GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Nikakav dopis Andreja Plenkovića meni formalno nije došao

Milanović: Nikakav dopis Andreja Plenkovića meni formalno nije došao
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 16:22
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Predsjednik države Zoran Milanović dao je intervju ekskluzivno za Večernji TV. Komentirao je najnovija prepucavanja na relaciji Pantovčak – Banski dvori te je odgovorio hoće li se ovog tjedna održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik je govorio i o borbi s koronavirusom, ali i pobjedi Joe Bidena na američkim izborima. Prvo pitanje odnosilo se na pitanje održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost. Hoće li se ona održati ovaj tjedan?

- Neću vam krenuti odgovarati na takav način, mislim da ćemo se morati vraćati i svaki put ću se vraćati na početak kako bi ljudima što jasnije ponovio što se događalo i kako bi vidjeli gdje je istina, što kaže zakon i vjerujem da će, ukoliko se toga budemo držali, biti sve puno jasnije - rekao je predsjednik za Večernji list.

Dodao je kako 'smo od devetog mjeseca imali svašta'.

- Imali smo situaciju sa privođenjem jednog većeg broja ljudi, viđenijih ljudi, poznatijih ljudi... saznali smo da premijer nema pojma o istragama najveće magnitude koje se vode, što naravno ne vjeruje nitko. Ne znaš je li gore to da on to ne zna ili govori neistinu da ne zna. Ništa nije poduzeto godinu dana i tako je počelo. Onda se dogodio napad na zgradu Vlade, na policajce. Posredno, moguće da je i predsjednik Vlade bio nekakva meta - rekao je i dodao da iz onog što znamo da je 'napadač jedna očajna, sluđena mlada osoba za koju se i možda nije moglo zaključiti da bi bila sklona napraviti takvu stvar'.

- Po internetu je pretraživao svašta, pa i Pantovčak. Odlučio se za Vladu jer, sada ja mogu spekulirati kao i što svi spekuliramo, zato što je tamo najlakši pristup. Upozoravao sam nekoliko puta da se osiguranje pojača. Kada se taj grozni čin dogodio nazvao sam predsjednika Vlade i izrazio podršku - rekao je Milanović i dodao da je Plenković rekao da on tu podršku nije doživio tako.

- Dogovorili smo se da nećemo inzistirati na vijeću za nacionalnu sigurnost - rekao je Plenković i dodao: 'Međutim, čovjek je otišao dan kasnije u Bruxelles i u jednom sluđenom ispadu me optužio da zbog nekakve izjave iz 2016. godine ja snosim odgovornost. To je najluđi napad koji je pamtim u hrvatskoj politici u zadnjih 20 godina - rekao je Milanović.

Kazao je i kako je nakon toga smatrao da je 'vrijeme za Vijeće za nacionalnu sigurnost kao krovno tjelo'.

- Predsjednik Vlade je to na jedan bezobrazan način odbio. Onda je sazvao, protivno zakonu, koordinaciju sustava domovinske sigurnosti koja služi isključivo kao provedbena ruka Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sam je rekao da je došlo do radikalizacije u Hrvatskoj. To je jedna konzilijarna dijagnoza koju ne može postaviti nitko sam. Spustio je to na jednu niže tijelo kojem nije predsjedavajući već je tom tijelu nadređeno Vijeće za nacionalnu sigurnost u kojem sam, ako ćemo formalno gledati, ja predsjedavajući. To tijelo je donijelo nekakav zaključak, koje je poslalo natrag Vladi, dakle sve mimo procedure i mimo zakona - izjavio je Milanović i dodao da je na tom tijelu 'iz kolegijalnosti bio prisutan' i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Rekao je i kako mu te zaključke nisu dostavili osobno, a što su trebali po zakonu. Milanović je rekao kako premijer najavljuje preko medija pozive te da on 'nije dobio ništa'. Rekao je kako on 'vrlo smišljeno i u skladu sa zakonom' postupa cijelo vrijeme. Na pitanje hoće li on reći to da Plenković želi mimo njega uređivati pitanja od nacionalne sigurnosti odgovorio je: 'Apsolutno. Zar to nije očito'.

- Ali to ne može tako, ja sam tu da branim demokraciju - rekao je.

Kazao je i kako je apsolutno važno da se održi ta sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost te da je on dao sve od sebe da se ona održi. Govoreći o 'sukobima' Pantovčaka i Banskih dvora rekao je kako je ovo što on radi 'nužna obrana' i da je to 'daleko od prekoračenja'.

- Što se tiče prepucavanja, nikakav dopis Andreja Plenkovića meni, po uzoru na ono kako sam se ja obratio njemu, formalno nije došao. Sljedeće preko kotlovnice neka pošalje dopis ovdje i kantu ugljena - rekao je predsjednik.

Kazao je kako je to sve posljedica 'divljačke uvrede, na koju svaka osoba koja ima mrvicu dostojanstva, mora reagirati'. Govoreći o koronavirusu i stanju u zdravstvu rekao je kako je 'stanje teško' te da će biti 'još jedan val'.

- Ovo nije gotovo, ove stvari dolaze u dva do tri vala. Nismo pobijedili koronu kao što se hvastao predsjednik Vlade ljetos. Ona se vratila, tu je i s tim se ne živi normalno. Mi smo u izvanrednom stanju u kojem se donose izvanredne, neuobičajene mjere i za to je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti nacije, države i državnog aparata i Sabora. Je l' sad jasno što sam govorio - rekao je Milanović.

Tagovi: Zoran Milanović, Andrej Plenković, Danijel Bezuk, pucnjava na Markovu trgu, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE