GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neidhardt: Đikića možemo primiti samo kao dopisnog člana

Neidhardt: Đikića možemo primiti samo kao dopisnog člana
HAZU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2019 / 21:03
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Velimir Neidhardt rekao je kako je iznimno sretan što je hrvatski znanstvenik Ivan Đikićizabran za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti u sekciji prirodnih znanosti, te objasnio da redoviti član HAZU može biti samo ona osoba koja živi i radi u Hrvatskoj.

Vodeća hrvatska znanstvena i kulturna institucija osnovana je 29. travnja 1861. i u ponedjeljak je u svojoj palači na Zrinjevcu svečano proslavila svoj dan i 158. rođendan.

Po završetku svečanosti, na kojoj su tradicionalno dodijeljene i Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća, ove godine za ona u prošloj godini, čelnik HAZU odgovorio je i na novinarsko pitanje o tomu zašto istaknuti hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, koji je nedavno izabran za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti u sekciji prirodnih znanosti, nije redoviti član HAZU.

Što se pak tiče HAZU, akademik Neidhardt rekao je kako je Akademija otvorena te se neki znanstvenik, stručnjak ili vrhunski profesionalac želi li ući kao redoviti član u Akademiju mora vratiti u Hrvatsku, odnosno treba živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Na dodatno novinarsko pitanje, znači li to da je uvjet za redovitoga člana HAZU da bude hrvatski državljanin, predsjednik Akademije odgovorio je niječno i dodao kako postoji kategorija članstva u HAZU, a to su dopisni članovi koji mogu biti iz bilo koje zemlje svijeta, što pak znači da neki od njih mogu biti i hrvatski državljani koji rade izvan Hrvatske.

Kao primjer spomenuo je poznatoga hrvatskoga znanstvenika Miroslava Radmana koji je dopisni član HAZU, te istaknuo kako nema nikakvih prepreka i da je, ako se predloži profesora Ivana Đikića kroz razrede Akademije - Medicinski ili Biološki, moguć njegov izbor za dopisnoga člana HAZU.

Akademik Neidhardt dodao je "kako ne bi ovako oštro postavljao pitanje jer mi u Akademiji smo za svjetsku znanost i pozdravljamo svaki korak bilo kojega našeg znanstvenika i umjetnika, a ima ih puno, jako puno, neki se više javljaju i ostavljaju u nas veću percepciju, ali ima mnogo vrijednih, istaknutih znanstvenika u svijetu, a mi kao Hrvatska i kao hrvatska Akademija otvoreni smo prema njima i zahvalni smo im".

Na novinarsko pitanje smatra li kako je sada vrijeme da HAZU preispita kriterije za izbor članova, čelnik HAZU kratko je odgovorio - ne znam zašto bismo to učinili. Ponovio je kako je Akademija utemeljena 1861., da ima tradiciju rada dugu 158 godina, istaknuo kako je Akademija "prošla kroz deset državnih tvorevina, a Europska unije je deseta, i uvijek je odolijevala svim izazovima", a kako je ustvrdio, odolijevat će i dalje.

Zaključio je kako uopće ne vidi problem koji ističe novinar, ponovio je kako je HAZU otvoren i poručio - mi čekamo.

Kao što je poznato, Đikića je nekoliko akademika još 2010. predložilo upravo za dopisnog člana HAZU-a, no kada je trebalo donijeti odluku, prijedlog je većinom glasova odbijen.

Tagovi: Vladimir Neidhardt, Ivan Đikić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Miroslav Radman
PROČITAJ I OVO
Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
ODUSTAJANJE
Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
NEW YORK - Američke bolnice su uvelike smanjile upotrebu hidroksiklorokina u liječenju covida-19 nakon što je nekoliko studija pokazalo da ne samo da nije učinkovit već može predstavljati i zdravstveni rizik, javlja u petak Reuters i podsjeća da se radi o lijeku protiv malarije kojeg hvali američki predsjednik Donald Trump.
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
HOBOTNICA
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
ZAGREB - Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac.
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CJEPIVO
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CARACAS - Trideset zemalja predvođeno Kostarikom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenulo je u petak inicijativu o dijeljenju diagnostičkih alata, lijekova i cjepiva kao "javnog dobra" u borbi protiv globalne pandemije novog koronavirusa.
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
MASKE
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
BEČ - Austrijski građani od sredine lipnja neće više morati nositi maske u školama, trgovinama i u turizmu nakon što je broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji pao ispod 650, objavila je u petak austrijska vlada.
Zeleni odred godinama upozorava na kriminal u Hrvatskim šumama
PODSJETNIK
Zeleni odred godinama upozorava na kriminal u Hrvatskim šumama
ZAGREB - Današnje uhićenje predsjednika uprave Hrvatskih šuma nemoguće je razumjeti ako se ne zna čitava prošlost navodnih nezakonitih radnji u Hrvatskim šumama na koje je godinama upozoravao Zeleni odred-forum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE