GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema predaje Mariupolja nakon isteka ruskog roka

Nema predaje Mariupolja nakon isteka ruskog roka
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2022 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ruski ultimatum ukrajinskim vojnicima u Mariupolju da se predaju ili će umrijeti istekao je u srijedu popodne bez masovne predaje, no zapovjednik jedinice za koju se vjeruje da još odolijeva napadu na opkoljeni grad rekao je da njegove snage mogu preživjeti samo dane ili sate.

Zapovjednik 36. brigade marinaca, jedne od posljednjih jedinica za koju se vjeruje da se drži u Mariupolju, zatražio je međunarodnu pomoć za bijeg iz opsade.

"Ovo je naš apel svijetu. Možda naš posljednji. Možda nam je preostalo samo nekoliko dana ili sati", rekao je bojnik Serhij Volina u videu na Facebooku. "Neprijateljske jedinice su nekoliko desetaka puta veće od naših, imaju dominaciju u zraku, u artiljeriji, u kopnenoj vojsci, u opremi i tenkovima."

Volina, koji je rekao da su u podrumima tvornice zatočene žene i djeca, govorio je ispred bijelog zida u onome što je zvučalo kao prostorija puna ljudi.

Ujedinjeni narodi su u srijedu objavili da je broj izbjeglica koje su pobjegle iz Ukrajine od ruske invazije 24. veljače prešao pet milijuna. Više od polovice su djeca.

U ruševinama Mariupolja, mjestu najtežih borbi i najgore humanitarne katastrofe, Rusija je bombama gađala posljednje ukrajinsko uporište, tvonicu čelika Azovstal, objavio je Kijev.

"Svijet gleda online ubojstva djece i ostaje nijem", napisao je na Twitteru savjetnik predsjednika Mihailo Podoljak.

Rusija pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad Mariupoljom od prvih dana rata. Njegovo zauzimanje bila bi velika strateška nagrada jer bi se time povezao teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s krimskom regijom koju je Moskva anektirala 2014. godine.

Ukrajina je objavila planove da će poslati 90 autobusa da evakuiraju 6000 civila iz Mariupolja, rekavši da je postigla "preliminarni sporazum" s Rusijom po pitanju sigurnosnog koridora, prvi put u nekoliko tjedana.

No nijedan od tih prethodnih sporazuma nije se proveo na terenu, jer je Moskva blokirala sve konvoje.

Tagovi: Mariupolj, rat u Ukrajini, Vadim Bojčenko, Mihajlo Podoljak
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE