GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović u Crnoj Gori: Mislio sam da su granice otvorene

Milanović u Crnoj Gori: Mislio sam da su granice otvorene
BLAMAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 17:38
Autor: SEEbiz / Vijesti
CETINJE - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekao je na Cetinju predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

"Veoma smo zahvalni na pažnji koju je Hrvatska tokom svog predsjedavanja poklonila zemljama Zapadnog Ballana. Danas smo kao region jedan korak bliže evropskom cilju nego prije hrvatskog predsjedavanja EU", rekao je Đukanović.

On je istakao dobre odnose dvije države i podršku posebno tokom pandemije koronavirusa.

"Ostaju brojni izazovi i mogućnosti za saradnju. Bilo bi važno da se nastavi proces evropeizacije Balkana, realizacije bitnih projekata kao jadransko-jonska cesta i gasovod, objedinjavanje turističke ponude... Ubijeđen sam da je posjeta Milanovića nešto što je dragocjeno za Crnu Goru i novi dorinos prijateljskim odnosima dvije države", rekao je Đukanović.

Milanović je danas oko 13 časova uplovio u Tivat patrolnim ratnim brodom "Omiš".

Milanović je kazao da mu je drago da je na Cetinju nakon 39 godina.

"I dati podršku Crnoj Gori za ulazak u EU što je prije moguće. Crna Gora je najbliža tome, blizu su i drugi, ali Crna Gora je najbliža. Vi ste država koja je početkom pregovora sa EU jasno i nepovratno izabrala karakter zapadnog društva i države - to znači vladavina prava, nezavisno sudstvo, mediji... Vjerujem da će Crna Gora prva ući u EU u nekom dohvatljivom razdoblju. Izbori u Crnoj Gori su brzo i ja sam došao dati podršku evropskom putu Crne Gore koji podrazumijeva određena pravila. Znate koja su. Pomoći ćemo koliko budemo mogli", rekao je Milanović.

On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da ne odlučuje o otvaranju granice Hrvatske za građane Crne Gore.

"Ja o tome ne odlučujem, ali očekujem da će biti brzo. To je pitanje za izvršnu vlast. Milsio sam da su granice otvorene".

Milanović je, objašnjavajući zašto je Crnu Gore došao brodom, kazao da je to vjekovna tradicija Boke.

"To je hrvatski brod, ali nije prijeteća silueta i mislim da su i domaćini to dočekali sa simpatijama", rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara.

On je dodao da bi bio srećan kad bi crnogorske prijatelje na sličan način dočekao u Splitu i Dubrovniku.

On je kazao da se nada da će njegov sljedeći dolazak u Crnu Goru, u nekakvom razumnom roku, ne nakon 39 godina, biti u potpuno evropsku Crnu Goru.

"Za to su uslovi ovdje skoro pa ispunjeni, a ovo što preostaje - preostaju pregovori i natezanja s Evropskom komisijom i s nekim članicama koje će tražiti svoje i tu ćemo mi pomoći koliko budemo mogli", kazao je Milanović.

Đukanović je kazao i da će svaka ekonomija pretrpjeti gubitke, "posebno one zavisne od turizma kao Crna Gora i Hrvatska".

"Logika mora biti smanjiti gubitak, a bitno je da shvatimo da je svaki dan presudno važan i da povlačimo poteze koji će naći ravnotežu između zdravstvenog rizika i ekenomskog efekta. Optimista sam, proći ćemo sa gubitkom, ali nećemo pasti na koljena. Očekujem naredne godine da će se intenzivirati rast", rekao je Đukanović.

Milanović očekuje da će sljedeca godina biti normalna i da će se pronaći vakcina. Poručio je da nikad nema mjesta panici, te da je vrijeme za oprez.

Foto: Vijesti

Tagovi: Zoran Milanović, Milo Đukanović, Tivat, Boka kotorska, Cetinje
PROČITAJ I OVO
Stižu brzi testovi na koronu
ALTERNATIVA
Stižu brzi testovi na koronu
ZAGREB - S obzirom na vijesti o dugim redovima za testiranje na novi koronavirus, odnosno bolest COVID-19, poželjno je imati i neku alternativu standardnim laboratorijskim PCR testovima.
Svakih devet dana udvostručuje se broj zaraženih u Engleskoj
ZARAZA
Svakih devet dana udvostručuje se broj zaraženih u Engleskoj
LONDON - Broj zaraženih koronavirusom i dalje se povećava u svim dijelovima Engleske i udvostručuje svakih devet dana, utvrđeno je u novom istraživanju Imperial Collegea objavljenom u srijedu, što primorava vladu na uvođenje strožih ograničenja.
Julije Meštrović: Ne možemo liječiti samo bolesnike s koronom
JASNA PORUKA
Julije Meštrović: Ne možemo liječiti samo bolesnike s koronom
ZAGREB - Bolnice se prebrzo pune zaraženima, liječnici upozoravaju na sve lošiju situaciju s medicinskom opremom i zaštitom...
Milka Babović bori se s koronavirusom
U POZNIM GODINAMA
Milka Babović bori se s koronavirusom
ZAGREB - Legendarna Milka Babović za 92. rođendan završila u bolnici, zaražena je i koronom.
Svaka četvrta osoba u riziku za moždani udar
RIZICI
Svaka četvrta osoba u riziku za moždani udar

ZAGREB - Svaka četvrta osoba ima povećani rizik za moždani udar koji se može spriječiti jednostavnim preventivnim mjerama, izvijestili su stručnjaci u povodu Svjetskog dana moždanog udara.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE