GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)

Najmanje dvanaest poginulih i preko 400 ranjenih u potresu u Izmiru (VIDEO)
POTRES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 18:29
Autor: SEEbiz
IZMIR - Uprava za izvanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) objavila je da je najmanje dvanaest ljudi poginulo, a da je preko četiri stotine ozlijeđeno od posljedica snažnog potresa koji je pogodio Izmir i susjedne regije na Egejskom moru.

Tursku su nakon silovitog potresa magnitude 7 pogodila još 84 potresa, objavile su vlasti. Njih čak šesnaest imalo je magnitudu veću od 4. Stanovnik Izmira Zeki Soysal ispričao je za CNN Turk kako je izašao iz zgrade trenutak prije nego što se urušila.

"U zgradi je bila jedna starija žena, no spasili smo je. Uspjela je izaći vani. U neposrednoj blizini moje zgrade je druga zgrade iz koje sad pokušavaju spasiti ljude", kazao je svjedok.

Beril Demiralay, svjedokinja potresa koja je u turskom priobalnom gradu Sığacıku bila na odmoru, ispričala je CNN-u kako je prvo osjetila snažno podrhtavanje tla, a 20 minuta nakon toga je vidjela kako se zbog mini-cunamija na moru sudaraju čamci.

Demiralay je pobjegla na drugi kat obližnje zgrade, otkud je snimila kako morska voda preplavljuje ulice. Kad je nakon dva sata izašla iz zgrade, voda se bila povukla. 

AFAD, nadležna državna agencija za spašavanje u kriznim situacijama, upozorava stanovnike Izmira i drugih mjesta da ne ulaze u oštećene zgrade. Također, vozačima poručuju kako ceste moraju biti oslobođene za vozila hitnih službi. Ljudima koji izlaze iz kuće sugerirali su kako trebaju ugasiti plinske instalacije u kućama.

Turski predsjednik Tayip Erdogan je kazao kako su odmah poduzete sve potrebne mjere.

Ministar okoliša Murat Kurum izjavio je, prenosi CNN Turk, kako ima najmanje pet srušenih zgrada te da se ispod ruševina nalaze građani.

U Izmir su poslane dodatne snage policije.

Tagovi: potres u Izmiru, potres u Turskoj
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE