GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevjerojatne gužve na Bajakovu

Nevjerojatne gužve na Bajakovu
GUŽVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2023 / 20:21
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Kolone vozila, čekanja na graničnim prijelazima - ponajprije iz smjera Srbije, ali i Bosne i Hercegovine. Odlasci na skijanje i povratak mnogih na Zapad nakon blagdana - sada preko šengenske Hrvatske - stvorili su gužve na prometnicama.

Kako donosi HRT, na Bajakovu je u podne kolona bila duga 6 km, a sada je prema podacima granične policije između 8 i 8,5 km.

- Preko našeg graničnog prijelaza ušlo je preko 15 tisuća putnika, ukupno oko 4 tisuće osobnih vozila. Danas je napravljena granična kontrola nad 107 autobusa. To je velik broj koji nam je umanjio kapacitet protočnosti. Svako smanjenje autobusnih linija imat će za posljedicu otvaranje dodatnih kolničkih trakova, sada radimo već na sedam ulaznih kolničkih trakova za osobna vozila i dvije trake za autobuse, rekao je Luka Domačinović, načelnik PGP-a Bajakovo.

Zamolio je putnike za više strpljenja.

- Mislim da granična kontrola ne traje dugo, problem je veliki intenzitet prometa. Ljudi su se pokrenuli odjednom svi, rekao je.

Prolazak vala očekuju do kraja noćne smjene.

- Intenzitet pojačanog prometa sigurno će biti cijeli tjedan, do idućeg vikenda, rekao je Domačinović.

Na Kamenskom velikih promjena nema, kao ni većih gužvi, a čeka se od 15 do 20 minuta.

- Možemo reći da, nakon što je Hrvatska ušla u Schengen, nema posebnih promjena u odnosu na vanjske granice RH. Nema nikakvih promjena u odnosu na sustavne provjere koje provodimo u odnosu na državljane EU-a, Švicarske, Velike Britanije i državljane RH gdje vršimo provjeru njihovih osobnih iskaznica u bazama podataka. Nad državljanima trećih zemljama provodimo temeljitu graničnu kontrolu. Što se tiče unosa roba, dijelimo na one čiji je promet zabranjen i čiji je ograničen, rekao je Mladen Bužančić, načelnik Sektora za granicu PU splitsko-dalmatinske.

Naglasio je da će 2023. biti izazovna ne samo za graničnu policiju RH nego za sve granične policajce na vanjskoj granici EU-a. Riječ je o dvije uredbe koje bi se trebale implementirati. Jedna uredba vezana je za informacije o putovanjima i odobrenjima putovanja državljana trećih zemalja koji za ulazak u Hrvatsku ne trebaju posjedovati vizu, gdje će se vršiti procjena rizika u odnosu na epidemiološke uvjete, sigurnost. Druga uredba koja bi se trebala implementirati vezana je za ulazak i izlazak državljana trećih zemalja, gdje će se elektronski evidentirati njihov ulazak i izlazak.

Situaciju na prijelazu Kamensko s Bosnom i Hercegovinom prati Ivana Šilović.

Na GP-u Karasovići danas nije bilo većeg opterećenja, tek u popodnevnim satima između 15 i 17 sati na ulazak u Hrvatsku čekalo se oko 30 minuta.

Najviše gužvi bilo je proteklih dana, osobito jučer i noćas kad su se stvarale kilometarske kolone pa se na ulazak u Hrvatsku čekalo i do dva sata. Razlog gužvama su blagdani. Naime, najveći dio putnika zapravo su državljani Albanije i Kosova koji žive i rade u zemljama EU-a, a došli su blagdane provesti u svojem rodnom kraju te se sada vraćaju nazad.

Gužve se očekuju još sljedeći vikend, a onda zatišje do Uskrsa.

S krajnjeg juga - prijelaza Karasovići prema Crnoj Gori u Dnevnik javila se Ivana Brailo Drnas.

Na GP-u Bajakovo pronađeno gotovo 270 kg marihuane
Zaplijenjeno gotovo 270 kg marihuane
Gužve na vanjskim granicama, ali i naplatnim kućicama

Završili su praznici i krenulo se kući u zapadnu Europu. Prva postaja je granični prijelaz Bajakovo u Hrvatskoj - nova vrata Schengena. A na vratima strože kontrole za ulazak u Europsku uniju i nezadovoljni putnici koji su čekali satima.

- 16 sati, katastrofa, nema vode.

Na prijelazu Županja putnici su imali više razumijevanja. Granični policajci svjesni da su putnici umorni i nestrpljivi, ali detaljno se mora zaviriti u svaki prtljažnik i dokumente jer je odgovornost veća, a pravila stroža.

- Uvijek se provjerava sve, tako da je sve u redu, oni rade svoj posao, mi svoj.

Manjih zastoja bilo je i na autocestama, a naplata cestarine na istočnom ulazu u Zagreb već se prvi vikend pokazala kao potencijalni problem i novi prometni čep.

- Idemo iz Orijovaca u Zagreb, džabe šta smo u Schengenu, ovo je 16 puta gore od granice.

I dok su jedni iznervirani čekali u nepreglednim redovima, drugi su se na čekanje pripremili pa se nisu previše bunili.

- Putujemo iz Vinkovaca, krenuli smo oko 9 sati. Kroz cijelu autocestu osjeti se gužva, ali blagdani su, to je normalno.

U HAC-u problem vide u plaćanju objema valutama jer to, kažu, zbunjuje vozače i usporava promet. Našim državljanima savjetuju kupnju uređaja ENC.

- Nepripremljenost samih vozača koji dođu na naplatnu postaju pa onda traže i kartice i novce, a najveći problem su naši korisnici iz Hrvatske koji nemaju ENC uređaje, ne znam zašto. Imaju i povoljniju cijenu i prolazak, uopće nema nikakvih čekanja, kaže Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine, HAC.

Čekanja zato nije bilo na nekadašnjim graničnim prijelazima prema Sloveniji i Italiji - gdje su svoj put vozači prolazili bez zaustavljanja.

- Što se tiče organizacije puta, stvarno je čovjek morao gledati kad će krenuti od kuće da ne upadne u gužvu, a sada je stvarno velika razlika.

Tako su razmišljali putnici koji su noćas prelazili granični prijelaz Karasovići kod Cavtata. Većina je na put krenula prije pa većih gužvi nije bilo.

I tako je završio prvi povratnički vikend u šengenskom režimu koji se sada provodi na našim granicama, a koji smo dočekali nakon gotovo 30 godina.

Tagovi: Bajakovo, Schengen, Hrvatske autoceste, Karasovići
PROČITAJ I OVO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE