GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

New York vraća stroge mjere u devet četvrti kako bi obuzdao širenje epidemije

New York vraća stroge mjere u devet četvrti kako bi obuzdao širenje epidemije
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2020 / 22:46
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - New York predviđa zatvaranje škola, restorana i trgovina koji nisu nužne u devet četvrti Brooklyna i Queensa gdje je u velikom porastu broj novooboljelih od covida-19 nakon mjeseci iznimno opreznog popuštanja mjera ograničenja.

"Predlažem od 7. listopada zatvorimo sve škole i trgovine koje nisu nužne u devet četvrti", izjavio je demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na konferenciji za novinare. On je naglasio da očekuje pristanak guvernera države, Andrewa Cuoma kao potvrdu te odluke.

Ako ta mjera bude potvrđena, prvi puta će američka metropola morati ponovo uvesti mjere ograničenja nakon što je bila model opreza i dobrog vođenja epidemije nakon jakog udara pandemije u proljeće kada je umrlo 24.000 ljudi

"Njujorčani su teško radili na obuzdavanju covida-19 i ovaj prijedlog ne iznosimo olako", naglasio je gradonačelnik.

"Ali u gradu znanost ima glavnu riječ u odlukama i radimo ono što nam je preporučeno", dodao je implicitno kritizirajući Trumpovu vladu i republikance optužene da su olako shvatili virus.

Od tih devet četvrti, šest se nalazi u Brooklynu, u područjima jake zastupljenosti ortodoksne židovske zajednice a tri su u Queensu, od koje jedna blizu zračne luke John F. Kennedy.

Za tih devet četvrti je zajedničko da im se stopa pozitivnih zadržala iznad tri posto posljednjih sedam dana, unatoč brojnim intervencijama zdravstvenih službi koje kontroliraju nošenje zaštitnih maski, zadržavanje razmaka i potiču ljude na testiranje.

U šest od tih devet četvrti stopa pozitivnih je iznad 5,6 posto i čak dosiže 8,3 posto u četvrti Borough Park u Brooklynu, gdje se prije 10 dana jedan židovski aktivist sukobio sa zdravstvenim djelatnicima i kritizirao nošenje maski.

Bez obzira na porast broja slučajeva covida-19 u dijelovima grada, država New York jedna je od samo 18 saveznih država SAD-a u kojima se broj zaraženih nije značajnije povećavao u posljednja dva tjedna.

Devet saveznih država u posljednjih je sedam dana izvijestilo o rekordnim povećanjima broja zaraženih, većinom na srednjem zapadu i zapadu gdje je hladnije vrijeme natjeralo stanovnike u zatvorene prostore.

Samo u subotu je u četiri države, Kentuckyju, Minnesoti, Montani i Wisconsinu, došlo do rekordnih povećanja broja novih slučajeva a na nacionalnoj razini registrirano je gotovo 49.000 novih slučajeva. Tijekom proteklog tjedna rekordna povećanja zabilježile su i države Kansas, Nebraska, New Hampshire, South Dakota i Wyoming, po analizi agencije Reuters.

Zdravstveni stručnjaci već dugo upozoravaju da bi niže temperature mogle natjerati ljude u zatvorene prostore i tako potaknuti novi val širenja virusa. Na američkom srednjem zapadu ovih su dana najviše dnevne temperature oko 10 celzija.

Tagovi: New York, Bill de Blasio, koronavirus u SAD-u, Andrew Cuomo, Brooklyn, Queens
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE