GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na istoku Hrvatske puno nelegalnog oružja

Na istoku Hrvatske puno nelegalnog oružja
ORUŽJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
VUKOVAR - Iako je od završetka Domovinskog rata prošlo 27 godina, dio građana u domovima još uvijek drži skriveno oružje bez obzira na to što policija godinama poziva na dragovoljnu predaju pa je tako vukovarskoj policiji nedavno jedan građanin predao 15 ručnih bombi i dva komada protuavionskog streljiva.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković podsjeća da se protiv građana koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

“Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim”, napominje Živković.

Po podacima PU vukovarsko-srijemske, u prvih devet mjeseci ove godine građani su u toj županiji policiji predali 64 komada zabranjenog rasprskavajućeg vatrenog oružja, dva komada dugog oružja, 2422 komada streljiva te 13,1 kilogram eksploziva.

Policija od početka akcije „Manje oružja – manje tragedija“, od rujna 2007. godine pa do kraja 2021., vodi podatke o preuzimanju i sigurnom spremanju minsko eksplozivnih sredstava. Prema statistici iz toga razdoblja, građani Vukovarsko-srijemske županije predali su 197 komada automatskog oružja i 5719 komada bombi i mina, potom 270 komada dugog i kratkog oružja, poput poluautomatskih puški pištolja i revolvera, 28 komada hladog oružja i 177.976 komada streljiva te gotovo pola tone (463,1) kilograma epskloziva.

Prodaju se kuće s oružjem u septičkim jamama, bunarima

To su podaci za oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja građani dragovoljno predaju policiji, a manje odgovorni bacaju ih u odvodne kanale, ostavljaju na oranicama i livadama.

Tako je prije 15-ak dana djelatnik šumarije u odvodnom kanalu u šumskom predjelu kod Bošnjaka na županjskom području, uočio minsko-eksplozivnu napravu, policijski službenik protueksplozijske zaštite je na mjestu pronalaska utvrdio da se radi o ručnom bacaču raketa, tzv. zolji.

Pronađenu zolju, kao i sve drugo pronađeno ili predano oružje policija pohranjuje u skladište PU do uništenja.

Vođa grupe protueksplozijske zaštite PU vukovarsko-srijemske Josip Colarić kaže kako se najveći broj povrata, ali i odbacivanja oružja, eksplozivnih i opasnih stvari zaostalih iz vremena Domovinskog rata dogodio tijekom i nakon završetka procesa mirne reintegracije.

“Omjer između dragovoljno vraćenog i odbačenog oružja i ekslozivnih naprava u to doba bio je 50:50 posto. U kasnijim godinama, do 2015. porastao je omjer dragovoljno vraćenog”, navodi Colarić. Dodao je da je razdoblje poslije Domovinskog rata bilo poprilično “zamršteno” jer su oružje i eksplozivna sredstva pronalazi na poljima, u kanalima, vrtovima.

Danas je toga puno manje, ali oružje i minsko-eksplozivna sredstva i dalje predstavljaju veliku opasnost.

Colarić da je znalo biti nezgoda, kada bi se rušila ili radila obnova na nekom objektu. Događalo se i da je vlasnik, protekom vremena, zaboravio gdje je sakrio oružje ili minsko-eksplozivna sredstva, a bilo je u slučajeva da su objekti prodani, a novim vlasnicima nije rečeno da se u njima nalaze ubojita sredstva.

“Nedavno je u Ilači prodana kuća, a u bunaru i septičkoj jami potom su pronađene značajne količine oružja i minsko-eksplozivnih sredstava”, rekao je.

Tagovi: PU vukovarslp-srijemska, Dragoslav Živković, oružje, skriveno oružje
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE