GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekoliko županija uvelo je strože mjere

Nekoliko županija uvelo je strože mjere
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 22:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, rekao je u petak na konferenciji za medije kako je jutros potpisao odluke o pooštrenju mjera u Zadarskoj županiji.

Osim toga, rekao je kako tijekom dana očekuje prijedlog pooštravanja mjera u Primorsko-goranskoj županiji, te dodao kako su mjere već pooštrene u Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ove odluke proizlaze iz nove politike nacionalnog stožera koji je u trećem valu pandemije odlučio da lokalna tijela moraju preuzeti više odgovornosti za donošenje i provođenje epidemioloških ograničenja.

U nastavku pregled mjera po županijama.

Primorsko-goranska županija
Primorsko-goranski stožer danas je donio nove mjere, među kojima su zabrana održavanja javnih okupljanja s više od 15 osoba, obustava rada teretana i dječjih radionica, a preporučen je i pojačani nadzor provedbe važećih mjera.

Nove mjere bit će na snazi 14 dana, a kao prva je navedena zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu. Privatna okupljanja ograničavaju se na osam osoba iz dva različita kućanstva.

Zabranjuju se svi treninzi u zatvorenim prostorima. Iznimke su klubovi koji se natječu u prvom i drugom rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji, u prvom rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i u konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnoj razini u najvišem rangu liga u sastavu natjecanja. Iznimka su i treninzi i natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja.

Također se obustavlja rad teretana, fitness centara, sportskih i rekreacijskih centara u zatvorenom prostoru, rad dječjih radionica i igraonica, održavanje profesionalno-umjetničkih izvedbi i programa, kino produkcija, izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima. Preporučeno je da se u sportskim objektima, u kojima je dozvoljeno natjecanje i treniranje, ne koriste svlačionice, kao i da se da se zatvoreni prostori što manje koriste.

Stožer je poslodavcima preporučio rad u dvije smjene, u odvojenim prostorima, a prostorije je potrebno redovito prozračivati.

Zagrebačka županija
Zagrebačka županija pooštrila je mjere još 22. veljače što je ovog tjedna neznatno promijenjeno te produljeno do 21. travnja. Odlukom iz veljače je propisan pojačan epidemiološki nadzor za organizatore javnih događaja i okupljanja, dok je na svim društvenim i drugim okupljanjima uvedena obaveza pridržavanja mjera i uputa HZJZ-a.

Obavezno je korištenje maski u zatvorenim prostorima kojima se obavljaju djelatnosti i manifestacije ako nije moguće održavanje distance. Tadašnje mjere uvelike su se odnosile na korisnike usluga iz sustava socijalne skrbi, kojima je tada omogućen odlazak u obitelj na pet dana uz negativan test, izlazak u vanjski prostor uz maske i distancu te su propisane dodatne mjere pri njihovom povratku u sustav.

Posjete su dopuštene samo u vanjskim prostorima te iznimno u unutarnjim. Izlazak im se iz sustava dopuštao samo u epidemiološki prihvatljivim uvjetima ili zbog medicinskih razloga. Sada se ta zadnja odredba mijenja tako da pravo izlaska izvan prostora usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi imaju korisnici koji su preboljeli covid-19 unutar 90 dana od početka bolesti te korisnici koji su se prije 14 dana cijepili drugom dozom cjepiva te uz medicinske razloge.

Dubrovačko-neretvanska županija
Stožer Dubrovačko-neretvanske županije zatražio je od Nacionalnog stožera produljenje strožih mjera do 11. travnja te predložio njihovo proširenje na tri pelješke općine – Janjinu, Orebić i Trpanj.

Županijski stožer donio je odluku u skladu s preporukom županijskog Zavoda za javno zdravstvo i nakon sastanaka s čelnicima jedinica lokalne samouprave. Mjere ne uključuju otoke Mljet, Korčulu i Lastovo.

Predložene nužne mjere su one koje su vrijedile i prije popuštanja 1. ožujka, primjerice za zabranu otvaranja terasa ugostiteljskih objekata, ali je dopušteno služenje kave za van. Osim njih, vrijede i odredbe kojima su zabranjeni javni događaji i skupovi s više od 15 osoba, a na privatnim okupljanjima i svečanostima dopušteno je najviše osam osoba iz dva kućanstva.

Također, poslodavcima se preporučuje organizirati rad od kuće ili u smjenama te uvesti klizno radno vrijeme gdje god je to moguće. Stožer je osnovnim i srednjim školama preporučio da do početka proljetnih praznika nastavu i dalje organiziraju na daljinu, po modelu C, osim za maturante.

Sve mjere vrijedit će od 27. ožujka do 11. travnja, kada će stožer ponovno razmotriti epidemiološku situaciju, a lokalnim stožerima naložen je pojačani nadzor propisanih mjera.

Bjelovarsko-bilogorska županija
Bjelovarsko-bilogorski stožer jučer je donio odluku kojom Nacionalnom stožeru i Ministarstvu obrazovanja predlažu prelazak na online nastavu za osnovnoškolce od petog do osmog razreda, kao i za sve srednjoškolce osim maturanata.

Odluku su donijeli na prijedlog glavne županijske epidemiologinje Vesne Grgić. Taj se prijedlog odnosi na prelazak na online nastavu, odnosno C model, od ponedjeljka 29. ožujka pa do završetka proljetnih praznika 11. travnja.

Zadarska županija
U Zadarskoj županiji uvedena je zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne, ali i korisnicima drugih ustanova koje pružaju smještaj u sustavu socijalne skrbi. Izlazak korisnika u vanjski prostor bit će dopušten samo uz korištenje maski za lice.

Osim toga, županija za tri dana prelazi na online nastavu za sve srednjoškolce osim maturanata.

Karlovačka županija
Karlovački stožer također je zatražio strože mjere, što je Nacionalni stožer odobrio. Tako su od 25. ožujka u toj županiji obustavljene sve radionice što uključuje i dječje radionice i igraonice. Škole stranih jezika mogu se održavati samo online i li na daljinu Maske za lice obavezne su na otvorenim prostorima gdje se očekuje velik broj ljudi i to bez obzira na fizički razmak.

Zabranjuju se svi treninzi u zatvorenim prostorima, a iznimke su klubovi koji se natječu u prvom i drugom rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji, u prvom rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima kao i u konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnoj razini, u najvišem rangu liga u sastavu natjecanja. Iznimka su i treninzi i natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja, sukladno popisu kojeg je na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog saveza gluhih odobrilo Ministarstvo turizma sporta.

Poslodavci su obvezani na pojačanu kontrolu u svojim prostorijama dok je pojačan nadzor preporučen i u svim ustanovama predškolskog i školskog visokog obrazovanja, prenosi Index.

Tagovi: epidemiološke mjere, Primorsko-goranska županija
PROČITAJ I OVO
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE