GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nacrt njemačke strategije za Kinu razljutio Peking

Nacrt njemačke strategije za Kinu razljutio Peking
NJEMAČKA-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 20:18
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Nacrt nove njemačke strategije za Kinu razbjesnio je vlasti u Pekingu. Prema nacrtu, Berlin bi u budućnosti trebao pažljivije trgovati i surađivati s Kinom kako bi izbjegao zamku ovisnosti, ali i snažnije pritisnuti da se ne krše ljudska prava.

Vlada kancelara Olafa Scholza nije imala čak ni uobičajenih 100 slobodnih dana kada je Rusija napala Ukrajinu krajem veljače. Šok kolapsa njemačke istočne politike potaknuo je trojnu koaliciju na vlasti u Berlinu da preispita odnose s Kinom.

Spiegel je, pozivajući se na povjerljivi nacrt kojem su imali pristup, rekao da je Kina opisana kao trgovinski partner, ali i konkurent i sistemski protivnik, pri čemu "zadnje dvije stavke dobivaju na težini".

Uglavnom, Berlin bi u budućnosti trebao smanjiti trgovinsku ovisnost o Kini i više inzistirati na demokratskim vrijednostima.

Na upit agencije dpa u Pekingu, kineske su vlasti ljutito reagirale na to, opisujući kategorizaciju "konkurenata" i "sustavnih protivnika" kao "nasljeđe hladnoratovskog razmišljanja" i odbacujući navode o kršenju ljudskih prava kao "laži i glasine". ."

U svakom slučaju, novom strategijom za Kinu Njemačka nastoji smanjiti ovisnost - kao i s Rusijom - "brzo i uz prihvatljivu cijenu za njemačko gospodarstvo", navodi Spiegel iz nacrta.

Nadalje, Njemačka mora diverzificirati opskrbne lance i, zajedno s Europskom unijom, "ne smije ovisiti o naprednoj tehnologiji iz trećih zemalja koje ne dijele naše vrijednosti", te bi trebala pomnije kontrolirati investicijska jamstva i izvozne kredite.

U odgovoru na upit, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na "umjetne trgovinske barijere, novu vrstu protekcionizma i politizaciju normalne gospodarske suradnje u trgovini i ulaganjima, kao i na destabilizaciju trgovačkih lanaca".

Sve to nalikuje, navelo je ministarstvo, staroj kineskoj poslovici: "Uzmi kamen, pa ga baci na vlastitu nogu".

Diplomati ističu da je nova strategija još u fazi usuglašavanja, pa će biti gotova "negdje sljedeće godine". U svakom slučaju, mora mu prethoditi europska sigurnosna strategija jer njemačka politika mora biti usklađena s europskom.

Inače, nacrt se bavi i posebno gorućim pitanjem kineskog naoružanja i Tajvana.

“Kinu sve više vidimo kao aktera s rastućim vojnim kapacitetom i čije ponašanje utječe na europske sigurnosne interese”, citira dalje Spiegel. Nacrt također skreće pozornost na golema kineska ulaganja u luke diljem svijeta, jer Peking "stvara uvjete za svoje energetske projekte".

Nadalje, suradnja s Kinom trebala bi ovisiti i o odnosu Pekinga prema Moskvi, jer Kina je u ukrajinskom ratu “zapravo na strani Rusije”.

Njemačka bi trebala produbiti odnose s Tajvanom i poduprijeti demokraciju otoka - na koju Kina polaže pravo - u međunarodnim organizacijama.

Tagovi: Njemačka, NR Kina, kineska ekonomija, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE