GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo ne želi otkriti imena članova Povjerenstva koje istražuje Matijanićevu smrt

Ministarstvo ne želi otkriti imena članova Povjerenstva koje istražuje Matijanićevu smrt
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2022 / 14:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo zdravstva ne želi dati imena članova Povjerenstva koje bi trebalo istražiti smrt kolege Vladimira Matijanića.

Još prije dva dana ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako će poslati zdravstvenu inspekciju u KBC Split i Zavod za hitnu medicinu u Splitu te da Ministarstvo zdravstva istražuje okolnosti smrti Vladimira Matijanića. Iz odgovora koji smo dobili za sada su imenovana tek dva člana te komisije.

"Za potrebe konkretnog slučaja, odnosno za sudjelovanje u obavljanju nadzora u zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u postupku zbrinjavanja pacijenta, imenovani su specijalist hitne medicine i specijalist infektologije, a za donošenje stručnog mišljenja bit će imenovani i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

U odgovoru koji je dobio Index dodaje se i da nadzor obavljaju zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori dok se za potrebe obavljanja pojedinih stručnih radnji, zaključkom inspektora, imenuju pojedini stručnjaci.

Index je tražio i imena stručnjaka koje ministar Beroš šalje u Split, no odbijen nam je zahtjev zbog, kako kažu, objektivnosti.

"Do konačnog donošenja stručnog mišljenja i završetka inspekcijskog nadzora nismo u mogućnosti ustupiti imena članova i stručnjaka koji sudjeluju u istima s ciljem nesmetanog i objektivnog utvrđivanja svih činjenica", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, blizak HDZ-u, potvrdio je da se po nalogu ministra zdravstva obavljaju radnje s ciljem utvrđivanja svih relevantnih činjenica oko postupanja prilikom pružanja medicinske pomoći Matijaniću, a to je potvrdio i Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu u Splitu, inače dugogodišnji član HDZ-a.

Oba ravnatelja potvrdila su kako je nadzor već započeo, no bez detalja o samom postupku nadzora. Valja dodati da je splitsko Općinsko državno odvjetništvo najavilo je da će provesti izvide zbog sumnje da je jedna ili više osoba počinila kazneno djelo nesavjesnog liječenja kojim je prouzročena smrt novinara Vladimira Matijanića.

U istragu je uključena i policija, što nam je potvrdio resorni ministar Davor Božinović.

Podsjetimo kako je Beroševo Ministarstvo svojedobno istraživalo sumnjive smrti starijih osoba iz Doma za starije i nemoćne osobe u splitskoj Vukovarskoj ulici, koji su preminuli od covida, ili s covidom. Naime, sumnjalo se u nesavjesno liječenje u Domu koji je vodio Ivan Škaričić, profesor povijesti, bivši omiški gradonačelnik i, dakako, član HDZ-a.

Beroševo povjerenstvo tada je utvrdilo da je za smrti kriv - covid.

Uglavnom, Povjerenstvo bi trebalo tijekom rada oko sumnjive smrti Vladimira Matijanića uzeti izjave svih zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju sada pokojnog pacijenta kao i presliku cjelovite medicinske dokumentacije.

"Na temelju uvida u cjelovitu medicinsku dokumentaciju, što uključuje i obdukcijski zapisnik i PHD, imenovani stručnjaci donijet će svoje mišljenje o tome da li je postupak zbrinjavanja proveden u skladu s pravilima struke ili je eventualno bilo propusta", pojašnjavaju nam iz Ministarstva.

Tagovi: Vladimir Matijanić, Vili Beroš, Andrea Topić, Viktorija Knežević, Hrvatsko novinarsko društvo, Feral Tribune, Index.hr, Slobodna Dalmacija
PROČITAJ I OVO
Predstavljen portret kralja Karla III. za buduće britanske kovanice
KOVANICE
Predstavljen portret kralja Karla III. za buduće britanske kovanice
LONDON - Portret kralja Karla III. za buduće britanske kovanice na kojima će biti otisnut njegov lik predstavljen je u petak u kovnici novca Royal Mint.
Prije tri godine bio u zatvoru, a sada će ponovno postati brazilski predsjednik
BRAZIL
Prije tri godine bio u zatvoru, a sada će ponovno postati brazilski predsjednik
ZAGREB - Prije tri godine Luiz Inacio Lula da Silva čamio je u zatvorskoj ćeliji. Bivši brazilski predsjednik, koji je na čelu zemlje bio od 2003. do 2010., služio je dvanaestogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije. Izgledalo je da mu je politička karijera gotova.
Egzodus Rusa koji bježe zbog mobilizacije
BIJEG
Egzodus Rusa koji bježe zbog mobilizacije

MOSKVA - S po jednom torbom u svakoj ruci i ruksakom na leđima, Denis pješači po brdu. Upravo je prešao granicu iz Rusije u Gruziju.

Pronađen Stjepan Andrašić koji je nestao na Krku
DOBRE VIJESTI
Pronađen Stjepan Andrašić koji je nestao na Krku
KRK - Pronađen je Stjepan Andrašić (81), koji je jučer nestao na krku. Andrašić je s psom krenuo u šetnju u gradu Krku, nakon čega mu se izgubio trag.
Putin pripaja četiri ukrajinske regije Rusiji, najavljena proslava u Moskvi
ANEKSIJA
Putin pripaja četiri ukrajinske regije Rusiji, najavljena proslava u Moskvi
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin dekretom je priznao neovisnost još dviju ukrajinskih regija, Herson i Zaporižja, a Kremlj je najavio da će danas potpisati dokumente kojima se četiri ukrajinske regije pripajaju Rusiji i potvrdio da će Rusija sutra na proslavi u Moskvi i službeno proglasiti aneksiju dijelova Ukrajine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE