GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović nije pozvan na obilježavanje oslobođenja juga Hrvatske

Milanović nije pozvan na obilježavanje oslobođenja juga Hrvatske
NAJDRASTIČNIJI BOJKOT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 21:56
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Još se nisu stišale reakcije na činjenicu da je Vlada mimo znanja predsjednika države odlučila da bi se ukrajinski vojnici mogli obučavati na teritoriju Hrvatske, a već je na vidiku novi sukob između dvaju političkih brda.

Ovaj put riječ je o velikom, jubilarnom obilježavanju 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske, na koju predsjednik države Zoran Milanović nije pozvan. Potvrdili su to Večernjem listu i u Uredu predsjednika gdje danas, dan prije samog početka obilježavanja te velike obljetnice, poziv nije stigao. Što znači da su organizatori, a riječ je o Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku te općinama Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Ston, doista odlučili oslobođenje juga Hrvatske, u kojemu je poginulo čak 465 branitelja, obilježiti bez vrhovnog zapovjednika.

Pa čak i unatoč tome što je na tu obljetnicu pozvana i vojska jer je u sklopu dvodnevnog programa obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja u subotu predviđen nastup akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje, ali i predstavljanje Počasno-zaštitne bojne kojoj je jedna od zadaća zaštita i osiguranje vrhovnog zapovjednika.

Kako županiju i grad Dubrovnik te sve općine organizatore obljetnice vode HDZ-ovi dužnosnici, nameće se i pitanje je li ignoriranje predsjednika namjerno i je li to ispunjenje želje premijera Andreja Plenkovića koji je još u travnju, motiviran Milanovićevom izjavom da je Vlada korumpirana, da su u HDZ-u banditi te da je Plenković "udbaški gojenac", najavio da će Vlada bojkotirati Milanovića. Isto pitanje postavili smo i PR službi Dubrovačko-neretvanske županije, kao i pitanje zašto među uzvanicima nema predsjednika države, ali do zaključenja broja odgovor nam nije stigao.

A nismo dobili ni odgovor MORH-a na pitanje kako to da predsjednik nije pozvan na 30. obljetnicu oslobađanja juga Hrvatske, kao ni na pitanje tko je odlučio da na obilježavanju bude vojska, odnosno pripadnici Počasno-zaštitne bojne i akrobatske skupine Krila Oluje, s obzirom na to da predsjednik nije. Da je očito riječ o namjernom ignoriranju upućuje i činjenica da je prije deset godina, u povodu 20. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske, sudjelovao predsjednik države Ivo Josipović, a pet godina kasnije, u povodu 25. obljetnice, tadašnja predsjednica države i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović kaže da je skandalozno što predsjednik na obljetnicu nije pozvan jer takva pozivnica ne znači odavanje počasti Milanoviću, nego instituciji predsjednika.

– Ne moramo se mi voljeti, ali se moramo poštovati. To je skandal jer pokazuje nepoštivanje institucije predsjednika, koji ima neusporedivo veći legitimitet od bilo kojeg ministra i mislim da je to jako loša poruka – kaže Vidović, koji također nije pozvan na obljetnicu iako je na čelu saborskog Odbora za obranu, ali dodaje da ga to ne iznenađuje previše jer su se u Odboru svi opozicijski članovi već navikli da ih se rijetko ili gotovo uopće ne poziva na slična događanja iza kojih, primjerice, stoji Ministarstvo obrane.

– Mislim da je posljednji događaj u organizaciji MORH-a na kojem sam bio bila vojna vježba u Slunju prije otprilike dvije godine. Nekada su pozivi na takve obljetnice bili uobičajeni za sve članove Odbora, što je i normalno – kaže Vidović.

Najnoviji primjer bojkotiranja predsjednika Milanovića vjerojatno je najdrastičniji dosad jer je nepozivanje predsjednika na obljetnicu oslobođenja juga Hrvatske isto kao da ga se ne pozove na obljetnice vojno-redarstvenih operacija Oluje i Bljeska. Bivši zapovjednik obrane Dubrovnika general Veselko Gabričević za Večernji list kaže da ne zna tko je dogovarao protokol te ističe da je predsjednik države njegov vrhovni zapovjednik i da bi on uvijek izvršavao zapovijedi svoga vrhovnog zapovjednika, bez obzira na to kako se on zvao i prezivao i iz koje stranke bio. Za operaciju oslobođenja juga Hrvatske Gabričević kaže da ima golem, možda i najveći značaj jer je bila podloga za sve što se kasnije dogodilo, od Maslenice i Bljeska do Oluje.

Tagovi: Zoran milanović, Andrej Plenković, Veselko Gabričević, oslobođenje juga Hrvatske, Franko vidović, Ivo Josipović, kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska vojska
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE