GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milić: Marić će sutra reći više o odlasku, vlada i koalicija stabilne

Milić: Marić će sutra reći više o odlasku, vlada i koalicija stabilne
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 12:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vladin glasnogovornik Marko Milić rekao je u srijedu na N1 televiziji da će ministar financija Zdravko Marić o razlozima ostavke više reći sutra u izjavi prije ili nakon vlade, te ocijenio da Marićev odlazak nije uzdrmao vladu i vladujuću koaliciju rekavši da su one stabilne.

Marić je po Milićevim riječima premijera Andreja Plenkovića o namjeri odlaska izvijestio prije nekoliko tjedana te da je danas sudjelovao na užem kabinetu vlade, a tijekom dana obratit će se predstavnicima parlamentarne većine i predsjedništvu HDZ-a.

"Pred članovima vlade imao je emotivno izlaganje i rekao da mu je ova odluka teška" rekao je Milić, a što se tiče "razloga i okolnosti odlaska" rekao je da će Marić sutra biti dostupan medijima za izjavu prije ili nakon sjednice vlade.

Rekao je da će vlada "nastaviti raditi dalje i funkcionirati kao i do sada" i dodao da je izbor Marićeva zamjene - Marka Primorca sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, "poruka stabilnosti i kontinuiteta".

Najavio je da će njegovo imenovanje u vladu biti završeno do početka saborske ljetne stanke odnosno do 15. srpnja.

U međuvremenu, ministar Marić ići će u Bruxelles na Ecofin (Vijeće za ekonomske i financijske poslove, op.ur.) gdje će se dovršiti proces vezan za članstvo Hrvatske u europodručju. Odluka Ecofina očekuje se 12. srpnja.

Upitan je li Marić premijeru rekao razlog odlaska iz vlade, Milić nije konkretno odgovorio te poručio da se spusti lopta i ne "generira panika ni kaos".

Milić ne smatra da je Marićev odlazak razlog za prijevremene izbore, ustvrdivši da se oporba "mora moliti Bogu da ne idemo na izbore" s obzirom na to u kakvom je stanju.

Rekao je da je Vlada zahvalna Mariću, ali da ide dalje i treba funkcionirati, jer su izazovi veliki, s izazovnom, ali ne katalizmičnom jeseni.

Na pitanje je li premijer Mariću zamjerio odlazak, odgovorio je da to i nije osobito važno.

"On je donio svoju odluku i mi ju poštujemo" (...) cijeneći sve što je kao izniman stručnjak i sjajan političar pridonio vladi", rekao je.

Govoreći o izgubljenoj arbitraži Hrvatske koju je pokrenuo MOL u sporu u kojemu je tvrdio da vlada nije poštovala svoje obveze iz ugovora o plinskom poslovanju, rekao je da vijest o gubitku arbitraže nije cjelovito prenesena i da je odbijen velik dio MOL-ova zahtjeva te je potencijalna financijska šteta od 1,1 milijarde dolara smanjena na 184 milijuna eura, a sa zateznim kamata penje se na nešto iznad 200 milijuna dolara.

Kaže da je vlada legalist i prihvaća odluku arbitraže, ali će i dalje koristiti pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju te da isplata odštete MOL-u neće predstavljati veći problem za državni proračun.

Kada je riječ o eventualnom novom paketu pomoći građanima i gospodarstvu zbog poskupljenja, rekao je da će vlada "biti uz građane i gospodarstvo dokle god je potrebno", no da vlada nije jedini akter na tržištu i da dio tereta moraju podnijeti i drugi.

U tom kontekstu, najavio je nastavak razgovora s malim distributerima goriva, a njihovu najavu zatvaranja crpki smatra metodom pritiska. Smatra da vladina uredba o veleprodajnim cijenama goriva nije udar na egzistenciju mailh distributera, nego će utjecati na njihovu zaradu.

Tagovi: Zdravko Marić, Marko Milić, Marko Primorac, andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Gradonačelnik Venecije kritizirao idiote koji su surfali po Canalu Grande
KRITIKE
Gradonačelnik Venecije kritizirao idiote koji su surfali po Canalu Grande
RIM - Gradonačelnik Venecije kritizirao je u srijedu "dva idiota" koji su snimljeni kako surfaju Canalom Grande, obećavši besplatnu večeru onome tko ih identificira.
Završena inspekcija oko smrti Vladimira Matijanića
EPILOG
Završena inspekcija oko smrti Vladimira Matijanića
ZAGREB - Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u srijedu da su provedeni inspekcijski izvidi o slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, te da prikupljene materijale očekuje stručna analiza.
MVEP zasad bez stava o potencijalnoj zabrani ulaska Rusa u EU
VIZE
MVEP zasad bez stava o potencijalnoj zabrani ulaska Rusa u EU
ZAGREB – Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) zasad nema stav o zahtjevu nekih zemalja Europske unije da se ruskim državljanima potpuno zabrani ulazak u šengensku zonu.
Crnomorska flota ima novog zapovjednika
KADROVI
Crnomorska flota ima novog zapovjednika
MOSKVA - Ruska Crnomorska flota, usidrena u lukama anektiranog poluotoka Krima imenovala je novog zapovjednika, objavila je u srijedu novinska agencija RIA pozivajući se na obaviještene izvore, nakon što su brojne eksplozije u proteklih devet dana potresle ruske vojne baze koje se ondje nalaze.
Vučić ne želi rusku bazu u Srbiji
STAVOVI
Vučić ne želi rusku bazu u Srbiji
BRUXELLES - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Bruxellesu da našoj zemlji nisu potrebne bilo čije strane baze na teritoriji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE