GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Plenković je arogantni balavac grandomanskih stremljenja

Milanović: Plenković je arogantni balavac grandomanskih stremljenja
POLEMIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 13:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović ustvrdio je u subotu da premijer Andrej Plenković "nastavlja s besmislicama i sitnim, traljavim podvalama" i dodao kako je svjestan da njihova polemika gubi smisao.

"Nažalost, Andrej Plenković nastavlja s besmislicama i sitnim, traljavim podvalama. Ne govori istinu, kao i obično", napisao je Milanović na svom facebook profilu i osvrnuo se na Plenkovićev "sukob sa Sanaderom" i na povjerenstvo za nabavku zrakoplova.

Napisao je i kako je "svjestan da ta polemika gubi smisao (ako ga je ikada i imala)" i izrazio nadu da je ovo njegov "zadnji zapis ove sitne knjige".

Osvrćući se na Plenkovićev "sukob sa Sanaderom", Milanović je ustvrdio da "Plenković svoju megalomansku prirodu ispoljava već u prosincu 1999., kada kao 'šmrkavac' na pragu 30. godine života preuzima pretešku dužnost šefa Predsjedničke kampanje Mate Granića".

Ta kampanja, navodi Milanović, nije dobro završila..., ali iz "iz tog romantičnog vremena imamo i prve slikovne zapise A. Plenkovića i Mire Škore, kako bratski dijele pozornicu i sanjare o slavi".

"Granić ispada u prvom krugu, a Plenković, navodno nestranački stručnjak i diplomat, mrtav hladan dočekuje novu vlast, kao da se ništa desilo nije i kao da je ‘normalno’ da službenici sudjeluju u dnevnoj politici na steroidima pa nakon neuspjeha "ladno“ nastave karijeru", napisao je Milanović i dodao da je "Plenković imao sreće" jer je za ministra došao "benevolentni Tonino Picula", koji ga nije smijenio s mjesta načelnika odjela i šalje ga u Brisel, na srednje visoku diplomatsku dužnost i gdje dočekuje sljedeću smjenu vlasti.

Milanović je podsjetio da tada, u prosincu 2003. Hrvatska dobiva novog premijera, Ivu Sanadera, a da u siječnju 2004. on zauvijek napušta Ministarstvo vanjskih poslova i ubrzo zatim, nakon jednog neočekivanog poziva Ivice Račana, odlučuje potpuno promijeniti svoj život i, umjesto nekakvoj pravničkoj karijeri, posvećuje se politici.

"Sanader je držao do Plenkovića i namijenio mu ulogu tajnika pregovaračkog tima – značajna dužnost za mladog diplomata....Plenković se „lijepo“ zahvalio Sanaderu uz učtivu poruku „ne pada mi napamet biti tajnik Kolinde Grabar Kitarović“, napisao je Milanović i dodao da je na Plenkovićevu nesreću, poruka prenesena vjerno i točno.

"Umjesto da ga", piše Milanović, "s punim pravom angažira u kotlovnici Ministarstva vanjskih poslova, naređuje da ga se pošalje u Kijev, tada još uvijek grad na koji smo gledali kao prvo mjesto do Černobila".

"Na scenu stupa još jedna dramatis persona, Miomir Žužul, i spašava Plenkovića, te ga, uz prešutnu Sanaderovu suglasnost, ipak delegira u Pariz, gdje se ne događa ništa bitno i gdje sljedećih pet godina mlati po kroasanima i piše dugačke, povremeno zanimljive, ali sasvim nebitne bilješke i čeka novu prigodu...

Dakle, Plenković se, kako bi on za mene rekao, pokušava „ukrcati u vlak žrtve“, a žrtva nije, niti je ikada bio, već samo arogantni balavac grandomanskih stremljenja.

Najveća žrtva koju je u životu podnio je neki lakši faul na nekom usporenom i prigodnom haklu na jedan koš", ustvrdio je Milanović.

Milanović se osvrnuo i na povjerenstvo za nabavku zrakoplova te ocijenio kako se tu opet radi "o magli i crnilu".

"Precizno sam i argumentirano naveo razloge zašto u ovom dijelu procesa donošenja odluke nećemo sudjelovati. Sve u dogovoru sa strukom. Lozančić nije nikakav ekspert za zrakoplove, a sudjelovat će u procesu u drugoj fazi, kada prijedlog stigne u Vijeće za obranu odnosno u Vijeće za nacionalnu sigurnost, tako da je besmisleno da odlučuje dva puta. A fortiori, dovođenje čovjeka u položaj da daje mišljenje o svom prethodnom mišljenju ulazi u sferu sukoba interesa. Opet logika, Plenkoviću", poručio je Milanović.

Smatra i da je Vlada donijela odluku o sastavu povjerenstva, i u njega imenovala "kao s kolca i konopca" neke dužnosnike koji tamo ili nemaju što raditi ili uopće tamo ne bi smjeli biti, posebice ne bez suglasnosti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika.

Ponovio je da će, što se tiče samih aviona, podržati premijera koju god odluku donio na kraju. "Svi to čuju, Plenković ne", dodao je.

"Bude li američka ponuda nepovoljna ili preskupa, bude li neka druga ponuda povoljnija i racionalnija, odluka će se vjerojatno donijeti s tim činjenicama pred očima. Ako ovo nije pomoć, ne znam što jest", ističe Milanović na svom facebook profilu.

Tagovi: Zoran Milanović, Andrej Plenković, Miomir Žužul, Ivo Sanader, Kolinda Grabar-Kitarović, Mate Granić, Dragan Lozančić
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE