GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MUP: Od početka godine otkriveno preko 700 krivotvorenih PCR testova

MUP: Od početka godine otkriveno preko 700 krivotvorenih PCR testova
KRIVOTVORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2021 / 11:39
Autor: Seebiz/h
ZAGREB - Od početka godine do sredine srpnja policija je u Hrvatskoj otkrila preko 700 krivotvorenih PCR testova, a još nije zabilježeno krivotvorenje EU digitalnih covid potvrda.

Prema podacima MUP-a do 14. srpnja ove godine otkrivena su 703 krivotvorena PCR testa, najviše na području policijskih uprava Vukovarsko-srijemske (251), Brodsko-posavske (134), Istarske (95) i Splitsko-dalmatinske (64).

Prošloga tjedna splitska policija tako je na ulazu na stadion Poljud s krivotvorenim PCR testovima otkrila 26 osoba, među kojima je bilo 13 maloljetnika. No, Split nije usamljen u tim slučajevima jer se policija od početka pandemije s njima susreće po cijeloj Hrvatskoj, posebno na graničnim prijelazima. Tako je primjerice u Primorsko-goranskoj županiji u nekoliko dana svibnja otkriveno 26 osoba u krivotvorenju PCR testova među kojima su uglavnom bili stranci.

Da krivotvoreni PCR testovi na granicama nisu rijetkost govore i primjeri i iz Slavonije gdje su na nekoliko graničnih prijelaza otkriveni strani državljani koji su policiji pokazali negativan test na covid-19, no utvrđeno je kako su bili krivotvoren.

Među strancima koji su krivotvorili PCR testove su državljani BiH, Brazila, Nizozemske, Sjeverne Makedonije, Austrije, Albanije, Kosova, Češke, Italije, Crne Gore, Švedske, Velike Britanije, Njemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije, a i hrvatski državljani znaju koristiti krivotvorene testove za ulazak u zemlju ili da bi im se ukinula mjera samoizolacije.

Obrazac za krivotvorenje i testovi pronađeni na internetu

Neki od privedenih stranaca policiji su priznali da su negativan PCR test pronašli na internetu i onda se potrudili na njemu krivotvoriti svoje podatke.

U MUP-u kažu kako vozači i putnici u automobilima najčešće predočuju PCR testove kako bi izbjegli izricanje posebne mjere samoizolacije, kojom prilikom policijski službenici temeljem izražene sumnje u pravovaljanost nalaza PCR testa utvrđuju kršenje propisa, odnosno počinjenje kaznenog djela krivotvorenje isprave, za koji zakon predviđa i do tri godine zatvora.

"U slučaju postojanja osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo 'krivotvorenje isprave' policijski službenici postupaju sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, provode kriminalističko istraživanje, prikupljaju dokaze te podnose kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu", poručuju.

U policiji kažu da se do sada nisu susreli s krivotvorenim EU digitalnim covid potvrdama niti imaju evidentirane zlouporabe tih potvrda. Napominju da je za validaciju EU digitalnih covid potvrda službeno objavljena aplikacija covidGO (na app store i google play on-line trgovinama) koja ne dozvoljava manipulaciju kod očitanja i validacije potvrde.

Na javnim okupljanjima kontrolu provodi organizator pojedinog događaja u skladu s odredbama propisanih odlukom Stožera civilne zaštite za sada putem dostupnih aplikacija na mobilnim telefonima. Inspektori područnih ureda civilne zaštite obavljaju inspekcijske nadzore na određenim događajima kao što su nogometne utakmice, noćni klubovi, svadbe.

Tagovi: PCR testovi, krivotvorenje
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE