GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović opet hvali Orbana

Milanović opet hvali Orbana
POHVALE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2023 / 13:59
Autor: SEEbiz / N1 info
BUDIMPEŠTA - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u subotu prigodom posjete hrvatskoj školi (HOŠIG) u Budimpešti, govoreći o hrvatsko-mađarskim odnosima, da je mađarski premijer Viktor Orban bio gotovo jedini koji se „udostojio” doći na pogreb prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

„Viktor Orban bio je jedan od dvoje ljudi koji se udostojio i odvažio doći na sprovod predsjednika Tuđmana. Nije došao nitko, što je bio prilično ružan potez prema Hrvatskoj. On je bio hrvatski predsjednik i vodio našu zemlju”, rekao je Milanović u HOŠIG-u, Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i đačkom domu.

„Orban je tada 1999. u svom prvom mandatu bio (na sprovodu) i to je gesta, to se pamti”, dodao je Milanović koji se u petak navečer u Budimpešti sastao s mađarskim premijerom.

Podsjetio je ponovno da je Mađarska Hrvatskoj pomagala kad joj je bilo teško, misleći na 90-te godine.

Milanović boravi u dvodnevnom posjetu Mađarskoj, a kasnije u subotu sudjelovat će u Vesprimu na svečanosti otvaranja Europske prijestolnice kulture.

U govoru okupljenima – predstavnicima Hrvata u Mađarskoj, učenicima i djelatnicima – kazao je da su Hrvatska i Mađarska dvije suverene države, svatko ima „svoju kuću” i „mi u njihovu kuću ne ulazimo i ne provjeravamo kakva jest statika, gledamo onako kako se gleda druga suverena država”.

„Nametanje sile ne funkcionira”, dodao je.

Milanović je u petak na konferenciji za novinare nakon sastanka s mađarskom predsjednicom Katalin Novak oštro kritizirao odnos Europske unije prema Mađarskoj koja Budimpešti uvjetuje sredstva iz fondova poštivanjem vladavine prava.

HOŠIG u Budimpešti je odgojno-obrazovna ustanova i kulturno središte hrvatske zajednice u Mađarskoj koja će ove godine obilježiti 30 godina samostalnog djelovanja, a temeljna joj je zadaća očuvanje hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj.

Milanović je mladima poručio da „čuvaju i njeguju odnos” u kojem su svjesni svog hrvatskog identiteta i vole Mađarsku, zemlju u kojoj žive.

Po podacima Hrvatske državne samouprave, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata.

Tagovi: Zoran Milanović, Viktor Orban, Franjo Tuđman
PROČITAJ I OVO
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE