GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Pregovori o izbornoj reformi propali zbog pokušaja unitarizacije BiH

Milanović: Pregovori o izbornoj reformi propali zbog pokušaja unitarizacije BiH
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2022 / 18:51
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je kako su višednevni razgovori o izbornoj reformi u BiH propali zbog pokušaja unitarizacije te zemlje i ocijenio da nema opravdanja održavanje takvih izbora kojima se neće osigurati legitimna zastupljenost Hrvata.

"Ako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja", stoji u pisanoj izjavi Milanovića koju je objavio mostarski portal Dnevnik.

U nedjelju je propao još jedan krug razgovora o izbornoj reformi između hrvatskih i bošnjačkih stranaka uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za neuspjeh optužio čelnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, dok je pak on uzvratio da čelnik HDZ-a često 'provocira Bošnjake'.
Predsjednik Milanović je ocijenio kako je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Daytonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, te odbijanja prihvaćanja legitimne zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.
"Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine", rekao je Milanović. Po njegovim riječima na taj način se svjesno ciljano radi na štetu Bosne i Hercegovine.
Hrvatski političari smatraju kako su pokušaji unitarizacije zemlje koju pokušavaju provesti bošnjačke stranke, jednako štetni za BiH kao i secesionistički potezi srpske strane.
Opći izbori u BiH trebali bi se održati u listopadu ove godine, no hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH smatraju kako za to nema zakonskoga temelja budući da je Ustavni sud BiH osporio dijelove Izbornoga zakona te zemlje. Istodobno predstavnici međunarodne administracije angažirane u BiH pozivaju na održavanje izbornoga procesa.

Tagovi: Zoran Milanović, izborni zakon u BiH, Dragan Čović
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE