GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najviše antidepresiva proda se u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Najviše antidepresiva proda se u Vukovarsko-srijemskoj županiji
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2018 / 21:00
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Na kupnju lijekova bez recepta trošimo gotovo dvostruko više novca nego prije šest godina.

U prosjeku svaki građanin na bezreceptne lijekove u ljekarnama godišnje potroši 1380 kuna, što je ukupno više oko pola milijarde kuna.

Pokazuje to analiza o potrošnji lijekova Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) koja je obuhvatila razdoblje 2012. do konca 2016. godine. Bez recepta najviše se kupuju lijekovi protiv bolova, prehlade i kašlja, a rekorderi su lijekovi s paracetamolom. Čak 94 milijuna kuna u 2016. godini potrošeno je na paracetamol, što je oko 20 milijuna kuna više nego 2012. godine, a više od 62 milijuna potrošeno je na lijekove s acetilsalicilnom kiselinom (andol, aspirin...).

U vrhu je i popularni analgetik ibuprofen s 31,5 milijuna kuna, što je za milijun kuna više nego 2012. godine, kao i kapi za nos oksimetazolin (15 milijuna kuna).
Sve manje ih ide na recept

Razlog za dvostruko veću potrošnju lijekova bez recepta leži dijelom u općem porastu potrošnje lijekova, ali i u činjenici da se u odnosu na 2012. godinu velik dio lijekova danas više ne pripisuje na liječnički recept HZZO-a.

Podaci o potrošnji lijekova na recept u 2017. godini tek se prikupljaju i bit će poznati u drugoj polovici godine, a prema izvješću HALMED-a u 2016. godini na te je lijekove ukupno potrošeno 5,8 milijardi kuna. To je čak 10,2 posto više nego u 2015. godini.

Lijekovi za tegobe kardiovaskularnog sustava čine više od trećine ukupne potrošnje lijekova na recept. Na drugom su mjestu psiholeptici, lijekovi za živčani sustav, a na trećem oni za probavni sustav. Po potrošnji, odnosno po broju dnevnih doza slijede lijekovi koji djeluju na krv i krvotvorne organe te lijekovi za koštano-mišićni sustav.

Za najčešće bolesti, poput hipertenzije ili masnoće u krvi, često se na recept izdaju jeftiniji generički lijekovi, tako da premda njihova potrošnja u količini raste, ne rastu i troškovi. Tako je financijski udio lijekova za kardiovaskularni sustav u ukupnom trošku lijekova s 20 posto u 2012. godini smanjen na 13 posto u 2016. godini.
Najkorišteniji lijekovi na recept su ramipril i amlodipin (hipertenzija, kardiovaskularne bolesti), potom diazepam (za smirenje), atorvastatin (masnoće) i diuretik furosemid.

U razdoblju od 2012. do 2016. godine konzumacija psiholeptika porasla je za 17 posto. U potrošnji lijekova koji spadaju u skupinu za smirenje kao što su anksiolitici, hipnotici, sedativi i antidepresivi postoje veće međužupanijske razlike u potrošnji.

Anksiolitike, odnosno lijekove za smirenje kao što su diazepami (normabel, apaurin...) najviše troše u Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najmanja u Splitsko - dalmatinskoj, Međimurskoj i Istarskoj županiji.
Od ostalih dalmatinskih županija Šibensko-kninska je po potrošnji anksiolitika na devetome mjestu, Dubrovačko-neretvanska na dvanaestom, a Zadarska na trinaestome mjestu.

Po konzumaciji antidepresiva na prvom je mjestu Vukovarsko-srijemska županija, a slijede ju Koprivničko-križevačka i Sisačko-moslavačka. Serotonina najmanje nedostaje u Istarskoj, Požesko-slavonskoj i Zagrebačkoj županiji koje su na začelju potrošnje antidepresiva. Od dalmatinskih županija na ljestvici potrošnje antidepresiva Zadarska je na sedmome mjestu, Dubrovačko-neretvanska na dvanaestom, a Šibensko - kninska i Splitsko-dalmatinska na začelju - 16. i 17. mjestu.

Prema analizi HALMED-a potrošnja lijekova na izvanbolničko liječenje ovisnosti o opioidima kao što je metadon u Zagrebu je 2,5 puta veća od prosječne potrošnje po županijama u 2016. godini.

Tagovi: antidepresivi, lijekovi, Vukovarsko-srijemska županija, lijekovi bez recepta
PROČITAJ I OVO
Istraživanje: Neaktivne osobe imaju veće izglede umrijeti od korone
STUDIJA
Istraživanje: Neaktivne osobe imaju veće izglede umrijeti od korone
ZAGREB - Među oboljelima od koronavirusne bolesti ranija fizička neaktivnost povezana je s mnogo težim simptomima i većim rizikom od smrti, pokazala je studija s gotovo 50.000 ispitanika zaraženih virusom.
Policija u Chicagu objavila video u kojem policajac ubija 13-godišnjaka
MOGUĆI NEMIRI
Policija u Chicagu objavila video u kojem policajac ubija 13-godišnjaka
CHICAGO - Unutarnja kontrola policije u Chicagu objavila je u četvrtak video snimku na kojoj policajac ubija 13-godišnjeg dječaka, najnoviji primjer policijske brutalnosti koji bi mogao razbuktati građanske nemire u tome gradu.
Tomić: U Hrvatskoj prijavljene 22 smrti nakon cijepljenja
CIJEPLJENJE
Tomić: U Hrvatskoj prijavljene 22 smrti nakon cijepljenja
ZAGREB - Siniša Tomić, ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, govorio je za HRT o prijavljenim nuspojavama cijepljenja u Hrvatskoj.
Lauc: Nadam se da će za desetak dana sve biti gotovo
PROCJENE
Lauc: Nadam se da će za desetak dana sve biti gotovo
ZAGREB - “Ne čeka nas lockdown, za to nema potrebe. U najvećem dijelu obale prelazimo u fazu pada. Dubrovnik, koji je rastao najviše, sad već neko vrijeme pada, kao i Primorsko-goranska županija."
Šefica danske agencije za lijekove srušila se na konferenciji za medije
NEZGODA
Šefica danske agencije za lijekove srušila se na konferenciji za medije
KOPENHAGEN - Tanja Erichsen, šefica danske Agencije za lijekove, onesvijestila se tijekom konferencije za novinare na kojoj je objavljeno da Danska do daljnjega prestaje cijepiti AstraZenecinim cjepivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE