GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i pet pripadnika JSO pravosnažno oslobođeni za oružanu pobunu

Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i pet pripadnika JSO pravosnažno oslobođeni za oružanu pobunu
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2019 / 23:16
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića i pet pripadnika Jedinice za specijalne operecije (JSO) od optužbe da su izvršili oružanu pobunu 2001. godine.

Presudom Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda odbijena je kao neosnovana žalba Tužioca za organizovani kriminal i potvrdjena prvostepena presuda.

Pored Ulemeka i Jovanovića, oslobodjeni su i Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić.

U obrazloženju presude navodi se da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je okrivljene oslobodio od optužbe da su izvršili oružanu pobuna, obzirom na to da izvedenim dokazima nije utvrdjeno da su okrivljeni učinili to krivično delo.

Navodi se i da nije dokazano da predmetna dešavanja, u periodu od 9. do 17. novembra 2001. godne, predstavljaju ugrožavanje ustavnog uredjenja i bezbednosti države, što je neophodan element za postojanje krivičnog dela oružana pobuna.

U presudi piše i da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da nema dokaza da su pripacnici Jedinice za specijalne operacije bili spremni da, u ostvarivanju ciljeva oružane pobune, upotrebe vatreno oružje kojim su bili zaduženi kao pripadnici Jednice i koje su nosili prilikom izlaska iz centra u Kuli.

Takodje, prema oceni Apelacionog suda, odsustvo reakcije vlasti na dogadjaje koje su predmet optužbe, te činjenica da tadašnja Vlada nije proglasila vanredno stanje, što bi, ukoliko je u pitanju oružana pobuna bio logičan sled stvari, i to što službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost, potkrepljuje zaključak o nedokazanosti iznetih činjenica.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je u julu 2018. godine bivše pripadnike Jedince za specijalne operacije (JSO) optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine.

Sudjenje je počelo 2012. godine, a pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Zorana Djindjića.

Po optužnici tužilaštva od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i tadašnjeg premijera Djindjića, da prekine pobuna.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Tagovi: Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Jedinica za specijalne operacije
PROČITAJ I OVO
Fauci očekuje proizvodnju cjepiva protiv korone 2021.
OČEKIVANJA
Fauci očekuje proizvodnju cjepiva protiv korone 2021.
NEW YORK - Farmaceutska industrija vjerojatno će proizvesti početkom iduće godine desetke milijuna cjepiva protiv koronavirusa, a do kraja 2021. moglo bi biti dostupno milijardu doza, izjavio je u srijedu vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci u intervjuu za Reuters.
Njemačka uvrstila Antwerpen u opasne zone
KARANTENA
Njemačka uvrstila Antwerpen u opasne zone

BERLIN - Njemačka je uključila u srijedu belgijsku pokrajinu Antwerpen na popis opasnih zona zahtijevajući od putnika koji stižu iz te regije dvotjednu karantenu ili negativan test na koronavirus.

Zemljane staze: Upotreba pesticida jako opterećuje okoliš i zdravlje ljudi
PESTICIDI
Zemljane staze: Upotreba pesticida jako opterećuje okoliš i zdravlje ljudi
ZAGREB - Globalni utjecaj upotrebe pesticida dugo vremena predstavlja preveliko opterećenje okolišu i prirodi, a osobito zdravlju ljudi, priopćili su u četvrtak iz udruge Zemljane staze, snimivši tri edukativne emisije o učincima pesticida te o održivim alternativama.
Dačić: Odlazak Miloševića u Knin je pokušaj rušenja srpskog jedinstva
POGLED IZ BEOGRADA
Dačić: Odlazak Miloševića u Knin je pokušaj rušenja srpskog jedinstva
BEOGRAD - "Mene zovu predstavnici zemalja koje smo godinama ubeđivali da ne idu na proslavu Oluje i kažu - kako sada mi da ne idemo, a predstavnik Srba dolazi?", rekao je ministar Dačić.
Najmanje 135 mrtvih nakon eksplozije u Bejrutu
TRAGEDIJA
Najmanje 135 mrtvih nakon eksplozije u Bejrutu

BEJRUT - Libanonski timovi za spašavanje u srijedu su izvlačili iz ruševina poginule i tražili nestale nakon velike eksplozije u utorak u Bejrutu do koje je došlo zbog nemara i neodgovornosti, a koja je prouzročila smrt najmanje 135 ljudi.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE