GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović: Miko Tripalo jedan od velikana hrvatskog duha i srca, aristokrat misli

Milanović: Miko Tripalo jedan od velikana hrvatskog duha i srca, aristokrat misli
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 11:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u četvrtak na znanstvenom skupu "Kakva Hrvatska? Miko Tripalo (1926-1995)", za kojega je rekao da je jedan od velikana hrvatskog duha i srca te aristokrat misli.

Ured predsjednika je priopćio da je skup organizirao Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića koji se u govoru prisjetio povezanosti svoje obitelji s Tripalom i riječi koje je slušao o njemu.

"Kasnije sam o Tripalu slušao isključivo pozitivne stvari, stvari koje ima možda jedini čovjek u politici takvog kalibra, takvog dometa. Miko Tripalo je uživao poštovanje, ono o čemu svi žudimo i čeznemo kao ljudska bića", rekao je.

Govoreći o životu u prošlom stoljeću u okolici Sinja i Dalmatinskoj zagori, u kojoj je odrastao Tripalo, Milanović je kazao kako volimo idealizirati i gledati kroz neku posebnu optiku svoju prošlost, ali da je naša prošlost, prošlost naših pokrajina, već tada bila zadana.

"Odrastati i formirati se kroz nekoliko koljena u ambijentu kao što je Sinjski, u obitelji kao što je Tripalo, živite tu politiku, prolazite kroz razvojne faze, prvo narodnjaka, onda u stvari demokrata. Tu niče jedan Miko Tripalo, kao mladi ljevičar, skojevac, partizan i kasnije jedan od onih aristokrata duha hrvatskog naroda, aristokracije koja nema veze s novcem i porijeklom", istaknuo je.

Naglasio je da je Hrvatska sretna što je u svom vodstvu, u prošlom stoljeću, imala ljude kakav je bio Miko Tripalo, "jedan od velikana hrvatskog duha i srca, aristokrat misli, čovjek prilično imun na materijalno koji je uvijek radio na sebi".

Znanstveni skup zamišljen je da se detaljnije bavi prilikama u Dalmaciji i Sinju prije Drugog svjetskog rata, u doba Tripalovog djetinjstva, njegovo sudjelovanje u NOB-u, vrijeme kada je predsjednik Narodne omladine Jugoslavije, potom politički zenit karijere u Zagrebu šezdesetih i Hrvatsko proljeće, kažu u Uredu predsjednika.

Posebno izlaganje odnosilo se na disidentstvo i raspad Jugoslavije te prve godine višestranačja, kada je Miko Tripalo zastupnik u Saboru i važna figura u političkom životu.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, stoji u priopćenju.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Tagovi: Zoran Milanović, Miko Tripalo, Hrvatsko proljeće
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE