GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mostar nakon presude: Pobjednika nema

Mostar nakon presude: Pobjednika nema
DAN POSLIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2017 / 20:46
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
MOSTAR - Nakon izricanja presude nekadašnjim čelnicima HR HB-a i smrti generala Praljka, u Mostaru vlada neprirodna tišina. Hrvatski lideri tvrde da je osuđen hrvatski narod, dok Bošnjaci ističu da to nije presuda Hrvatima.

Izricanje presude pomno se pratilo i u tzv. istočnom i u tzv. zapadnom dijelu Mostara, a povodom potvrđivanja prvostupanjskih kazni Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Valentinu Čoriću, Milivoju Petkoviću i Berislavu Pušiću, kao i teze o udruženom zločinačkom pothvatu Herceg-Bosne i Hrvatske, Hrvatski narodni sabor BiH sazvao je i izvanrednu sjednicu Predsjedništva.

Dramatičan potez generala HVO-a Slobodana Praljka, kojem je Žalbeno vijeće potvrdilo kaznu zatvora od 20 godina, još više je utonuo Mostar u čudnu mirnoću.

Očekivano, reakcije na presudu u gradu gdje su u proteklom ratu trajali sukobi HVO-a i Armije BiH su dijametralno različite, no prema prvim komentarima kod bošnjačkih stradalnika nema euforije te ističu kako se ne radi o presudi cjelokupnom hrvatskom narodu.

"Kao žrtva ovog rata želim ponoviti da ovo nije, ne može i nikada neće biti presuda cjelokupnom hrvatskom narodu. Ovo je presuda pojedincima koji su bili na čelu strukture Herceg-Bosne, jednoj pogrešnoj politici i lošem vremenu. Konsekvence iz ovoga treba izvući politika koja i danas ustrajava na matrici iz perioda 1991.-1995. godine", komentirao je Edin Batlak, član Udruženja logoraša Mostar.

Njegove riječi potvrđuje i Ibrahim Badžak koji je također bio ratni zatočenik."Svi Hrvati nisu zločinci, ovo je individualno. Ja imam puno prijatelja Hrvata koji nisu zločinci. Nama, Bošnjacima u Mostaru, živjeti je s Hrvatima, a što kraj mene živi čovjek koji me odveo u logor, on je to morao uraditi."

I Emir Hajdarević je stradalnik proteklog rata ali on izričito kaže:

„Današnje prebacivanje odgovornosti na kompletan narod od strane hrvatskih političara apsolutno nije dobro iz vrlo jednostavnog razloga jer osobna krivica nikada ne može biti krivica cijelog naroda i smatram da to nikako ne može tako biti."

Mostarski novinar i urednik Radija Gradska Mreža Faruk Kajtaz mišljenja je da je drugostupanjska presuda za hrvatsku šestorku dobrim dijelom očekivana, pa čak i u dijelu uloge Republike Hrvatske u ratnim zbivanjima u BiH.

"Ovo je slučaj u kome se pojavilo zaista puno kredibilnih dokaza i to od strane samih aktera, poput državnog vrha RH. Relativno iznenađenje je to što je rušenje Starog mosta na neki način opravdano "legitimnim vojnim ciljem". Stari most, odnosno njegovo rušenje, je imalo veliki simbolični značaj za građane Mostara i njima je teško povjerovati da se već dobrim dijelom uništeni spomenik trebao srušiti, a što se tiče incidenta sa Slobodanom Praljkom, svakako se mora doznati kako se to dogodilo i kakvi su sigurnosni protokoli Haškog suda", zaključio je Kajtaz.

Nakon izricanja presude i dramatičnog Praljkovog čina, Hrvatski narodni sabor sazvao je izvanrednu sjednicu kao i konferenciju za medije. "HNS je jedinstven - presudu prepoznajemo kao neprihvatljivu za nas i ona je pravno neutemeljena, neprincipijelna do kraja, rekao bih da je zločinačka prema svakom časnom predstavniku HVO-a", izjavio je na izvanrednoj konferenciji za medije predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

On je ocijenio da drugostupanjska haška presuda, u kojoj su potvrđeni udruženi zločinački pothvat Hrvatske i HR H-B kao i zatvorske kazne optuženima, ne doprinosi pomirenju i pravdi u BiH te da se radi o pokušaju derogiranja povijesti BiH.

Komentirajući tada još neslužbene informacije da je Slobodan Praljak preminuo, Čović je kazao: "On se obraća haškom tribunalu i nakon presude ga naziva časnim sudom i daje konačnu i časnu žrtvu za ono što je hrvatski narod preživio u godinama rata."

Hrvati u BiH su vijest o smrti generala Praljka dočekali u nevjerici

Ilija Cvitanović, predsjednik druge najjače političke stranke s hrvatskim predznakom, HDZ 1990, istaknuo je da je apsolutno razočaran presudom. "Danas, na kraju postojanja Haškog tribunala, pokazano je da je to politički sud, koji ne sudi po pravdi. Stravična je poruka dovesti hrvatski narod u poziciju udruženog zločinačkog poduhvata i u goru ravan nego je Ratko Mladić", kazao je on.

Isti stav dijeli i Vladimir Šoljić, danas predsjednik Glavnog vijeća HZHB-a, nevladine udruge, i nekadašnji ministar obrane u vladi H-B. "Teško je dati bilo kakav komentar na ovu presudu. Vodim se prema načelima da sve zločine treba istražiti, a kazniti počinitelje i nalogodavce, ali da nije utvrđen razmjer zločina jer je činjenica da je HVO daleko manje zločina počinio nego Armija BiH", komentirao je Šoljić. On zaključuje da se radi o političkoj presudi prema kojoj su Hrvati, kao najmalobrojniji narod, proglašeni apsolutnim agresorima prošlog rata.

No, Šoljić ima i poruku za budućnost: "Možda sada netko smatra da je pobjednik, ali znamo da to nije točno. Nitko nije pobjednik i moramo nastaviti živjeti i gledati u budućnost s ostala dva naroda."

Konačnim izricanjem presude hrvatskoj šestorci šokiran je i Mirko Zelenika, nekadašnji logoraš u logorima Armije BiH. On je u prvom redu istaknuo ogorčenost bošnjačkim liderima i njihovim jačanjem međunacionalnih tenzija. "Strašno je koliko su bošnjački lideri nakon prvostupanjske presude jačali svoje nazovi liderstvo među svojim narodom njegujući mržnju. Ovakva presuda je i strašna uvreda prema nama, hrvatskim logorašima i stradalnicima rata jer su naše patnje i stradanja zanemareni", zaključio je Zelenika.

Tagovi: Mostar, Slobodan Praljak, Herceg-Bosna, Armija BiH, Milivoj Petković, Radio Gradska Mreža, Faruk Kajtaz, Valentin Ćorić
PROČITAJ I OVO
Brnabić: Nismo zakasnili
TVRDNJE
Brnabić: Nismo zakasnili
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da se nije zakasnilo sa uvođenjem nijedne mere protiv širenja virusa korona.
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
NAJAVE
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
ZAGREB - Voditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je u četvrtak kako će prvi pacijenti u stacionar zagrebačke Arene doći u subotu, a pripremili su 100 kreveta.
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
OTKRIĆA
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
ZAGREB - Istarska županija zatražila je od Nacionalnog stožera izuzeće od novih, strožih mjera. Načelnik njihova stožera Dino Kozlevac tvrdi da kafići i restorani nisu žarišta i traže da ostanu otvoreni još barem osam dana.
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
UPOZORENJE
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
LJUBLJANA - Iako djeca zarazu koronavirusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunosne reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, rekli su u četvrtak slovenski liječnici koji su se posljednjih dana susreli s više takvih slučajeva.
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAKONSKI OKVIR
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAGREB - Zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Damir Trut bio je gost Dnevnika gdje je govorio o novim mjerama i situaciji s epidemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE