GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neviđeno licemjerje Mihalineca, Šprem i Ribića

Neviđeno licemjerje Mihalineca, Šprem i Ribića
SINDIKALNO DNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2019 / 09:48
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nepovjerenje nastavnog osoblja koje se srušilo na ministricu Divjak koja je u školama izgubila svaki legitimitet, samo se, doista pravedno, nakon najvećeg štrajka u obrazovanju, prelilo na sindikalne čelnike - Branimira Mihalinca, Sanju Šprem i Vilima Ribića. 

Spomenuti trojac izgubio je legitimitet, nisu u stanju bili "ljutoj akademskoj masi" objasniti razliku između koeficijenta i dodatka pa nakon što su potpalili i potpirivali vatru punih 36 dana, paraliziravši školski sustav, izvikujući da "krečeju na čarobnu riječ- koeficijent", sada objašnjavaju da je dodatak sigurniji od koeficijenata, piše Večernji list.

Sada uvjeravaju da nikoga nisu "izdali", baš kao što je njih, za trajanja štrajka, ministrica Divjak uvjeravala da je ona rješenje, a ne problem! Pribjegli su sindikalci ministričinoj retorici, potpuno nesigurni "jesu li pošli ili došli" pa su jučer i službeno ovjerili sve ono što su sami od Vlade tražili. A zatražili su nesigurnost – koja će trajati do prvog financijskog potresa ili smjene vlasti unatoč činjenici da im je Vlada prvo ponudila povećanje dodataka. Kada su ih na to mediji upozoravali, čudom su se čudili i iste prozivali "izdajnicima". Sada se Branimir Mihalinec pravda pred čistačicama, kuharicama i domarima škola da su njima ispregovarali sigurnije. To je jedina istina koju izgovara! 

No znatno alarmantnije od nagle promjene sindikalne retorike o važnosti koeficijenta i dodataka jest neinformiranost učitelja, nastavnika i profesora koji su kao temelji društva trebali razumjeti što traže. A u masi koja je bila na Trgu bilo je više od 40 tisuća ljudi koji su vikali "koeficijent, ne dodatak". Stipić jedini ostao dosljedan Bijes i nepovjerenje mimoišlo je jedino Željka Stipića, šefa sindikata Preporod koji je odlučio ostati do kraja dosljedan u onome što je obećao članstvu te će ponudu staviti na glasanje članstvu.

On je naime jedini sindikalni predstavnik koji je ponudi Vlade odlučio dati odbijenicu, jer kazao je jučer, 38,18 posto članstva sindikata Preporod izjasnilo se za, a 61,82 posto bilo je protiv ponude Vlade.

– Dobro je što ide povišica plaće i što ide i nastavnom i nenastavnom osoblju. Dobro je i što se shvatilo da plaće zaposlenih u obrazovanju zaostaju, a i što je ispravljena dugogodišnja nepravda prema koeficijentima tajnika i računovođa. Nije dobro što je došlo do razjedinjenja zaposlenika u sustavu jer smo u štrajku bili zajedno i nije se pravila razlika tko je koji sindikat, tko jest ili nije nastavnik, čak ni među onima koji jesu ili nisu u sindikatu. Jednu smo nepravdu rješavali, a stvorili novu. Nije dobro što potpisivanju nije prethodilo izjašnjavanje članstva i to je velik problem sporazuma – kazao je jučer Stipić.

Istaknuo je da njegov sindikat nije sklon rješenjima odgođenog sindikalizma.

– Više smo se puta ozbiljno opekli takvim rješenjima. Ne znam što će se događati u izbornoj godini s 1 posto, a kamoli s 2 posto u 2021. godini. Sigurno će se dogoditi političke promjene i nadam se da nećemo svi u tome izvisiti i ispasti naivni. Svakako smo se odgodom pokazali nevjerodostojnima – kazao je Stipić i jasno ocrtao situaciju kojoj su pribjegli i Mihalinec i Šprem.

Podsjetimo, upravo su Mihalinec i Šprem nakon prve ponude Vlade koja je uključivala povećanje dodataka izašli sa sastanka i jasno poručili članstvu da su nezadovoljni. Te iste noći bilo je jasno - sindikati će odbiti ponudu Vlade. Nije jučer skrivao Stipić da većina članova njegova sindikata zamjera drugim prosvjetnim sindikatima što nisu ispunili obećanje da će prije odluke o prihvaćanju sporazuma provesti izjašnjavanje među sudionicima štrajka. Stipićevo odbijanje povećanja ne znači ništa - i članovi njegova sindikata dobit će dogovoreno. Jučer je Vilim Ribić nakon brojnih prozivki napisao pismo svojim članovima – sarkastično, naravno.

– Što bi svi (face)bukaši radije izabrali? Zabranu štrajka bez povećanja plaća i plaćenog štrajka, ili urušavanje štrajka s istim ishodom ili povećanje plaća bez referenduma? To su bile stvarne dileme, a sve drugo su želje, snovi i tlapnje – napisao je Ribić u svome pismu.

Tagovi: Branimir Mihalinec, Vilim Ribić, nenastavno osoblje, štrajk učitelja, Željko Stipić
PROČITAJ I OVO
Preminuo muškarac s Murtera, sedamnaesta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj
ŽRTVE
Preminuo muškarac s Murtera, sedamnaesta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj
ŠIBENIK - Prva žrtva koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji, muškarac star 91 godinu preminuo je u šibenskoj bolnici, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.
Wuhan nakon dva i pol mjeseca ukida posljednje stroge mjere
NORMALIZACIJA
Wuhan nakon dva i pol mjeseca ukida posljednje stroge mjere
WUHAN - Kina je u utorak izvijestila da prvi puta od 19. siječnja nema novih smrtnih slučajeva od covida-19, a Wuhan, ishodiše novog koronavirusa koji je prerastao u pandemiju, sprema se na ukidanje posljednjih mjera karantene.
Jasne poruke o karanteni ključne za uspješno usporavanje pandemije
ZNANOST
Jasne poruke o karanteni ključne za uspješno usporavanje pandemije
LONDON - Jasno i dosljedno slanje poruka o mjerama kojih se treba pridržavati u doba pandemije koronavirusa, objašnjenje zbog čega su one neophodno potrebne i koja je korist od socijalne distance, presudni su za suzbijanje širenja bolesti, kažu britanski znanstvenici.
Napuljska solidarnost: Košare s hranom spuštaju se s balkona
SJAJNO
Napuljska solidarnost: Košare s hranom spuštaju se s balkona

NAPULJ - Stanovnici Napulja osmislili su način kako da pomognu svojim siromašnim sugrađanima tako ne ugroze svoje ili njihovo zdravlje - spuštanjem košara s namirnicama s balkona.

Johnson dobio kisik, ali nije na respiratoru
U BOLNICI
Johnson dobio kisik, ali nije na respiratoru
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson, koji je u ponedjeljak navečer zbog pogoršanja simptoma covida-19 premješten na odjel intenzivne njege u londonskoj bolnnici, dobio je terapiju kisikom, ali nije priključen na respirator.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE