GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Napad na Capitol: Uhićen vođa američke skupine krajnje desnice

Napad na Capitol: Uhićen vođa američke skupine krajnje desnice
UHIĆENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Karizmatični vođa i osnivač Oath Keepersa, jedne od glavnih skupina američke krajnje desnice, uhićen je u četvrtak pod optužbom za "pobunu" zbog sudjelovanja u nasilnom upadu na Capitol 6. siječnja 2021.

Riječ je o dosad najtežoj točki optužnice protiv sudionika napada na zgradu Kongresa u kojoj su zastupnici u to vrijeme trebali potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

U drugom dijelu te sveobuhvatne istrage parlamentarno povjerenstvo zaduženo za istragu događaja 6. siječnja i utvrđivanje odgovornosti Donalda Trumpa objavilo je u četvrtak da je pozvalo radi svjedočenja društvene mreže Alphabet, matičnu tvrtku Youtubea, Metu (bivši Facebook), Reddit i Twitter.

Zastupnici žele saznati "u kojoj je mjeri širenje lažnih informacija i ekstremističkog nasilja pridonijelo" tom napadu i jesu li te kompanije donijele mjere kako bi spriječile svoje platforme da postanu sredstvo radikalizacije.

Stewart Rhodes (56) je optužen za "pobunu" zajedno s još deset članova Oath Keepersa.

Devetero ih je već privedeno i čeka ih kazneni progon za "zločinačko udruživanje" radi ometanja službenog procesa i za nasilje, što uključuje stanoviti stupanj koordinacije.

Optužba za "pobunu", koja se rijetko koristi i za koju je predviđena kazna 20 godina zatvora, još je teža.

Ona podrazumijeva urotu protiv vlade ili njezinih zakona, što ima veću političku snagu.

Dva dana nakon predsjedničkih izbora 3. studenog 2020. Stewart Rhodes je u šifriranom razgovoru s drugim članovima rekao: "Neće proći bez građanskog rata", navodi se u optužnici.

Rhodes se prije 6. siječnja "udružio" s pojedinim suoptuženicima "kako bi spriječio mirni prijenos vlasti" i to "nasilnim putem", navodi se.

Uhićeni članovi Oath Keepersa su tako "organizirali prijevoz iz čitave zemlje u Washington, nabavili svakovrsno oružje, obukli vojnu odoru i bili spremni odgovoriti na Rhodesov poziv na oružje".

Cilj im je bio "nasilu ući i pokušati preuzeti kontrolu" u Capitolu, piše u dokumentu.

U trenutku napada Rhodes, bivši vojnik koji je 2009. osnovao Oath Keepers, bio je u blizini, ali nije sigurno je li ušao u prostor oko Capitola.

Rhodes, prepoznatljiv po povezu preko lijevog oka, glavna je osoba te paravojne, uvelike decentralizirane organizacije s više tisuća članova, navodi Antiklevetnička liga (ADL) koja se bori protiv rasizma i antisemitizma.

Oath Keepersi se protive saveznoj vladi koju optužuju da je dio svjetske urote koja želi oduzeti prava američkim građanima, napose pravo na nošenje oružja.

Organizacija uglavnom vrbuje vojnike, policajce, vatrogasce i pripadnike spasilačke službe koji prisežu da će štititi američki Ustav "od stranih i domaćih neprijatelja", navodi ADL.

Ulazeći u Oath Keeperse obećavaju i da neće izvršiti nikakvu naredbu "tiranske vlade" kojom bi se kršio Ustav, kao što je naredba o "razoružavanju Amerikanaca" ili o uvođenju izvanrednog stanja u zemlji.

Njegovi članovi, u vojnoj odori i s oružjem, postali su zapaženiji 2020. kao sudionici prosvjeda protiv mjera uvedenih u nekim saveznim državama radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Moglo ih se vidjeti i na velikim proturasističkim prosvjedima koji su potresali zemlju u kojima su, tvrde, štitili trgovine od pljačkaša.

Od 6. siječnja 2021. više od 725 ljudi - među kojima su članovi krajnjih desničarskih skupina Proud Boysa, Oath Keepersa i Three Percentersa - uhićeno je zbog sudjelovanja u napadu na Capitol.

Tagovi: napad na Capitol Hill, Capitol Hill, Stewart Rhodes, Donald Trump, Joe Biden, Oath Keepers
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE