GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Nekima u BiH smeta i sam spomen konstitutivnosti

Milanović: Nekima u BiH smeta i sam spomen konstitutivnosti
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2022 / 16:42
Autor: SEEbiz / H
BRDO KOD KRANJA - Nekima u BiH smeta i samo spominjanje pojma konstitutivnih naroda zbog čega na sastanku Procesa Brdo Brijuni nije usvojena zajednička deklaracija, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović u očitoj aluziji na bošnjačke predstavnike.

“Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima”, trebalo je, na prijedlog Zagreba, stajati u konačnom dokumentu predsjednika Slovenije, Hrvatske i šest zemalja zapadnog Balkana.

Neslužbeno se doznaje da se s tom formulacijom nisu usuglasili predstavnici BiH.

Milanović je na konferenciji za medije nakon sastanka rekao da „nekima naprosto smeta samo spominjanje” pojma konstitutivnosti triju naroda, u očitoj aluziji na bošnjačke predstavnike.

"Moj prijedlog prije nekoliko dana, u pripremi ovog sastanka, bio je da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH. Meni, nama, mnogima se to čini kao minimum standarda, ali kolege iz BiH, neki, to nisu dali" te je taj prijedlog "odbijen istog trena", kazao je.

Predsjednik se „sa sličnim problemom suočio” i sredinom prošle godine na sastanku na vrhu NATO-a kad se morao „boriti i prijetiti blokadom” zajedničke izjave” kako bi u završni tekst ušao „običan spomen” Daytonskog sporazuma.

„To vam govori u kakvim okolnostima živimo i da se moramo boriti za temeljna prava”, rekao je na konferenciji za medije uz slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

Umjesto zajedničke deklaracije usvojeni su zaključci.

Članice Procesa njima su, između ostalog, poručili Europskoj uniji da je njezino proširenje bitno te da je ključno da se ono ubrza. Europski savez pozvan je da pomogne zapadnom Balkanu u nošenju s energetskom i ekonomskom krizom te da se ukine vizni režim.

EU je pozvan i da Bosni i Hercegovini da status kandidata do kraja ove godine.

Užasno je da BiH nema status kandidata

Milanović je na rekao kako u dijelu EU-a, posebno na zapadu saveza, „postoji duboka rezerva” prema europskom putu zapadnog Balkana te da je ona „toliko duboka da se može rezati”.

Zorni pokazatelj toga, smatra hrvatski predsjednik, bila je odluka EU-a u lipnju kad je status kandidata dodijeljen Moldaviji i Ukrajini, ali ne i BiH.

„Ja to smatram moralnim užasom”, rekao je Milanović i ponovio da bi on „da je bio na poziciji hrvatskog predstavnika” u Europskom vijeću uvjetovao status kandidata dvjema zemljama Istočnog partnerstva s dodjeljivanjem statusa i BiH.

Hrvatski predsjednik rekao je da to ponavlja „ne zato da čini zlo Ukrajini, jer joj to neće pomoći” kao ni BiH.
„To je simbolično, ali pokazuje određeni odnos, gard, stav”.

„Odjednom Ukrajina može, a BiH ne može. Organizacija koja tako vodi svoju vanjsku i regionalnu politiku nije na pravom putu”, zaključio je Milanović.

Tagovi: Zoran Milanović, Hrvati u BiH, proces Brdo Brijuni, Borut Pahor, alexander von der Bellen
PROČITAJ I OVO
Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen
OSUDA
Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen
ZAGREB - Međunarodne organizacije za ljudska prava u četvrtak su odluku EU-a o ulasku Hrvatske u schengensku zonu ocijenile "lošim presedanom za buduće širenje tog prostora" jer u postupanju prema migrantima hrvatske vlasti i pogranična policija krše europsko i međunarodnog pravo.
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
INTEGRACIJA
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
BRUXELLES - Hrvatska je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
REAKCIJE
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je istaknuo da je ulaskom u Schengenski prostor i eurozonu Hrvatska postigla dva najvažnija vanjskopolitička cilja zacrtana pristupanjem u EU, a o važnosti toga govori podatak da je robna razmjena sa Schengenskim prostorom lani iznosila 34,5 milijardi eura.
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
IZJAVE
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
BRUXELLES - Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengen i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom konačno određena međusobna granica, ali je Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom da se granica tek treba odrediti.
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
SCHENGEN
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
ZAGREB - Hrvatska je upravo na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE