GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NATO pozvao Tursku da smiri napetosti u Nagorno Karabahu

NATO pozvao Tursku da smiri napetosti u Nagorno Karabahu
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 16:24
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Tursku, glavnog saveznika Azerbajdžana, da "iskoristi svoj utjecaj kako bi smirila napetosti" u Nagorno Karabahu, gdje bjesni sukob u kojemu sudjeluju azerbajdžanska vojska i armenski separatisti.

"Očekujem da će Turska iskoristiti svoj utjecaj kako bi smirila napetosti", istaknuo je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Ankari koju je održao zajedno s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

"Sve strane moraju odmah prekinuti borbe i okrenuti se mirnom rješenju", dodao je.

Cavusoglu, čija se zemlja zauzima da separatisti koje podupire Armenija prekinu "okupaciju" Nagorno Karabaha, ocijenio je pak da i NATO treba "pozvati Armeniju na povlačenje" iz enklave i na poštovanje "teritorijalne cjelovitosti Azerbajdžana".

Usto je optužio Armeniju za "ratne zločine" koje je počinila u napadima na područja na kojima žive civili.

Stoltenberg i Cavusoglu su se u razgovoru osvrnuli i na napetosti između Turske s jedne te Grčke i Cipra s druge strane u vezi s istraživanjem nafte i plina u istočnom Sredozemlju.

Nakon pokazivanja sile i huškačkih izjava u kolovozu Ankara i Atena su se u rujnu dogovorile o nastavku "pripremnih pregovora".

Grčka i Turska su u četvrtak u NATO-u postigle dogovor o mehanizmu sprječavanja sukoba koji je znak njihove spremnosti da smire napetosti.

"Ne želimo izgrede među saveznicima (u NATO-u)", istaknuo je Cavusoglu komentirajući dogovor.

"Iskreno se nadam da će se sporovi (između Turske i Grčke) ubuduće rješavati pregovorima, u duhu solidarnosti među članicama Saveza", rekao je pak Stoltenberg kojeg tijekom večeri treba primiti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Kao znak turske želje za smirivanjem stanja, turski istraživački brod Yavuz napustio je u ponedjeljak ciparske vode i vraća se u Tursku.

Čelnici Europske unije u petak su uputili Turskoj sa sastanka na vrhu u Bruxellesu odlučnu poruku zaprijetivši joj sankcijama ne prekine li bušenje u ciparskim teritorijalnim vodama koje smatraju nezakonitim.

Tagovi: NATO, Turska, Nagorno Karabah, Gorski Karabah, Armenija, Azerbajdžan
PROČITAJ I OVO
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE