GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neočekivani hrvatski uzlet na ljestvici sreće

Neočekivani hrvatski uzlet na ljestvici sreće
SREĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2021 / 19:56
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatska se dosad nije mogla pohvaliti rangom na ljestvicama sreće, ali u godini pandemije, čini se, doživjela je pravo proviđenje.

Deveto izvješće UN-a The World Happiness Report, koje rade vanjski eksperti (među kojima su John F. Halliwell, Richard Layard i Jeffrey D. Sachs), pokazuje da je među 95 zemalja Hrvatska lani zauzela 23. mjesto, a u razdoblju 2017.-2019. bila je na 61. mjestu.

U prethodnom izvješću, iz 2019. godine, koje je bilo šire i obuhvaćalo je 156 zemalja, Hrvatska je bila je 75. mjestu. Što je to Hrvatsku izdiglo na ljestvici sreće u godini tako teškoj za cijeli svijet? U opsežnom istraživanju koje se temelji na Gallupovoj anketi, prošla je godina donijela promjenu utoliko što su se pitanja postavljala putem telefona umjesto licem u lice (prije se tako razgovaralo u tri četvrtine zemalja). Iako je to razlog za oprez pri tumačenju rezultata, autori vjeruju da nije utjecalo na ukupni poredak jer su telefonske ankete bliske većini zemalja.

Rezultati upitnika koji se odnose na procjenu života, njegove pozitivne (smijeh i užitak) i negativne (zabrinutost, tuga) sastojke, upućuju da su pri vrhu one zemlje kojima je najviše pala učestalost negativnih emocija. Iako izvješće ne daje objašnjenje zašto se percepcija sreće u Hrvatskoj promijenila više nego i u jednoj drugoj zemlji, brojevi pokazuju da je bilo znatno više pozitivnih i znatno manje negativnih emocija, unatoč pandemiji i potresu. Može se samo pretpostaviti da su upravo ti događaji malo izmijenili životne prioritete i preferencije, u skladu s definicijom da sreća znači imati što izgubiti.

Prethodno izvješće, kada su Hrvati još bili vrlo nesretni, pokazalo je da su bolje plasirane gotovo sve usporedive zemlje, pa i Srbija i Crna Gora. Kao najčešće razloge nezadovoljstva građani su navodili korupciju i nepravdu te osjećaj da nemaju dovoljno izbora. Kad je riječ o utjecaju koronakrize na dobrobit pojedinca, koje izvješće također donosi, Hrvatska opet ne stoji dobro. Indeks koji obuhvaća tri varijable - očekivani životni vijek, rast nezaposlenosti i smrtnost od covida-19 - pao je u svim zemljama izuzev u Egiptu, Kini i Tajvanu, koji su zadržali istu razinu. Na toj ljestvici Hrvatska je zauzela 57. mjesto.

Tagovi: indeks sreće, sreća, The World Happiness Report, Gallup
PROČITAJ I OVO
Ai Weiwei: Prosvjedi protiv covida ne mogu uzdrmati kinesku vlast
PORUKE
Ai Weiwei: Prosvjedi protiv covida ne mogu uzdrmati kinesku vlast
LISABON - Iz svog portugalskog doma, Ai Weiwei, poznati kineski disident čija je umjetnost često kritizirala politiku Pekinga, rekao je da nedavni val prosvjeda neće uzdrmati vlast Xi Jinpinga jer će ih policija jednostavno ušutkati.
Europljani sve teže spajaju kraj s krajem
PROBLEMI
Europljani sve teže spajaju kraj s krajem
ZAGREB - Sve više Europljana teže spaja kraj s krajem zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda.
Tamara Vučić uputila hitan poziv supruzi Zorana Milanovića da dođe u Beograd
POZIV
Tamara Vučić uputila hitan poziv supruzi Zorana Milanovića da dođe u Beograd
ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u ime Tamare Vučić, supruge srpskog predsjednika, uputilo je hitno pismo ambasadi Srbije u Zagrebu, s ciljem da se što prije proslijedi poziv prvoj dami Hrvatske za prisustvo na modnoj reviji "Jovanka u boji".
Milanović optužio vladu za diktatorski način ponašanja
OPTUŽBE
Milanović optužio vladu za diktatorski način ponašanja
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović optužio je u ponedjeljak vladu za diktatorski način ponašanja i ponovio da Hrvatski sabor nije nadležan za donošenje odluke o obuci hrvatskih vojnika u Hrvatskoj.
Nijedna općina ne želi spajanje
PORAZNO
Nijedna općina ne želi spajanje
ZAGREB - Nijedna od 428 općina ne želi spajanje, samo ih se 11 javilo za povezivanje nekih službi, piše Jutarnji list, navodeći da vladin plan ukidanja 85 općina ili funkcionalno spajanje njih 171 ne ide unatoč poticajima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE