GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

New York Times o koroni i Plenkoviću: Bio je u Koloni sjećanja u Vukovaru, tamo sad raste broj zaraženih

New York Times o koroni i Plenkoviću: Bio je u Koloni sjećanja u Vukovaru, tamo sad raste broj zaraženih
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2020 / 17:28
Autor: SEEbiz
VUKOVAR - Hrvatska se, neuobičajeno, našla u fokusu interesa svjetske medijske javnosti i izvan ljetne turističke sezone. Razlog je neslavan - prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, stanje s koronavirusom u Hrvatskoj je drugo najgore u Europskoj uniji, s obzirom na to da imamo 1040 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna.

Od jučer je Hrvatska pod povećalom i zbog pozitivnog nalaza premijera Andreja Plenkovića

Većina svjetskih medija prenosi izvještaje agencija Reuters, Associated Press i AFP, no pojedine medijske kuće, poput New York Timesa, objavile su autorske članke o situaciji u Hrvatskoj i zarazi premijera.

Britanski Reuters piše da je premijer Plenković i prije pozitivnog nalaza bio u samoizolaciji kod kuće zbog toga što je koronavirus preko vikenda potvrđen njegovoj supruzi, a i njegov prvi test nakon toga bio je negativan. Potom citira izjavu glasnogovornika Vlade Marka Milića, prema kojoj se premijer dobro osjeća i idućih 10 dana ostat će u izolaciji kod kuće, odakle će nastaviti obavljati svoje obaveze sukladno preporukama liječnika i epidemiologa. Zaključno, Reuters navodi da je Plenković u ponedjeljak vodio online sjednicu Vlade.

Američki Associated Press također prenosi Milićevu izjavu o premijeru, dodajući da je njegov inicijalni test bio negativan, ali ga je ponovio u ponedjeljak.

'Hrvatska se već tjednima suočava s rastućim slučajevima zaraze koronavirusom. U ponedjeljak je Hrvatska izvijestila o rekordnom broju od 74 preminule osobe u posljednja 24 sata i 1830 novozaraženih. Također, Vlada je u ponedjeljak postrožila mjere za putovanja, tražeći negativan test od većine ljudi koji ulaze u zemlju', javlja AP.

Nešto šire izvješće donosi Euronews. Temeljem izvješća AFP-a, javlja da je Plenkovićevu potvrđena zaraza dva dana nakon što je koronavirus detektiran i njegovoj supruzi. 'Premijer se ponovno testirao u ponedjeljak, nakon preporuka epidemiologa, i nalaz mu je bio pozitivan', piše taj portal, referirajući se na hrvatsku Vladu.

Brz oporavak hrvatskom premijeru poželio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

'Hrvatska se suočava s porastom broja zaraženih koronavirusom, uz novi rekord od 74 nova smrtna slučaja u ponedjeljak. Od početka epidemije u Hrvatskoj je zaraženo gotovo 130.000 ljudi, a umrlo ih je 1786', piše Euronews, dodajući da je nedavno zaražen i ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar se u međuvremenu vratio na posao i poručio da je u bolnicama u ovom trenutku 2300 oboljelih od Covida, uključujući 255 osoba na intenzivnoj njezi, navodi taj portal, dodajući da je trenutno u Hrvatskoj zaraženo gotovo 1400 liječnika, uz gotovo još 1000 njih u samoizolaciji.

The New York Times podsjeća pak da je premijer Plenković zaražen svega nekoliko dana nakon što je njegova vlada odustala od dotadašnjih mjera, a koje su bile među 'najlabavijima na kontinentu', te uvela stroge mjere kojima se nastoji obuzdati širenje virusa dok pacijenti preplavljuju bolnice.

'Hrvatska se od kraja listopada suočava s rastućim brojem novozaraženih, s 21.457 aktivnih slučajeva i 1786 smrtnih slučajeva u zemlji s četiri milijuna stanovnika. Hrvatska je proljetos obuzdala pandemiju uvodeći neke od najstrožih mjera u Europi, uključujući široki lockdown i ograničenja putovanja. Ta ograničenja ukinuta su na vrijeme za gospodarski ključnu turističku sezonu i najesen nisu ponovno uvedena u borbi protiv drugog vala', piše NYT.


'Do prošlog tjedna hrvatske mjere bile su među najlabavijima na kontinentu, svodeći se na preporuke o ograničenim okupljanjima, nošenju maski i socijalnoj distanci, kao i na pojedina skraćenja radnog vremena. Premijer je čak sudjelovao u Koloni sjećanja u Vukovaru 18. studenog s više od tisuću ljudi. Taj grad sada ima porast broja novih zaraza', navodi NYT.

Podsjeća da se Vlada opirala zahtjevima za uvođenjem strožih mjera, kloneći se lockdowna i policijskog sata koje su uvele druge članice Europske unije.

'Plenković je učestalo navodio da takve mjere 'nisu opcija'. Njegovi ministri opetovano su korili javnost zbog porasta broja zaraženih, tvrdeći da jedino odgovorno ponašanje može zaustaviti širenje virusa', podsjeća njujorški dnevnik.


Hrvatska Vlada popustila je prošlog tjedna, nakon bolničkih izvještaja o smanjenim kapacitetima i premorenom osoblju. Uvedena su veća ograničenja okupljanja i u javnom prijevozu, uz zatvaranje teretana i restorana. U ponedjeljak je Vlada predstavila paket zakona s kaznama za one koji krše nove mjere, kao i financijsku pomoć za poduzetnike u nevolji.

NYT zaključno podsjeća da je pet hrvatskih ministara zaraženo koronavirusom u drugom valu, uključujući ministra zdravstva Vilija Beroša.

Tagovi: New York Times, Andrej Plenković, Kolona sjećanja, Vukovar, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE