GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li Biljana Borzan podići SDP?

Može li Biljana Borzan podići SDP?
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2018 / 09:43
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Gordan Maras, Peđa Grbin, Ranko Ostojić i Biljana Borzan - SDP-ov je četverac unutar kojeg bi birači Socijaldemokratske partije Hrvatske izabrali novog lidera/lidericu u glavnoj opozicijskoj stranci, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je agencija Ipsos provela za Jutarnji list.

U istraživanju su sudjelovale 404 osobe koje glasaju ili su donedavno glasale za SDP.

Najbolji neto dojam među biračima i simpatizerima SDP-a ostvaruju Gordan Maras, Peđa Grbin i Ranko Ostojić, a Biljana Borzan prati ih u stopu, koja je ponešto slabije poznata, ali ima jednako dobar dojam kao i prva trojica. Ukratko, 71 posto anketiranih smatra da bi Maras bio dobar predsjednik, a 15 posto da je on loš izbor, piše Jutarnji list.

Gotovo identičan omjer je kod Grbina, za 70, a protiv 15 postotaka, dok o Ranku Ostojiću na čelu SDP-a dobro misli također 70 posto, a loše 20 posto ispitanika. Biljanu Borzan kao šeficu SDP-a podržalo bi nešto manje, točnije 57 posto, međutim, o njoj loše misli tek 7 posto, ili dva do tri puta manje nego o Marasu, Grbinu i Ostojiću.

Svih četvero prominentni su političari lijeve orijentacije. Peđa Grbin posljednjih je godina jedan od najaktivnijih političara SDP-a, Maras je šef zagrebačkog ogranka stranke, Ostojić je bivši ministar unutarnjih poslova, a Biljana Borzan iznimno je angažirana zastupnica u Europskom parlamentu.

Peđa Grbin prilično je zadovoljan rejtingom koji ima kod birača:

"I ovo istraživanje pokazuje što naši birači misle o sadašnjem predsjedniku SDP-a i načinu na koji vodi stranku. Što se mene tiče, neću lagati već priznajem da mi imponira ovolika podrška ljudi koji glasaju za SDP, i to će biti dodatni poticaj da se i u predstojećem razdoblju nastavim zalagati za socijaldemokratske vrijednosti".

Međutim, kada je riječ o dojmu koji ova četvorka ostavlja na birače, kao kandidat s najvišim potencijalom za budućeg predsjednika, odnosno predsjednicu SDP-a iskočila je Biljana Borzan. Iako treba istaknuti da, ako se uvaži statistička greška, na cijelom uzorku nema razlike između Borzan, Grbina i Ostojića po pitanju toga tko bi bio najbolji predsjednik SDP-a, ona ima najmanji rascjep između glasača i bivših glasača, dok su Grbin i Ostojić zapravo izrazito popularni samo kod čvrstih glasača SDP-a.

Kad je o Marasu riječ, pak, ima ih više koji smatraju da bi bio loš predsjednik (31%) nego dobar (30 posto). Isto tako, od glavnih kandidata Biljana Borzan najbolje stoji kod trenutnih glasača Živog zida, Mosta, manjih lijevih stranaka te neodlučnih birača, svih onih koji trenutno uzimaju glasove SDP-u.

Biljana Borzan je prije desetak dana situaciju u SDP-u ocijenila neodrživom i založila se za nove unutarstranačke izbore. Trenutno je u Rigi i kada smo je jučer pitali je li spremna biti kandidat za predsjednicu Socijaldemokratske partije, nije dala decidirani odgovor:

"Teško je pričati o unutarstranačkim izborima u SDP-u kada je Glavni odbor podržao Davora Bernardića. To znači da stranka stoji iza Bernardića i u ovom trenutku izbori nisu u planu. Dakle, nema smisla govoriti o mojoj ili nečijoj kandidaturi, iako je poznato kako razmišljam. Ako se za tri ili četiri mjeseca ipak otvori izborni proces u stranci, moći ćemo razgovarati o tome hoću li se kandidirati", objasnila je Biljana Borzan.

Inače, osim spomenutih četvero kandidata, birači SDP-a kao budućeg predsjednika još mogu zamisliti jedino Sinišu Hajdaš-Dončića, o kome pozitivno sudi njih 60, a negativno 21 posto.

Davor Bernardić, aktualni predsjednik SDP-a, ostvaruje katastrofalan rezultat jer ga podržava samo 36 posto, a protiv je 58 posto socijaldemokratskih birača. Da sve bude još tragičnije, više glasova kao potencijalni predsjednici nego Bernardić osvojili su Boris Jokić koji uopće nije član SDP-a i Zvonimir Mršić koji je već sedam godina izvan politike.

Ipak, Davorko Vidović, koji je blizak Bernardiću, smatra kako ne treba otpisivati sadašnjeg predsjednika stranke. "Ne bih rekao da Bernardić namjerava odstupiti, a pitanje je i zašto bi to napravio. Po meni, Bero treba početi voditi SDP u punom smislu te podnijeti račun kada završe izbori", smatra Vidović.

Zanimljiv podatak je to da su dvoje najistaknutijih SDP-ovih lokalnih čelnika gotovo u potpunosti nepoznati čak i potencijalnim biračima SDP-a. Kristina Ikić Baniček, iako gradonačelnica Siska, ima neto pozitivan dojam od 16 posto, dok 68 posto ispitanih za nju nije čulo ili ne zna tko je to. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšićima još slabiji rezultat - pozitivan dojam od 9 posto, dok čak 79 posto potencijalnih birača SDP-a nije nikada čulo za njega ili na pitanje o dojmu odgovara s "ne znam".

Tagovi: SDP, Biljana Borzan, Gordan Maras, Peđa Grbin, Davorko Vidović, Ranko Ostojić, Davor Bernardić
PROČITAJ I OVO
Belgija zabranila putovanje u inozemstvo za Uskrs
ZABRANE
Belgija zabranila putovanje u inozemstvo za Uskrs
BRUXELLES - Belgijski premijer Alexander De Croo iznio je u petak vremenski plan popuštanja mjera za suzbijanje covida u kojemu su zabranjena putovanja u inozemstvo za uskrsne praznike, a u svibnju bi se trebali otvoriti barovi i restorani.
Vučić: Malvazija je odvratno vino
Vučić: Malvazija je odvratno vino
SARAJEVO - Istarska Malvazija "loše je vino koje ništa ne valja", a Srbija proizvodi puno bolja vina, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu emitiranom u petak u kojem se pravdao zbog suradnje s Vojislavom Šešeljem i ustvrdio da se od tada promijenio.
Vodstvo hrvatske manjine traži uvođenje hrvatskog u službenu uporabu u Vojvodini
JEZIK
Vodstvo hrvatske manjine traži uvođenje hrvatskog u službenu uporabu u Vojvodini
NOVI SAD - Predsjednica Hrvatskog nacionalnoga vijeća u Srbiji Jasna Vojnić zatražila je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića proglašenje hrvatskog jezika kao službenog na cijelom teritoriju Vojvodine, u gradu Somboru i općinama Apatin i Bač, objavljeno je na portalu HNV-a.
WHO odustao od objave prvih rezultata o podrijetlu pandemije
ODUSTAJANJE
WHO odustao od objave prvih rezultata o podrijetlu pandemije
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odustala je od planova da objavi prve rezultate istrage o podrijetlu koronavirusa u Kini te je najavila cjelovito izvješće u drugoj polovici ožujka.
Opsadno stanje u zgradi gdje živi bivša predsjednica: Žena prijetila bombom
INCIDENTI
Opsadno stanje u zgradi gdje živi bivša predsjednica: Žena prijetila bombom
ZAGREB - U centru Zagreba je trajala policijska akcija, koja je uspješno okončana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE