GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo tvrdi: HUBOL iznosi neistinu, lijeka za covid ima dovoljno

Ministarstvo tvrdi: HUBOL iznosi neistinu, lijeka za covid ima dovoljno
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2022 / 16:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo zdravstva ponovno se oglasilo o lijeku remdesivir, koji se daje osobama koje boluju od covida-19 s teškom kliničkom slikom, nakon što su jučer iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) priopćili da su neke bolnice već u u srpnju zatražile od Ministarstva dostavu remdesivira, ali su ih obavijestili da lijeka nema.

Iz Ministarstva tvrde da lijeka u hrvatskim bolnicama ima dovoljno, s obzirom na broj osoba hospitaliziranih zbog covida-19, a u postupku nabave su nove količine. Ističu da bolnice same međusobno mogu koordinirati i dopunjavati potrebe za lijekom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U 37 bolnica u Hrvatskoj trenutno se liječi 613 pacijenata oboljelih od covida-19, od čega je njih 39 u jedinicama intenzivne skrbi s teškom kliničkom slikom. Kako lijek remdesivir kao i ostali lijekovi za oboljele od covid-19 nije namijenjen za široku primjenu, već isključivo za ciljanu skupinu hospitaliziranih pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak u liječenju, lijek remdesivir ne primjenjuje se na sve hospitalizirane pacijente te su zalihe dostatne trenutnim potrebama bolnica.

Sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, iste mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije.

“Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama jer iz svih izvješća iz bolnica razvidno je da lijeka ima, te su bolnice kojima treba remdesivir za njihove pacijente u mogućnosti nadomjestiti trenutni nedostatak lijeka međusobnom koordinacijom što je uvriježena praksa usvojena tijekom epidemije”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da o potrebi primjene remdesivira za svakog pacijenta odlučuje liječnik specijalist, a na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice je da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama više od trenutnih vlastitih potreba.

U tijeku su postupci za ugovaranje i nabavku novih količina remdesivira za potrebe hrvatskih bolnica putem objedinjene nabave u okvirima Europske unije.”

Tagovi: remdesivir, lijek za covid, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE