" /> "> Nela Sršen: Obligatornost mogla bi postati bumerang | SEEbiz.eu

Nela Sršen: Obligatornost mogla bi postati bumerang

Nela Sršen: Obligatornost mogla bi postati bumerang
KORONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 09:05
Autor: SEEbiz/N1.hr

ZAGREB - Dr. Nela Sršen rekla je kako se Italija zadnjih mjesec i pol dana držala jako dobro na europskoj ljestvici te je bila obojana u "bijelo". Sicilija je prva pokrajina koja je obojana u "žuto", po novim parametrima koji više nisu samo indeks zaraženosti na 100.000 stanovnika, nego i indeks okupiranih na reanimacijama te indeks okupiranih na internoj medicini.

“Mora biti najmanje dva parametra zajedno da bi se prešlo u žutu ili crvenu zonu. Ako bi se bazirali samo na brojkama, po indeksu zaraženosti na 100.000 stanovnika, onda bi više pokrajina bilo u crvenom. Sljedeće su, pretpostavljam, Sardinija, Lazio i neke druge. Treba naglasiti da Lombardija, koja je prošla najgore, jedna je od onih koji imaju najbolju procijepljenost i najmanju stopu zaraženih”, rekla je Sršen za HRT.

Italija je krenula stopama Njemačke i Grčke – najavila je da bez covid potvrde neće biti moguće ići u restorane, kina, na bazene, teretane. Italija ima procijepljenost osoba starijih od 12 godina nešto veću od 57 posto.

“”Green pass” se davao svim ljudima koji su se testirali, što samo po sebi nije indikator, ali s druge strane stavlja se protiv onih koji su no vax, koji nisu u mogućnosti ulaziti u restorane, kina i raditi sve što bi normalni ljudi trebali raditi. Italija ide sada prema tome da se ukine “green pass” i da se ostavi samo za one koji su cijepljeni i koji su preboljeli covid”, pojasnila je Sršen.

Prema dekretu, od travnja je cijepljenje u Italiji postalo obvezno za sve koji rade u zdravstvu i socijali, odnosno koji su u kontaktu s pacijentima.

“Bilo je dosta protesta i opomena. Ja sam dobila dvije opomene, ne zato što se nisam htjela cijepiti, nisam imala vremena, nisam bila u mogućnosti. Ostalo nas je jako malo u Padovi liječnika koji se nisu cijepili. Moja kolegica patolog ima strah od cijepljenja. Mislim da bi ljudima trebalo objasniti što znači imati strah od cijepljenja i što znači razboliti se u slučaju kad netko nije cijepljen, koje bi posljedice mogao imati. Sve ovo cijepljenje, necijepljenje, je stvar percepcije i objašnjavanja ljudima koja je prednost cijepljenja. Ta obligatornost mogla bi postati bumerang. Razlog je paradoksalan. I oni koji su cijepljeni, bilo kakav smrtni ishod nekoga tko je cijepljen, mogao bi biti politički instrument za sve one koji su no vax…

Vidimo da u Izraelu efikasnost cijepljenja pada. Je li to uvjetovano nekim drugim varijantama, to sad ne znamo. Činjenica je da je efikasnost cjepiva s 80% posto prešla na 60-70%. Trebamo biti jako oprezni što se tiče obligatornosti. Neki su suspendirani iz bolnice, nekima je ponuđena druga vrsta posla gdje nisu u kontaktu s pacijentima. Vidjet ćemo kakva će biti evolucija, tim više što nedostaje zdravstvenih djelatnika”, rekla je Sršen.

Tagovi: Nela Sršen, cijepljenje, Italija, korona virus
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE