GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu

Milanović uputio poziv Plenkoviću da sazovu sjednicu Vijeća za obranu
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 18:15
Autor: SEEbiz / H
DELNICE - Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije u utorak u Delnicama komentirao je nabavu vojnih aviona, te objavio kako je predsjedniku Vlade RH uputio poziv da sazovu sjednicu Vijeća za obranu na istu temu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Milanović sudjelovao je u Delnicama na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika RH.

Nakon svečanog dijela predsjednik Milanović je dao izjave za medije u kojoj je komentirao i nabavu vojnih aviona, te objavio da je premijeru Plenkoviću uputio poziv da sazovu sjednicu Vijeća za obranu na istu temu.

Na upit novinara da komentirao nedolazak ministra obrane Marija Banožića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Roberta Hranja u Delnice, predsjednik Milanović je rekao: „Ja sam ovaj događaj pristao odgoditi da bi ministar stigao, ali nije stigao jer imaju brifing u Vladi, na koji je došao i načelnik Glavnog stožera. Ja sam njegov vrhovni zapovjednik, on je moj savjetnik. Dozvolio sam da ne ode u Bruxelles na sastanak načelnika Glavnih stožera NATO-a, ali premijer je baš danas odlučio imati brifing. Iskreno govoreći ne znam što bi načelnik govorio na brifingu, on je sudjelovao u radu Povjerenstva koje je zaključilo svoj rad prije pola godine. O svemu sam detaljno obaviješten. Sad između dva kruga izbora, premijer je sazvao brifing“, izjavio je predsjednik Milanović.

Dodao je kako je "danas uputio premijeru dopis da sazovemo Vijeće za obranu. S obzirom na to da je cijela procedura počela na Vijeću za obranu. Ja sam siguran da će on to sad htjeli napraviti između dva kruga izbora, to je toliko očito, pa neka napravi više. S obzirom na to da je postupak gotov već pola godine što se tiče struke, i da je on danas sazvao brifing, ja zaključujem iz toga da je stvar gotova i da moramo sazvati Vijeće za obranu na kojem ćemo donijeti stajališta, a odluku na kraju ipak donosi Vlada“, izjavio je Milanović.

Dodao je kako nije promijenio odluku te da će podržati odluku koju donese Vlada, kakva god ona bila.

„Zna se što se nudi, sve je to ok. Znam što je na stolu, štogod da se odabere, to je ok“, rekao je Milanović.

Na upit novinara misli li da premijer Plenković na taj način želi utjecati na izbore, predsjednik Milanović je rekao: „Indikativno je da je između dva kruga izbora. Ako on misli da mu to pomaže, neka mu pomogne, samo da se ta odluka više donese. Ne vidim kakve bi to pozitivne ili negativne efekte moglo imati na izbore“.

O odluci sudaca Vrhovnog suda

Predsjednik Milanović je komentirao i odluku sudaca Vrhovnog suda, prema kojoj nitko od kandidata za predsjednika te institucije nije dobio pozitivno mišljenje, rekavši da je to mišljenje koje je predviđeno Ustavom ima smisla i da ga treba poštivati.

„Mišljenje sudaca Vrhovnog suda dobro je imati, time se pokazuje nekakva vrsta respekta prema Vrhovnom sudu. Nema nikakvog utjecaja na izbor i ne treba ga niti imati. Fasciniran sam time što je Zlata Đurđević dobila jedan glas. Pa naravno da ne žele nikoga tko nije dio njih. I to je poznata stvar u teoriji i praksi upravljanja da treba uvijek dovesti bilo snage izvana. Znamo da će onaj tko dođe, tamo naići na ne baš prijateljski ambijent", rekao je Milanović.

„Pokazuje se", dodao je, "da bi oni to sami sebi najradije, kao seka i braco, izabrali, ali to nije dobro. Postoji ogromna autonomija, čak i neodgovornost i samovolja sudova na svim razinama, pa valjda Sabor može izabrati predsjednika Vrhovnog suda“, rekao je u Delnicama predsjednik Milanović, naveli su iz Službe za odnose s javnošću Ureda predsjednika RH.

Tagovi: Zoran Milanović, Andrej Plenković, Vijeće za obranu
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE