GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MVEP: Najava uklanjanja spomen-ploče u Morinju ne smije obeshrabriti

MVEP: Najava uklanjanja spomen-ploče u Morinju ne smije obeshrabriti
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 18:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u subotu da najava uklanjanja spomen-ploče na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori ne smije obeshrabriti Hrvate u toj zemlji i poručilo da pozdravlja inicijativu i postavljanje te spomen-ploče, kao veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću.

"Nedavni događaji politiziranja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. listopada 2022., ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori", naveo je MVEP dodajući da su dvojica do jučer ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević argumentirali ispunjenje svih zakonskih uvjeta za postavljanje ploče, pravno i vrijednosno.

Ovaj čin samo je nastavak komemoriranja kada su prošle godine hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov tadašnji crnogorski ministar Đorđe Radulović zajednički obilježili trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju, piše u priopćenju.

"Pozdravljamo ovogodišnju inicijativu i realizaciju postavljanja spomen-ploče, koja je veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću. To je ujedno civilizacijski čin i kulturološka gesta, ispravni put prema europskoj obitelji kojoj Crna Gora i pripada. Sukladno univerzalnim vrijednostima, ovo je nedvojbeno jasan putokaz Crne Gore za snaženje europske perspektive, kao i primjene europskih vrijednosti i načela međunarodnih konvencija. Jednako tako, to je važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime agresora", ističe MVEP.

U priopćenju se dodaje da je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio podnijeti ostavku na dužnost ministra i ne biti članom tehničke Vlade Crne Gore, ističući kako su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija.

Crnogorski parlament smijenio je ministre obrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, inicijatore postavljanja spomen ploče u logoru Morinj, na sjednici koja je završila u subotu rano ujutro.

Uklanjanje spomen-ploče naložila je crnogorska inspekcija a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da su to učinili bez konzultacija s vladom i suprotno zakonu o spomen obilježjima.

Spomen-ploču su prošli tjedan otkrili crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane. Njome se ističe crnogorsko žaljenje zbog postojanja logora u Morinju i patnji hrvatskih branitelja koji su ondje bili zatočeni. Svečanosti postavljanja ploče bili su nazočni potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Crnogorski mediji prenijeli su da je Uprava za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore naložila Općini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču hrvatskim zarobljenicima u bivšem logoru u Morinju, jer je postavljena bez potrebne dokumentacije.

Tagovi: Ranko Krivokapić, Raško Konjević, Dritan Abazović, ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Morinj, logor u Morinju
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE