GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Musk donirao pogrešne respiratore

Musk donirao pogrešne respiratore
SMIJEŠNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 08:45
Autor: SEEbiz / Bug.hr
NEW YORK - Tijekom protekla dva tjedna u medijima se, pogotovo u SAD-u, dosta pisalo o velikodušnoj donaciji Tesle tamošnjim bolnicama. Elon Musk je, nakon što je ipak zatvorio tvornicu u Kaliforniji, shvatio da je COVID-19 teška bolest i da bolnicama treba pomoći donacijom respiratora za sve brojnije pacijente. No, oduševljenje je bilo kratkog vijeka.

Prvo su od kineskih proizvođača kupili 1,255 respiratora, na kutije im prigodno zalijepili Teslin logotip, te ih takve donirali ih bolnicama u Los Angelesu. U narednim danima donacije su dobile i bolnice u New Yorku i sve je izgledalo idealno. Međutim, sada se otkrilo se da je riječ o – uređajima pogrešnog tipa.

Respiratori BiPAP tipa (Biphasic Positive Airway Pressure), kakve je Musk nabavio i donirao, koriste se primarno za liječenje apneje u snu, te nisu primjereni za liječenje pacijenata s respiratornim problemima kakvi prate COVID-19.

Neinvazivni respiratori ovog tipa, prema mišljenju Američkog društva anesteziologa, čak mogu i povećati rizik od širenja infekcije. Iz tog se razloga ne preporuča njihovo korištenje u slučaju liječenja posljedica zaraze koronavirusom, prenosi Financial Times.

Iz kompanije ResMed, koja proizvodi ove uređaje, navode da je iskustvo ipak pokazalo da se oni mogu koristiti kod COVID-19 pacijenata s lakšom kliničkom slikom te da je potražnja za istima posljednjih tjedana povećana.

Inače, BPAP sustavi kakve je Musk nabavio koštaju oko 800 dolara po komadu, dok je cijena preporučenih respiratora oko 50.000 dolara. Iako, dakle, nije riječ o potpuno promašenoj donaciji, bolnicama u SAD-u u ovom trenutku ipak više nedostaje – skupljih uređaja.

Iz Tesle se po ovom pitanju nisu službeno očitovali.

Tagovi: Tesla, Elon Musk, respiratori, koronavirus u SAD-u, respiratori BiPAP tipa, Biphasic Positive Airway Pressure
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE