GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moćni mediji Ruperta Murdocha napustili Trumpa

Moćni mediji Ruperta Murdocha napustili Trumpa
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2022 / 08:37
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Moćno medijsko carstvo konzervativnog milijardera Ruperta Murdocha čini se da je okrenulo leđa Donaldu Trumpu, nazvavši bivšeg predsjednika "gubitnikom" koji pokazuje "sve gore prosuđivanje" nakon izbora na sredini predsjedničkog mandata, piše u četvrtak AFP.

Svega nekoliko dana prije nego što se očekuje da će Trump najaviti svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024., Wall Street Journal, glavne novine Murdochove tvrtke News Corp, objavile su u kolumni da je “Trump najveći gubitnik Republikanske stranke”, ukazavši na razočaravajuće rezultate stranke na izborima održanim u utorak.

NewsCorpov tabloid New York Post je Trumpa na svojoj naslovnici u četvrtak prikazao kao “Trumpty Dumptyja” koji nesigurno sjedi na zidu i koji je doživio “veliki pad” na izborima, optuživši ga time za neuspjeh republikanaca da prestignu svoje rivale, demokrate.

Utjecajna televizijska mreža Fox News je naveliko hvalila guvernera Floride Rona DeSantisa, koji se smatra glavnim Trumpovim suparnikom iz Republikanske stranke za predsjedničke izbore 2024.

“Najveći pobjednik izbora na sredini predsjedničkog mandata je nesumnjivo guverner Ron DeSantis, čija je neupitna pobjeda u saveznoj državi Floridi spektakularna. Najveći gubitnik? Donald Trump”, napisala je Foxova kolumnistkinja Liz Peek.

Nakon što ga je podržavao tijekom njegovog predsjedništva između 2017. i 2021., Fox, također u Murdochovom vlasništvu, ali odvojen od News Corpa, nije u potpunosti napustio Trumpa, koji je i dalje bio najmoćniji akter u Republikanskoj stranci.

No, čak je i najveća zvijezda televizijske mreže, voditelj talk showa Tucker Carlson, napao republikanski establišment zbog neuspjeha na izborima u utorak i barem djelomice za to okrivio bivšeg predsjednika.

“Mnogi drugi govore da je Donald Trump razlog zašto republikanci nisu prošli onako dobro kako su očekivali. To je zamršenije pitanje”, rekao je kasno u srijedu Carlson, dodavši da je Trump politički oduvijek bio u jednu ruku dobar, a u drugu ruku loš.

Murdochovi mediji su neki od najutjecajnijih izvora informiranja za američke konzervativce, pri čemu besramno podupiru republikance i napadaju demokrate.

Stoga bi kriviti Trumpa za izborno razočaranje, a pritom hvaliti DeSantisa moglo oblikovati javno mnijenje ususret predsjedničkim izborima 2024.

Očekuje se da će Trump najaviti svoju kandidaturu idućeg tjedna dok je DeSantis, koji je najprije morao ponovno biti izabran za guvernera Floride, tek natuknuo da bi mogao ući u trku za Bijelu kuću.

Republikanci su zapravo ostvarili značajne dobitke u Zastupničkom domu američkog Kongresa u utorak i očekuje se da će demokratima oduzeti kontrolu nad tim tijelom kad se završe utrke u svim saveznim državama.

No, stranka je očekivala da će zadati snažniji udarac demokratima i s lakoćom osvojiti i Zastupnički dom i Senat, što je još uvijek neizvjesno, kao i mjesta guvernera u nekim ključnim saveznim državama.

Umjesto toga, brojni kandidati koji su se svrstali uz Trumpa ili koje je Trump javno podržao nisu uspjeli osigurati pobjede.

“Trumpovi republikanski kandidati podbacili su na izborima u državama koje su bile neupitno osvojive”, napisao je Wall Street Journal.

DeSantis, s druge strane, nije tražio Trumpovu podršku za svoju utrku u utorak, a ostvario je ogromnu pobjedu i ponovno je izabran.

Na naslovnici svog prvog izdanja nakon izbora, New York Post je slavio DeSantisa promijenivši mu prezime u “DeFUTURE” (future = budućnost).

U međuvremenu, Trumpu je New York Post poručio: “Sudbina vaših kandidata u utorak izgleda grozno zbog vašeg sve goreg prosuđivanja, koje raste paralelno s vašim očajem”.

Trump je u četvrtak očito raskrstio s Murdochovim carstvom.

“Unatoč tome što sam odabrao toliko pobjednika, moram trpjeti lažne vijesti”, napisao je Trump na društvenoj mreži Truth Social, koju je sam osnovao, istaknuvši da je Fox News za njega gotova priča.

Tagovi: Donald Trump, Rob DeSantis, Rupert Murdoch, New York Post
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE