GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović napao Vladu zbog obnove

Milanović napao Vladu zbog obnove
PREDSJEDNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2022 / 20:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je napao Vladu zbog sporosti obnove na Banovini nakon potresa, rekavši kako ispada da se nije napravilo ništa te da ne vjeruje najavama da će iduća godina biti godina obnove, a kritizirao je vladajuće i zbog, kako je rekao, sustavnog uništavanja cijelog obrambenog poretka.

Jučer je obilježena druga godišnjica od razornog potresa koji je pogodio Petrinju i druge dijelove Hrvatske.

Milanović je na konferenciji za novinare na Pantovčaku rekao da nakon dvije godine strpljenja i prešutne ili izravne podrške Vladi osjeća osobnu potrebu reći nešto o toj temi. Ustvrdio je da je sanacija posao Vlade - ili bi barem trebao biti.

Referirajući se na brojeve koji pokazuju da je na Banovini sagrađeno samo šest obiteljskih kuća, a radi se na još 88, Milanović je ocijenio kako to govori da se "nije napravilo ništa".

- Svega stotinu kuća. To je zastrašujuće malo, a dobili smo i novac iz EU-a, dodao je.

- Ako je volja tu, a novca ima puno više nego ranije, posao se može odraditi, rekao je Milanović.

- Manje od sto zgrada, odnosno kuća, u ovom je trenutku u postupku nove izgradnje. Od 38.000 oštećenih objekata. Drugim riječima, ispada da ih nema više od sto u kojima se ne može živjeti, što je možda i sjajna vijest. Možda Glina postane svjetski centar i referalni centar za konstrukcijsko inženjerstvo i protupotresne tehnike, ironično je komentirao predsjednik.

- Možda Japanci dođu učiti na Baniju kako se grade kuće preko vikenda sa susjedima, kako se šaluje deka s bocom rakije... Ili možda ovo što se iznosi baš i nije istina. Ili je istina pa je strahovito porazna. Dakle, ispada da se ovdje nije napravilo ništa, dodao je.

Poručio je da treba potrošiti novac EU-a dok ga bude i dok mu vrijednost ne padne, dodajući da smo i dalje najlošiji u Uniji prema realizaciji dostupnih sredstava.

- Ja za ovo ne mogu držati odgovornim nikoga osim onoga tko je glavni i odgovoran, a to je vlast, to je Vlada, rekao je Milanović.

Ljudsko strpljenje ima granica, možeš se opravdati s mnogo otegotnih okolnosti, ali tih otegotnih okolnosti u zadnje dvije godine nema, dodao je istaknuvši ponovno novac iz EU-a.

- Europska unija i cijeli zapadni svijet lebdi na zračnom jastuku ogromnog, pomalo fiktivnog novca, ali ako ga potrošiš odmah, nije fiktivan, rekao je.

“Boli me da vidim da je Republika Srpska obnovila više nego što je obnovila Hrvatska vlada”
Novinari su ga pitali ne bi li trebao češće govoriti o tome i tako pritiskati Vladu, na što je Milanović odgovorio protupitanjem - "je li stvarno njegov posao da radi pritisak na Vladu", s obzirom na njegove ustavne ovlasti, odnosno na to da kao predsjednik Republike nije član ni jedne stranke.

- Postoji granica onoga što bih ja prema nekakvom uzusu, kodeksu, uopće trebao raditi, ali sam radio i bio dosta benevolentan, dodao je.

Negativno je usporedio obnovu nakon potresa s obnovom nakon Domovinskog rata, kao i poplave u Gunji, u vrijeme kad je on bio premijer.

- Nisam otišao ni jučer ni danas, otići ću odmah nakon Nove godine. Nisam inspektor. A iskreno govoreći, boli me da vidim da je Republika Srpska obnovila više nego što je obnovila hrvatska Vlada. Ili možda malo griješim, ali ne previše. To je tužno, ali tak' je, rekao je Milanović.

Također je komentirao to što na godišnjicu potresa ni premijer Andrej Plenković ni ministri nisu posjetili Banovinu.

- Ja sam išao tamo gdje me vole i ne vole, tamo gdje su zviždali. Plenković panično bježi od toga, rekao je.

- Prošle godine su mu zviždali u Petrinji ili gdje i gađali ga snijegom, a kako je on nježna srca, vjerojatno mu to smeta pa nije otišao. To je naš posao, i da te mrze, rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje vjeruje li u tvrdnju da će iduća godina biti godina obnove, odgovorio je niječno.

- Više ne. Vjerovao sam dvije godine. Više  ne vjerujem, rekao je predsjednik.

- Ne vjerujem više. Ako te jednom... - onda si budala ako vjeruješ i dalje, dodao je.

- Ja sam mislio da će to u godinu dana biti uglavnom riješeno. I da će se onda vlast time hvaliti. Legitimno, imaju pravo na to. Međutim, oni doživljavaju opravdane kritike. Zašto to ne rade? Ja to mogu protumačiti nakon dvije godine isključivo jednom epskom nesposobnošću. Ili možda nehajem, nemarom, rekao je Milanović, dodajući da su na Banovini pogođeni uglavnom najsiromašniji hrvatski građani.

Tagovi: Zoran Milanović, obnova Banovine, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE