GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na mobitelu smo gotovo pet sati dnevno

Na mobitelu smo gotovo pet sati dnevno
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2019 / 22:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Istraživanje Masterindex koje je za Mastercard provela agencija Improve, pokazalo je da su hrvatski građani u prosjeku gotovo pet sati dnevno na mobitelu, da bi ih 67 posto njime plaćalo račune, dok je 82 posto zadovoljno aktualnom razinom digitalizacije.

Online istraživanje Masterindex o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj te stavu prema platnim karticama provedeno je u listopadu na uzorku od tisuću korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Istraživanje je pokazalo da gotovo svi koristimo mobitele i to prosječno 4,7 sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanja. Općenito najviše koristimo pametne telefone i online chat (84 posto), zatim elektroničku poštu (82 posto), mogućnost online kupnje (81 posto), internetsko pretraživanje (79 posto), društvene mreže (74 posto) te internetsko ili mobilno bankarstvo (64 posto).
Kada je riječ o svakodnevnom korištenju digitalnih usluga, najviše koristimo one za komunikaciju i informiranje: internetsko pretraživanje (97 posto), društvene mreže (92 posto), mobitel s pristupom internetu i online chat (85 posto), elektroničku poštu (85 posto) te vremensku prognozu (73 posto).

U usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima, društvene mreže se nešto manje koriste, a navigacija, aplikacije za plaćanje i video na zahtjev više.
Značajna većina od 82 posto zadovoljna je razinom digitalizacije u Hrvatskoj, što je blagi porast zadovoljstva od 4 posto u odnosu na studeni prošle godine. Ipak, dobar dio nas želi vidjeti više inovacija i digitalnih usluga u zdravstvu (73 posto), javnoj upravi (53 posto), obrazovanju (49 posto) te drugim područjima kao što su pravosuđe (21 posto), javni prijevoz (20 posto), trgovina (16 posto), financijske usluge (14 posto) ili telekomunikacije (11 posto). Po pitanju razine digitalizacije u zemlji najkritičniji su mladi koji prvenstveno žele vidjeti veće pomake na području obrazovanja, zdravstva i javnog prijevoza. S druge strane, stariji ispitanici bi to voljeli vidjeti u javnoj upravi, zdravstvu, telekomunikacijama i automobilima.
Mobitel najviše koriste mladi od 18 do 29 godina, i to u prosjeku pet i pol sati dnevno, dok ga ipak manje koriste oni stariji. 

Čak 67 posto ispitanika bilo bi zainteresirano za online plaćanje putem mobitela, što je porast od 6 posto u odnosu na zadnji val istraživanja u svibnju ove godine, ali i 6 posto manje nego u studenom 2018. Aktualni rezultati govore da taj način plaćanja najviše zanima one s mjesečnim primanjima većim od 12.000 kuna (79 posto), ispitanike iz Slavonije (77 posto), Like, Korduna i Banovine (75 posto) te mlade od 18 do 29 godina (72 posto) i one bez primanja (72 posto).
Za plaćanje prislanjanjem mobitela uz POS terminal zainteresirano je 59 posto ispitanika, a za plaćanje putem mobilne aplikacije njih 62 posto. 

Pored nekih drugih alternativa platnim karticama mobitel djeluje još popularnijim sredstvom plaćanja – u tom slučaju čak 71 posto ispitanika odabralo bi  mobitel umjesto nekog drugog uređaja ili metode. Štoviše, mladi od 18 do 29 godina bi u još većoj mjeri (79 posto) za plaćanje koristili mobitel, dok su tome definitivno najviše skloni oni s najvišim mjesečnim primanjima (86 posto). 

Kartice, bez obzira o kojem se tipu radi, više koriste muškarci, visokoobrazovani, stariji od 40 godina te oni s mjesečnim prihodima iznad 5.500 kuna.
Većina korisnika kartica (89 posto) barem povremeno koristi svoje kartice prilikom online kupnje, a riječ je o povećanju od 4 posto u odnosu na svibanj ove godine te 2 posto u odnosu na studeni 2018.
Online kupci za plaćanje najčešće koriste debitne kartice (32 posto), zatim PayPal (25 posto) i kreditne kartice (23 posto), a puno manje gotovinu prilikom preuzimanja dostave (8 posto), internetsko bankarstvo (7 posto) ili obročno plaćanje kreditnom karticom (4 posto).

Tagovi: Hasan Salihamidžić, Bayern
PROČITAJ I OVO
Britanija: Pad novozaraženih koronavirusom, možda je prošao vrhunac
ZARAZA
Britanija: Pad novozaraženih koronavirusom, možda je prošao vrhunac
LONDON - Britanija je u ponedjeljak zabilježila najmanji broj dnevnih slučajeva covida-19 od 4. srpnja te se smatra da je nedavni porast novooboljelih prouzročen širenjem delta soja koronavirusa možda prošao svoj vrhunac.
Možemo! postao drugi izbor građana
CROBAROMETAR
Možemo! postao drugi izbor građana
ZAGREB - Hrvatska završava mjesec u kojem su uhićenja u Zagrebu prokazala Bandićevu koruptivnu hobotnicu, a Rimac je napravio posao stoljeća, Hrvati izabrali motive za euro, osobna potrošnja drži gospodarstvo na životu, počela je i turistička sezona, ali i strah od brzog zatvaranja.
Zašto se dio hrvatskih medicinskih sestara ne želi cijepiti?
CIJEPLJENJE
Zašto se dio hrvatskih medicinskih sestara ne želi cijepiti?
ZAGREB - Nepovjerenje među građanima preme cijepljenju je nemalo. No zašto se u Hrvatskoj ne želi cijepiti gotovo polovina pomoćnog medicinskog kadra u javnom zdravstvu.
DORH sumnja da je vozač busa počinio kazneno djelo za koje mu prijeti do 15 godina zatvora
PRITVOR
DORH sumnja da je vozač busa počinio kazneno djelo za koje mu prijeti do 15 godina zatvora
SLAVONSKI BROD - Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu danas poslijepodne se oglasilo priopćenjem u kojem je rečeno da su istražitelji ispitali 52-godišnjeg vozača autobusa koji je skrivio stravičnu nesreću kod Slavonskog Broda u kojoj je poginulo deset osoba.
Bivši djelatnici oštetili Grad Split za više od 1,2 milijuna kuna
ISTRAGA
Bivši djelatnici oštetili Grad Split za više od 1,2 milijuna kuna
SPLIT - Zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice nekadašnjih djelatnika Grada Splita koji su počinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijuna kuna, doznaje se u odvjetništvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE