GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ne divljajte u trgovinama, evo recepta za domaći kvasac

Ne divljajte u trgovinama, evo recepta za domaći kvasac
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2020 / 11:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Budući da u trgovinama traju ''igre gladi'', a uz toaletni papir na cijenu je došao i kvasac, odlučili smo podijeliti recept za pravljenje domaćeg kvasca.

Jest da će mu trebati nekoliko dana da sazri no barem nećete strepiti da vas netko umori zbog njega. Dojma smo da će se uskoro brašno, kvasac, toaletni papir, meso i ine potrepštine kupovati preko Darkweba. Da ne kupujete sumnjivu robu od svakojakih opskurnih dilera, prepustite se kućnoj radinosti. Vjerujemo da će izolacija uroditi ekspanzijom budućih masterchefova.

Početna kultura za kiselo tijesto starinski je oblik kvasca koji je nastao davno prije nego što se pojavio pivski. Koristili su ga još u drevnom Egiptu, a danas se sve više ljudi zaljubljuje u nešto tamniji, hrskav i prozračan kruh ili peciva od kiselog tijesta.

- Iako se tijesto pripremljeno od domaćega kvasca sporije diže, trud se uistinu isplati - napominje planetarno popularni pekar u kulinarskoj TV emisiji “Kruh i peciva Paula Hollywooda”.

Kako biste napravili početnu kulturu, Paul savjetuje da rabite voće poput neprskanih jabuka ili organski uzgojenoga bijeloga grožđa bez koštica. Prepolovite jabuku, odvojite jezgru i naribajte s korom. Pomiješajte 1/2 kg oštrog brašna i 360 ml vode. Dodajte naribanu jabuku i stavite smjesu u staklenku koja se može dobro zatvoriti. Označite markerom razinu tijesta kako biste mogli pratiti rast. Nakon tri dana smjesa će narasti, bit će tamnija i mirisati poput jabukovače. Izgledat će poput gustog tijesta s prvim mjehurićima.

Polovicu smjese bacite, a ostatak prebacite u zdjelu. Dodajte 250 g oštrog brašna i 170 ml mlake vode. Promiješajte, vratite u staklenku, dobro je zatvorite i ostavite još dva dana na sobnoj temperaturi. Tada bi trebalo biti više mjehurića. Ako se na vrhu nalazi sloj tekućine, umiješajte brašna i ostavite da stoji još jedan dan.

- U slučaju da se ne pojavljuju mjehurići, a smjesa ne raste, ostavite je još nekoliko dana - savjetuje Paul.

Nakon što kvasac fermentira, bacite polovicu te dodajte brašna i vode toliko da dobijete gustoću mekog tijesta. Ostavite 24 sata i, ako se nakon toga pojave mjehurići, spreman je za uporabu. Izostanu li, neka se kvasac “odmara” još dva dana.

- Pečete li kruh jedanput na tjedan, držite kvasac na sobnoj temperaturi. Svaka tri dana ili svaki put kada odvojite dio za pripremu, umiješajte brašno i vodu. Rabite li kvasac jedanput na mjesec, čuvajte staklenku u hladnjaku - savjetuje Paul Hollywood.

Životni vijek
Prirodni kvasac će biti aktivan sve dok mu nastavite dodavati brašno i vodu.

Tagovi: trgovina, kvasac, domaći kvasac, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE