GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mnoštvo nezadovoljstva zbog najavljene spalionice na Rebru

Mnoštvo nezadovoljstva zbog najavljene spalionice na Rebru
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2023 / 19:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Javno izlaganje o studiji utjecaja na okoliš spalionice medicinskog otpada na Rebru obilježili su izrazi nezadovoljstva i zabrinutosti građana Maksimira zbog njezina utjecaja na zdravlje i okoliš te poziv da se odustane od tog projekta.

Budući da je to projekt koji se događa između državne bolnice i privatne tvrtke u Zagrebu, Josip Pavlović iz Udruge Ekologija grada upitao je zašto je javnost u poodmakloj fazi projekta doznala da se nešto događa.

Voditeljica izrade studije Marijana Bakula odgovorila mu je da su granične vrijednosti za planiranu spalionicu u skladu s propisima Hrvatske i u skladu s propisima koje su su preporučene najboljim raspoloživim tehnikama i direktivama Europske unije.

Kada se gledaju granične vrijednosti emisija onečišćujućih tvari iz spalionica kroz povijest, vidi se da su se s vremenom znatno smanjile granične vrijednosti za ispuštanje iz spalionice, dodala je.

Željko Matijašec iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada odgovorio je da Grad nije mjerodavan, niti donosi odluku ni o jednom dijelu procesa utjecaja na okoliš ili gospodarenja tom vrstom otpada, već je to isključivo u ovlasti države.

Građani su na javnom izlaganju iznijeli i zamolbu za produljenje javne rasprave, ali i spočitnuli da se, kad se već rodila ideja o gradnji spalionice, s njima o tome tada trebalo početi razgovarati.

Marko Košak iz Zelene akcije ustvrdio je kako studija "maže oči" i obmanjuje ljude da će sve biti u redu.

"Radi se o lošem pokušaju opravdavanja spalionice i investitora", rekao je.

Tagovi: KBC Zagreb, spalionica medicinskog otpada, Josip Pavlović, Ekologija grada, Marko Košak
PROČITAJ I OVO
Komisija: Von der Leyen nije u utrci za čelnicu NATO-a
DEMANTI
Komisija: Von der Leyen nije u utrci za čelnicu NATO-a

BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nije u utrci za sljedeću glavnu tajnicu NATO-a, rekao je u subotu glasnogovornik Komisije za dpa.

Održan prosvjed Udruge Franak, traže odluku Vrhovnog suda u roku 15 dana
NEZADOVOLJSTVO
Održan prosvjed Udruge Franak, traže odluku Vrhovnog suda u roku 15 dana

ZAGREB - Mnogobrojni prosvjednici u organizaciji Udruge Franak u subotu su glasno i s transparentima na Zrinjevcu ispred Vrhovnog suda od tog Suda zatražili da u roku od 15 dana donese odluku o ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

Papa Franjo: Još sam živ
NAPUSTIO BOLNICU
Papa Franjo: Još sam živ
RIM - Papa Franjo u subotu je napustio rimsku bolnicu Gemelli, gdje je liječen od bronhitisa i vratio se u Vatikan te je, želeći ublažiti ozbiljnost svoje bolesti okupljenima kazao: "Znate, još sam živ".
Britanski stručnjaci: Ruska ofenziva je propala
RAT U UKRAJINI
Britanski stručnjaci: Ruska ofenziva je propala

LONDON - Propali su ruski pokušaji da povećaju svoju vojnu kontrolu nad istočnom ukrajinskom regijom Donbas, istaknuli su britanski vojni stručnjaci u svojoj najnovijoj obavještajnoj procjeni situacije u subotu.

Hranić: Ispričavam se žrtvama svećenika Rajčevca
ŽRTVE
Hranić: Ispričavam se žrtvama svećenika Rajčevca
ĐAKOVO - Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić ispričao se u subotu žrtvama svećenika Zlatka Rajčevca, njihovim obiteljima, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj te cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, jer osumnjičenog nije uklonio sa župe za vrijeme trajanja istrage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE