welt am Sonntag, objavljenog u srpnju, Ukrajina je od njemačke vlade zatražila dopuštenje za kupovinu 11 proturaketnih sustava IRIS-T. Kijev je od Njemačke također zatražio financijsku pomoć za kupovinu ovog obrambenog oružja, koja bi mogla iznositi oko 1,5 milijardi eura.

Iako je njemački kancelar Olaf Scholz još u lipnju obećao isporuku najmanje jednog sustava IRIS-T, njemačka vlada je priopćila da će prvi raketni sustavi biti isporučeni tek krajem godine.

Rafael Loss smatra da je vjerojatno u pitanju usko grlo u industriji odnosno proizvodnji, a ne u nedostatku političke volje, budući da se takvi sustavi moraju praviti po narudžbi. Jer, kako dodaje, "neki od raketnih sustava, koje će Ukrajina dobiti od Njemačke, preusmjereni su iz narudžbe koju je dostavio Egipat.

Tagovi: raketni sustav IRIS-T SLM, Diehl Defence, njemačka vojska, ukrajinska vojska, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE