GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Netanyahu poručio Bidenu da će nastaviti s napadima

Netanyahu poručio Bidenu da će nastaviti s napadima
SAD-IZRAEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 22:57
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u subotu veliku zabrinutost izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog eskalacije nasilja, potvrđujući "pravo Izraela da se brani od napada Hamasa", dok je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa upozorio da se prestane s raketiranjem Izraela.

Netanyahu je Bidenu rekao da Izrael "čini sve kako ne bi naštetio" onima koji nisu povezani s Hamasom te da su "oni koji nisu uključeni" evakuirani iz 12-kata zgrade u pojasu Gaze u kojoj su bili uredi Associated Pressa i Al Jazeera. Tri izraelske teške rakete srušile su se u subotu u zgradu.

"Netanyahu je zahvalio predsjedniku na bezrezervnoj potpori Sjedinjenih Država za naše pravo da se branimo", navodi se u priopćenju koje je objavio Netanyahuov ured.

Biden je također rekao da je zabrinut za sigurnost novinara, nakon što je u izraelskom napadu srušena zgrada u kojoj je među ostalima bio i ured američke novinske agencije AP u Gazi, kaže se u priopćenju Bijele kuće.

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima.

Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa te potvrdio da je zgrada bila evakuirana.

"Predsjednik je izrazio snažnu potporu pravu Izraela da se brani od raketnih napada Hamasa i drugih terorističkih skupina u Gazi" i "osudio te neselektivne napade na gradove širom Izraela", kaže se u tekstu.

On je također izrazio "veliku zabrinutost oko nasilja između zajednica u Izraelu", dodajući da je "ova trenutna faza sukoba tragično koštala života izraelske i palestinske civile, uključujući i djecu".

Mreža Al Jazeera najoštrije osuđuje bombardiranje i uništavanje svojih ureda od strane izraelske vojske u Gazi, i to smatra jasnim činom koji sprečava novinare da izvršavaju svoju svetu dužnost informiranja svijeta i izvještavanja o događajima na terenu. Al Jazeera obećava da će slijediti svaki raspoloživi put kako bi izraelsku vladu smatrala odgovornom za svoje postupke.

Stanovnike i stanare zgrade Al Jalaa, u kojoj se nalaze uredi Al Jazeere, zajedno s glavnim međunarodnim medijima, poput AP-a i Middle East Eye, izraelska je vojska telefonskim pozivom obavijestila da imaju manje od jednog sata da napuste zgradu.

Al Jazeera poziva sve medije i institucije za ljudska prava da udruže snage u osudi tih nemilosrdnih bombardiranja i da izraelsku vladu pozovu na odgovornost zbog namjernog ciljanja novinara i medijskih institucija.

Biden je također razgovarao s Abasom, prvi puta otkad je preuzeo dužnost američkog predsjednika, te mu rekao da Hamas mora prestati s raketnim napadima prema Izraelu.

Naglasio je "snažnu potporu rješenju s dvije države kojim bi se okončao izraelsko-palestinski sukob", također je objavila Bijela kuća.

Sjedinjene Države smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Rješenje s dvije države je "najbolji put da se dođe do pravednog i trajnog rješenja" sukoba, dodao je američki predsjednik.

Biden je u petak na područje sukoba poslao izaslanika kako bi pomogao smiriti situaciju.

Tagovi: Benjamin Netanyahu, Joe Biden, Mahmoud Abbas, Hamas, izraelska vojska
PROČITAJ I OVO
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE